CUM CREȘTEM COMPETITIVITATEA MERELOR MOLDOVENEȘTI

20 dec 2023
Asociația Moldova Fruct, cu sprijinul Proiectului USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (Dezvoltăm Moldova Rurală) a organizat, la Briceni, un seminar dedicat mărului. Producătorii și exportatorii de mere au beneficiat de informații utile, astfel încât aceștia să se poată conforma standardelor de calitate și cerințelor piețelor de export. 
 
În raionul Briceni, se produce cea mai mare cantitate de mere din țară. De aceea am decis să abordăm complex acest subiect în cadrul unui eveniment cât se poate de practic, împreună cu cei peste 50 de producători din Briceni și alte raioane din nordul țării.
 
Într-o lume în continuă schimbare, în care apar constant noi provocări, adoptarea unei abordări pro-active, precum și ajustarea tehnologiilor de producere și post-recoltare la standardele de calitate de pe piețele țintă devin esențiale. În acest context, am avut ca vorbitori la eveniment atât specialiști din cadrul asociației, cât și experți naționali din domeniu, scrie Moldova Fruct.
 
Astfel, în cadrul seminarului au fost puse în discuție cele mai importante aspecte cum sunt:
 
  • Tendințele actuale pe piețele Orientului Mijlociu, India și Asia de Sud-Est. Încercări de export; (Alexandra Bîcu, specialist Marketing Moldova Fruct).
  • Înființarea livezilor moderne, soiuri noi, producerea și păstrarea merelor; (Eugeniu Gudumac, administrator Horti Management SRL).
  • Protecție integrată și sisteme aplicative contra bolilor și dăunătorilor în condițiile țării noastre, mijloace de protecție la zi (Mihai Buciuceanu cosultant independent, Ștefan Marandici, consultant tehnic BASF).
 
Evenimentul a culminat cu o demonstrare a particularităților de taiere în livezile de măr, efectuată de consultantul național, Mihail Buciuceanu.
 
 
loading ...