AU EXPORTAT PENTRU CĂ DEȚIN CERTIFICAT: Ce volum de fructe a fost livrat în 2021 în UE de producătorii cu GLOBALG.A.P. și GRASP

19 jan 2022
Gustul, calitatea și siguranța fructelor moldovenești precum și respectarea bunelor practici agricole utilizate în procesul de producere, confirmate de certificate internaționale GLOBALG.A.P. și GRASP, le-au permis producătorilor din Moldova să exporte în ultimii ani în țări unde fructele moldovenești erau puțin cunoscute ca, Germania, Franța, Austria, Olanda etc. Potrivit proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID APM), în 2021 se atestă o creștere de cca 30 la sută a volumelor de fructe exportate (în special prune și caise) în Germania, Franța, Austria, Spania, Italia și Olanda.
 
Dacă în 2016, Moldova a exportat 7 750 de tone de prune și caise în UE, atunci în 2021 s-au înregistrat 27 962 de tone exportate în UE. Această creștere a fost catalizată în special de certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP obținute de agricultorii moldoveni. Conform estimărilor, cca 70 la sută dintre caisele, prunele și strugurii de masă exportați în țările din UE au fost certificate GLOBALG.A.P. și GRASP.
 
15 producători agricoli certificați anul trecut
 
Deși standardele GLOBAG.A.P. sunt implementate în Republica Moldova de aproape 20 de ani, abia în ultimii cinci ani producătorii agricoli au devenit mai interesați de această certificare, iar numărul lor a ajuns la circa 100 de agricultori certificați GLOBALG.A.P și 40 - GRASP, inclusiv din regiunile Transnistreană și Găgăuză. Circa 70 dintre acești agricultori au fost asistați de USAID APM în implementarea acestor cerințe. De regulă, agricultorii moldoveni implementează standardele GLOBAG.A.P. pentru mere, prune, struguri de masă, caise și cireșe.
 
În anul 2021 au fost certificați alți 15 producători agricoli.
 
În cadrul ceremoniei de înmânare a certificatelor directorul Agenției Naționale de Siguranță a Alimentelor, Radu Musteață, a declarat că implementarea standardelor GLOBALG.A.P. sporește competitivitatea producătorilor din Republica Moldova pe piețele noi, dar și îmbunătățește managementul gospodăriei agricole.
 
„Ne dorim să avem cât mai mulți producători agricoli certificați și să creștem exporturile”,
a accentuat directorul ANSA.
 

R. Moldova, lider regional în implementarea standardelor GLOBALG.A.P.
 
Benjamin Toric, șeful proiectului USAID APM, a menționat că „Republica Moldova este lider regional în implementarea standardelor GLOBALG.A.P., iar datorită acestui standard, care confirmă siguranța fructelor, avem un trend pozitiv de creștere a exporturilor de fructe sâmburoase și struguri de masă pe piețele europene. Este important să menținem această tendință, de aceea producătorii agricoli trebuie să continue să se alinieze la aceste standard”, a explicat directorul proiectului.
 
Vera Iabanji, administratoarea companiei Biyaz Salkim din Gagauzia, a relatat că gospodăria sa este orientată spre producerea calitativă a fructelor pentru a avea acces pe o piață largă, însă certificatul GLOBAG.A.P. confirmă calitatea și siguranța produselor agricole.
 
„În anul 2021 am reușit să exportăm prune și struguri de masă în Olanda datorită certificării GLOBALG.A.P.”, a declarat Vera Iabanji.
 
Cerințele standardelor GLOBAG.A.P. se referă la procesul de producție, de la selectarea terenului agricol și până la livrarea pe piață a fructelor și legumelor, și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc., asigurând cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum. Astfel, implementarea standardului GLOBAG.A.P. asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor etc.
 
GLOBALG.A.P. GRASP este un modul voluntar, conceput pentru a evalua practicile sociale în cadrul gospodăriei, implicit sănătatea, siguranța și bunăstarea lucrătorilor.
 
Respectarea standardelor GLOBAG.A.P. constituie o cerință obligatorie pentru fermierii orientați spre export în țările membre ale UE.
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

3 LEI PENTRU UN KILOGRAM DE MERE MOLDOVENEȘTI. Acesta este prețul pe care îl oferă Rusia în prezent

20 mai 2022

MOLDOVA, ÎN LISTA PRIMELOR 10 ȚĂRI CU CELE MAI MARI EXPORTURI DE CIREȘ. De ce, însă, obține cel mai mic preț mediu?

19 mai 2022

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

17 mai 2022

INSPECTORII ANSA, INSTRUIȚI DESPRE EVALUAREA CONFORMITĂȚII FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR PROASPETE

13 mai 2022

FERMIERII MOLDOVENI, INTERESAȚI DE INSTALAREA SISTEMELOR ANTI PLOAIE ȘI ANTI ÎNGHEȚ ÎN PLANTAȚIILE DE CIREȘ

13 mai 2022

AU EXPORTAT PENTRU CĂ DEȚIN CERTIFICAT: Ce volum de fructe a fost livrat în 2021 în UE de producătorii cu GLOBALG.A.P. și GRASP

AU EXPORTAT PENTRU CĂ DEȚIN CERTIFICAT: Ce volum de fructe a fost livrat în 2021 în UE de producătorii cu GLOBALG

A

P

și GRASP

AU EXPORTAT PENTRU CĂ DEȚIN CERTIFICAT: Ce volum de fructe a fost livrat în 2021 în UE de producătorii cu GLOBALG.A.P. și GRASP

loading ...