CANCERUL DESCHIS AL RAMURILOR/TULPINILOR (NECTRIA GALLIGENA): Simptome, tratament

01 dec 2023
Cancerul peren Nectria este una dintre cele mai comune și mai ușor de recunoscut boli. Boala este răspândită în special pe solurile slab drenate. Dacă nu se iau măsuri de carantină fitosanitară, poate să apară și în pepiniere.
 

Cancerul ramurilor: Simptome

Atacul se manifestă pe tulpină, pe șarpante (de obicei, la unghiul de ramificare), pe ramuri și, mai rar, pe fructe. La locul unde s-a produs infecția, apare la început o pată mică brun-roșcată, cu suprafața ușor cufundată, aceasta se întinde atât la suprafață, cât și în profunzime. Scoarța, la început netedă, se zbârcește și se brăzdează de numeroase crăpături; într-un stadiu mai avansat se exfoliază, lemnul rămânând descoperit. La periferia acestor porțiuni canceroase scoarța sănătoasă reacționează puternic prin producerea în fiecare vară a unui val de țesut, de acoperire, cu marginea revărsată spre interior și umflată, care apare ca o îngroșare a marginilor plăgii. Când țesutul de acoperire este oprit din creștere înainte de a reuși să acopere rana, aceasta evoluează în „cancer deschis”; când țesutul reușește să acopere complet rana, are aspectul unui nod umflat, canceros, care poate avea diferite dimensiuni, formându-se un „cancer închis”.
 
Cu timpul, zona canceroasă se întinde și se poate înconjura parțial sau total ramura, uscându-se de la locul atacului în sus. În cazul ramurilor tinere, cancerul se întinde de jur împrejur, provocând uscarea. Nectria galligena face parte din categoria „paraziților de rană”, plăgile canceroase pe care le generează formându-se în dreptul unor leziuni produse mecanic, de grindina, de insecte (Paduchele lanos – Eriosoma lanigerum) (Hausmann, 1802) sau de alte ciuperci (Ex. Venturia).


 
La suprafața plăgilor tinere se formează pernițe sporodochiale, de culoare alb rozie, pe care, în condiții de umiditate, se formează tot timpul conidii.
 
Pe suprafața plăgilor mai vechi, îndeosebi toamna și iarna, apar niște corpusculi de forma globuroasă, de culoare brun-roșcată, vizibili macroscopic, care sunt periteciile ciupercii.
 
Ciuperca mai atacă și fructele ajunse la maturitate, atât pe pom, cât și în timpul păstrării în depozite. Infecția se realizează, de obicei, printr-o rană. Atacul se manifestă print-o pată mică, brună, cu suprafața puțin cufundată. În condiții favorabile, pata se extinde, cuprinzând întregul fruct. Epiderma atacată se zbârcește și se acoperă cu pernițe sporifere. Ciuperca poate să atace fructele nu numai de la exterior, ci poate să pătrundă și să se dezvolte și în casa seminală.
 

Cancerul ramurilor: Combaterea

Una dintre cele mai importante măsuri de igienă culturală consta în eliminarea și distrugerea focarelor de infecție, prin tăiere și ardere. Necrozele și cancerele de pe tulpini și șarpante (depistate incipient) se vor extirpa până la țesutul sănătos, badijonând rănile create cu mastic sau alte produse care acționează ca o barieră de protecție până la vindecarea rănilor. Pentru evitarea infecțiilor prin conidii și ascospori, se vor aplica tratamente, la căderea frunzelor: cu produse cuprice sau cu produse pe baza de captan.
 
De obicei, prin efectuarea tratamentelor destinate combaterii ciupercii Venturia inaequalis (în timpul perioadei de vegetație) sunt protejate toate punctele prin care sporii de Nectria galligena ar putea pătrunde în plantă.
 
Sursa: Sănătatea Plantelor 
 
loading ...