AVERTIZARE MOLDOVA FRUCT: Dacă vreți să exportați fructe în UE, nu aplicați produse de uz fitosanitar interzise!

14 apr 2021

Asociația Moldova Fruct atenționează producătorii să nu utilizeze produse de uz fitosanitar excluse din Registrele UE, dar și să acorde o atenție sporită reziduurilor de substanțe active în fructe.

“Când vorbim despre exportul fructelor, accentuăm în permanență cerințele Uniunii Europeane, dar trebuie să vorbim despre producere inofensivă pentru orice piață, inclusiv cea internă. Nu cred că a rămas mult timp până și țările CSI, în special Federația Rusă, vor avea cerințe mai drastice”, spune Vitalie Gorincioi, președinte Moldova Fruct.
 
Începând cu anul 2020, Asociația a inițiat un dialog public-privat cu producătorii de fructe, companiile furnizoare de produse de uz fitosanitar și autoritățile statului. Acesta se desfășoară  în cadrul proiectului “Reforma Climatului Investițional în R.M.” finanțat de Corporația Financiară Internațională în colaborare cu Agenția olandeză CBI.
 
“Producătorii de fructe trebuie să aibă o abordare foarte atentă față de utilizarea produselor de uz fitosanitar când sunt orientați spre export, dar și spre consumatorii de pe piața locală. În condițiile actuale, avem o cerere în creștere de fructe pe piața UE, acolo unde sunt niște reguli foarte stricte privind la conținutul de reziduuri de substanțe active în urma tratărilor. Sunt un șir de produse fitosanitare, interzise pentru utilizare de către țările din UE, deși la noi în Registrul de stat se mai permite utilizarea acestora până la epuizarea stocurilor. Producătorii care intenționează să exporte în UE nu trebuie să le aplice categoric”, menționează Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct.
 
Specialistul în siguranța alimentelor în cadrul Proiectului APM finanțat de USAID, Andrei Cumpanici, le-a comunicat producătorilor în cadrul unui webinar organizat recent de Moldova Fruct, că normele privind reziduurile maxim admisibile în fructe au tendința de diminuare. 

“Trebuie să ne ajustăm schemele de protecție integrată contra bolilor și dăunătorilor în plantațiile pomicole în așa mod, încât atunci când vom efectua analizele multireziduale de laborator privind conținutul de substanțe active depistate, să ne încadrăm în normele impuse de către rețelele de supermarkete din UE”, spune Andrei Cumpanici.
 
Reprezentanții Moldova Fruct atenționează și despre spectrul îngust de produse de uz fitosanitar accesibile în prezent conform Registrului de stat care ar permite încadrarea în cerințele UE.
“Sunt puține produse pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la cais, cireș. Pe de altă parte, avem produse omologate la alte specii de culturi horticole, dar ele nu au fost extinse și pentru alte culturi. Moldova Fruct va continua să comunice cu Centrul de Stat cu privire la omologarea și testarea produselor de uz fitosanitar, cu companiile furnizoare producătoare de PUF, ca împreună să identificăm soluțiile necesare pentru ca producătorii de fructe din Moldova să aibă acces la acele produse, utilizarea cărora va permite respectarea normelor maxim admisibile de substanțe active și reziduuri”, afirmă Iurie Fală.
 
În anul 2020, Moldova Fruct a efectuat o analiză a produselor utilizate în UE la diferite specii de fructe. Ulterior, Asociația a expediat scrisori către companiile producătoare cu solicitarea de a analiza posibilitatea înregistrării sau extinderii anumitor produse pentru alte culturi. Unele  unități comerciale au venit cu un răspuns și acțiuni concrete urmare a acestor demersuri, în timp ce alte companii au reacționat doar parțial.
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

PRINCIPALELE BOLI ALE ARDEIULUI. Simptome, prevenire și combatere

05 jul 2022

CUM SCĂPĂM DE COROPIȘNIȚE? Capcane cu miere, bere sau melasă. Măsuri agrotehnice de combatere

01 jul 2022

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

AVERTIZARE MOLDOVA FRUCT: Dacă vreți să exportați fructe în UE, nu aplicați produse de uz fitosanitar interzise!

AVERTIZARE MOLDOVA FRUCT: Dacă vreți să exportați fructe în UE, nu aplicați produse de uz fitosanitar interzise!

AVERTIZARE MOLDOVA FRUCT: Dacă vreți să exportați fructe în UE, nu aplicați produse de uz fitosanitar interzise!

loading ...