COMORILE DIN PĂDURE SAU TOTUL DESPRE AFINE: Când le plantăm, cum le îngrijim și când strângem roada

18 jan 2022

Afinele nu sunt doar delicioase. Sunt bogate în nutrienți, antioxidanți, fibre și vitamine. Din fericire, pentru foarte puțin efort, afinele sunt ușor de cultivat, dacă aveți condițiile potrivite de sol.
 
Pe pagina de Facebook a Chimplant-Consulting SRL găsim toată informația despre ele și aflăm că afinul modern este o invenție a secolului XX. Înainte de anii 1900 singura modalitate de a te bucura de acești nativi nord-americani era să-i găsești în sălbăticie. Apoi, oamenii de știință au început să dezvăluie secretele cultivării afinelor – și ne bucurăm că au făcut-o!
 
Afinele sunt unul dintre superalimentele naturii, pline de nutrienți esențiali, minerale și polifenoli care stimulează sănătatea.
 
Există patru tipuri de afine: highbush, lowbush, hibrid semi-înalt și rabbiteye.
 
 Cel mai des plantat afin este tufa înaltă. Majoritatea fenomenului reproducerii afinelor s-a concentrat pe această specie, dar există multe soiuri care variază pe scară largă în ceea ce privește rezistența la frig și sezonul, dimensiunea și aroma fructelor.
 
Afinele pot fi plantate primăvara sau toamna târziu în toate regiunile, cu excepția celor mai reci. Cel mai bine este să așteptați de la începutul primăverii până la mijlocul primăverii pentru a planta.
 
Dacă sunt disponibile, plantele de 1 până la 3 ani sunt o alegere bună. Acestea pot fi cumpărate în containere sau fără rădăcină. Alegeți un loc însorit și adăpostit. În timp ce afinele sunt tolerante la umbră, se obțin culturi mai bune la soare. În același timp, nu trebuie expuși vântului aspru și uscat.
 
Nu plantați afinele prea aproape de copaci, deoarece pomii nu numai că vor bloca lumina soarelui, dar vor absorbi și orice umiditate din sol.
Dacă plantați mai multe tufe, cel mai bine este să le plantați într-un petec, mai degrabă decât împrăștiați în grădina dvs. Acest lucru va spori producția și calitatea fructelor de pădure.
 
Afinele sunt plante cu rădăcini puțin adânci. Prin urmare, necesită un sol care să rețină umiditatea, dar și să se scurgă bine și să nu rămână umed. Nu plantați afine în locuri care au soluri grele, argiloase, care rămân ude.
 
Cum să îngrijești tufele de afine
 
Aplicați un strat de 5 până la 10 cm de așchii de lemn, rumeguș sau ace de pin în jurul tufișului după plantare, dar lăsați un spațiu în jurul trunchiului tufișului pentru a permite un flux adecvat de aer.
Pentru că aceste fructe sunt gustarea preferată a păsărilor flămânde, este recomandat să protejați tufele din timp, prin plasa pentru păsări peste plante.
 
La un an după plantare, aplicați 2 cm de îngrășământ de 10-10-10 pe tufă primăvara, în timpul înfloririi, și creșteți rata cu 2 cm în fiecare an după aceea până la maximum 20 cm pentru tufele mature.
 
Nu permiteți tufișului să producă fructe în primul an sau doi după plantare. Acest lucru permite plantei să-și folosească energia pentru a se stabili bine în noua sa casă.
 

COMORILE DIN PĂDURE SAU TOTUL DESPRE AFINE: Când le plantăm, cum le îngrijim și când strângem roada

COMORILE DIN PĂDURE SAU TOTUL DESPRE AFINE: Când le plantăm, cum le îngrijim și când strângem roada

COMORILE DIN PĂDURE SAU TOTUL DESPRE AFINE: Când le plantăm, cum le îngrijim și când strângem roada

loading ...