Criza ce a afectat extrem de mult sectorul agricol și în special horticultorii nu i-a demotivat pe unii fermieri din țara noastră. În pofida dificultăților cu care se confruntă, a imposibilității de realizare a fructelor din această primăvară, agricultorii continuă să înființeze plantații noi, moderne, care permit obținerea unei producții de calitate înaltă, competitivă pe piețele de desfacere mari.
Vladimir Orlovschi, producător de mere din satul Grimăncăuți, raionul Briceni, cu o suprafață de 90 de hectare de livadă este printre entuziaștii care continuă să investească în agricultura modernă, conform celor mai înalte standarde.
Chiar dacă este criză și lucrurile nu merg așa cum au fost planificate, mergem înainte. În prezent, plantăm 10,5 hectare de livadă superintensivă cu un portaltoi nou de mere. Știm că doar investind în livezi moderne și soiuri noi vom putea izbuti pe piețe avantajoase, a declarat agricultorul, pentru AGROMEDIA.
Eugeniu Gudumac, expert în domeniul livezilor superintensive, autor de proiecte pentru astfel de livezi, susține că unica șansă să producem fructe de calitate superioară este înființarea plantațiilor moderne.
Doar așa putem obține producție la cel mai înalt nivel, iar, ulterior, să încheiem contracte cu magazinele mari de pe orice piață de desfacere. Livezile superintensive pot fi controlate de către fermier, nu mai depind 100% de fenomenele naturale. Aici, putem planifica recolta, calibrul fructelor, greutatea, colorația corectă a acestora. Astfel, 90-95% din producție este de calitate superioară, un randament extrem de bun.
Eugeniu Gudumac a povestit, pentru AGROMEDIA, care sunt pașii fundamentali, definitorii pentru obținerea unui rezultat bun, în procesul de înființare a unei livezi moderne:
Este foarte importantă calitatea solului, o analiză chimică a acestuia. În apropiere, este necesar să fie o sursă de apă pentru irigare. Livezile moderne neapărat trebuie să aibă plasă antigrindină, doar așa vom putea feri fructul de grindină și arsura soarelui, iar materialul săditor obligatoriu trebuie să fie de calitate superioară. Pentru măr, trebuie să avem pomi cu vârsta de 2 ani, cu ramuri formate, când mugurii de la vârf deja sunt floriferi. În anul 2, obținem 15-20 de tone la hectar, în anul 3 – 35 de tone la hectar, măr de calitate. Ulterior, recolta obținută va fi de 50 de tone la hectar.
Un pas decisiv în procesul de înființare a livezilor moderne este elaborarea unui proiect. Acest lucru trebuie să se întâmple cu doi ani înainte de procesul de plantare și proiectul trebuie realizat doar după cercetarea solului, a zonei și a cerințelor de piață. Criterii în baza cărora urmează să fie pregătit materialul săditor. Când merg la așa investiții, agricultorii trebuie să țină cont și de soiurile de fructe pe care le cere piața, să planteze soiurile moderne, solicitate. Nu trebuie să riscăm atunci când plantăm așa tipuri de livezi, trebuie să respectăm cu strictețe acești pași.
Potrivit specialistului, înființarea livezilor superintensive necesită și cheltuieli mult mai mari decât pentru livezile clasice, în jur de 45 de mii de euro și investițiile se răscumpără timp de 3-5 ani de recoltă. Cheltuielile pe perioada de producție la fel sunt mai mari, întrucât se utilizează rărirea chimică a fructelor și multe alte procese tehnologice ce duc la sporirea calității fructelor, dar rezultatul este unul pe măsură.