CULTIVAREA CARTOFULUI NU MAI ESTE PROFITABILĂ. Fermierii moldoveni se reorientează spre culturile cerealiere

14 sep 2021
 
Furnizorii de cartofi de semințe spun că unii dintre clienții lor intenționează să reducă suprafețele cultivate cu aceste legume sau să renunțe la ele definitiv pentru anul viitor. Motivul este unul logic și la suprafață: prețurile cu ridicata la cartofii de calitate predominantă în prezent au scăzut deja la 2,7-2,8 lei/kg, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
Specialiștii EastFruit au menționat anterior că, la începutul lunii septembrie curent, prețurile la cartofi în Moldova au ajuns la cel mai mic nivel din perioada de toamnă din ultimii trei ani. Mai mult, de la mijlocul verii țara a avut și în regiune cele mai mici prețuri. O situație similară s-a înregistrat anul trecut pe segmentul de ceapă al pieței. Atunci, conform estimărilor experților, culturile de ceapă pentru recolta din 2021 în țară au scăzut cu 30-40% - la aproximativ 1,5-2 mii hectare.
 
Potrivit experților din întreprinderile agricole, diferența constă în faptul că mulți cultivatori de legume s-au reorientat de la producția de ceapă la creșterea altor culturi de legume - roșii, castraveți, ardei etc.

Dar cultivatorii de cartofi, marcați de cererea scăzută și de prețurile oferite pentru acest produs în luna curentă chiar intenționează anul viitor să abandoneze complet producția de „a doua pâine” în favoarea primei – culturile cerealiere. Prețurile cerealelor rămân ridicate în anul curent, cel puțin acum chiar și grâul furajer de pe piața moldovenească este în medie mai scump decât cartofii alimentari.
 
Astfel este foarte posibil ca o parte din zona cartofilor să fie semănată cu culturi de iarnă în viitorul foarte apropiat. Mulți experți sunt de acord că acesta este un scenariu realist, dar departe de a fi cel mai bun. Unii dintre ei sunt siguri că la sfârșitul toamnei - începutul iernii, atât la ceapa, cât și la cartofii din Moldova prețurile vor crește brusc, iar în iarna-primăvara anului viitor acest lucru se va produce mai mult decât sigur.
 
Produsul finit lasă de dorit
 
Apropo, una dintre principalele probleme ale creșterii cartofilor în Moldova este concentrarea pe cultivarea materiilor prime, nu a produselor finite. De aceea supermarketurile din țară sunt obligate să importe cartofi de înaltă calitate și curate din UE și Ucraina, în timp ce produsele locale nu sunt solicitate. Și asta pentru că producătorii nu pot păstra, modifica și împacheta în mod corespunzător cartofii pentru a fi așezați pe rafturile rețelelor de magazine. Acest lucru generează pierderi imense pentru toată lumea: atât pentru consumatori, cultivatori de cartofi, cât și pentru consumatori.
 
Conform datelor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, în 2021 puțin peste 66 mii hectare au fost plantate cu legume, cartofi și pepeni (96% din cifra de anul trecut). Cartofii ocupă 22,2 mii ha (97%), legumele pe teren deschis - 37,5 mii hectare (94%), pepenii - 6,2 mii hectare (102%).

Sursa:east-fruit.com
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

PRINCIPALELE BOLI ALE ARDEIULUI. Simptome, prevenire și combatere

05 jul 2022

CUM SCĂPĂM DE COROPIȘNIȚE? Capcane cu miere, bere sau melasă. Măsuri agrotehnice de combatere

01 jul 2022

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

CULTIVAREA CARTOFULUI NU MAI ESTE PROFITABILĂ. Fermierii moldoveni se reorientează spre culturile cerealiere

CULTIVAREA CARTOFULUI NU MAI ESTE PROFITABILĂ

Fermierii moldoveni se reorientează spre culturile cerealiere

CULTIVAREA CARTOFULUI NU MAI ESTE PROFITABILĂ. Fermierii moldoveni se reorientează spre culturile cerealiere

loading ...