AVERTIZARE MOLDOVA FRUCT: Dacă vreți să exportați fructe în UE, nu aplicați produse de uz fitosanitar interzise!

14 apr 2021

Asociația Moldova Fruct atenționează producătorii să nu utilizeze produse de uz fitosanitar excluse din Registrele UE, dar și să acorde o atenție sporită reziduurilor de substanțe active în fructe.

“Când vorbim despre exportul fructelor, accentuăm în permanență cerințele Uniunii Europeane, dar trebuie să vorbim despre producere inofensivă pentru orice piață, inclusiv cea internă. Nu cred că a rămas mult timp până și țările CSI, în special Federația Rusă, vor avea cerințe mai drastice”, spune Vitalie Gorincioi, președinte Moldova Fruct.
 
Începând cu anul 2020, Asociația a inițiat un dialog public-privat cu producătorii de fructe, companiile furnizoare de produse de uz fitosanitar și autoritățile statului. Acesta se desfășoară  în cadrul proiectului “Reforma Climatului Investițional în R.M.” finanțat de Corporația Financiară Internațională în colaborare cu Agenția olandeză CBI.
 
“Producătorii de fructe trebuie să aibă o abordare foarte atentă față de utilizarea produselor de uz fitosanitar când sunt orientați spre export, dar și spre consumatorii de pe piața locală. În condițiile actuale, avem o cerere în creștere de fructe pe piața UE, acolo unde sunt niște reguli foarte stricte privind la conținutul de reziduuri de substanțe active în urma tratărilor. Sunt un șir de produse fitosanitare, interzise pentru utilizare de către țările din UE, deși la noi în Registrul de stat se mai permite utilizarea acestora până la epuizarea stocurilor. Producătorii care intenționează să exporte în UE nu trebuie să le aplice categoric”, menționează Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.
 
Specialistul în siguranța alimentelor în cadrul Proiectului APM finanțat de USAID, Andrei Cumpanici, le-a comunicat producătorilor în cadrul unui webinar organizat recent de Moldova Fruct, că normele privind reziduurile maxim admisibile în fructe au tendința de diminuare. 

“Trebuie să ne ajustăm schemele de protecție integrată contra bolilor și dăunătorilor în plantațiile pomicole în așa mod, încât atunci când vom efectua analizele multireziduale de laborator privind conținutul de substanțe active depistate, să ne încadrăm în normele impuse de către rețelele de supermarkete din UE”, spune Andrei Cumpanici.
 
Reprezentanții Moldova Fruct atenționează și despre spectrul îngust de produse de uz fitosanitar accesibile în prezent conform Registrului de stat care ar permite încadrarea în cerințele UE.
“Sunt puține produse pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la cais, cireș. Pe de altă parte, avem produse omologate la alte specii de culturi horticole, dar ele nu au fost extinse și pentru alte culturi. Moldova Fruct va continua să comunice cu Centrul de Stat cu privire la omologarea și testarea produselor de uz fitosanitar, cu companiile furnizoare producătoare de PUF, ca împreună să identificăm soluțiile necesare pentru ca producătorii de fructe din Moldova să aibă acces la acele produse, utilizarea cărora va permite respectarea normelor maxim admisibile de substanțe active și reziduuri”, afirmă Iurie Fală.
 
În anul 2020, Moldova Fruct a efectuat o analiză a produselor utilizate în UE la diferite specii de fructe. Ulterior, Asociația a expediat scrisori către companiile producătoare cu solicitarea de a analiza posibilitatea înregistrării sau extinderii anumitor produse pentru alte culturi. Unele  unități comerciale au venit cu un răspuns și acțiuni concrete urmare a acestor demersuri, în timp ce alte companii au reacționat doar parțial.
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

CULTIVATORII DE ALUN: Curs de instruire despre agrotehnici și tăieri în livadă. Masterclass de la cercetătorul Valerio Cristofori

18 jan 2022

DELICII DIN NATURĂ, O AFACERE CU DESERTURI DIN FRUCTE ȘI BACIFERE USCATE. O nouă istorie de succes a antreprenoarei Ludmila Castraveț

11 jan 2022

UNDE-I ȚUICA ȘI MAGIUNUL DE PRUNE DE PE RAFTURI? Producătorii din România se confruntă cu o dilemă. Detalii

06 jan 2022

CELE MAI IMPORTANTE EVENIMENTE AGRICOLE 2021: Analiza experților despre sectorul fructe și legume

30 dec 2021

NOI SOIURI DE ALUN PRODUSE ÎN SUA VOR FI PLANTATE ȘI ÎN MOLDOVA. Detalii de la compania care le importă

23 dec 2021

AVERTIZARE MOLDOVA FRUCT: Dacă vreți să exportați fructe în UE, nu aplicați produse de uz fitosanitar interzise!

AVERTIZARE MOLDOVA FRUCT: Dacă vreți să exportați fructe în UE, nu aplicați produse de uz fitosanitar interzise!

AVERTIZARE MOLDOVA FRUCT: Dacă vreți să exportați fructe în UE, nu aplicați produse de uz fitosanitar interzise!

loading ...