CUM ÎNGRIJIM LIVEZILE TINERE? Lucrări necesare și sfaturi utile

25 apr 2022
În plantațiile tinere, este important să fie urmărită prinderea pomilor, creșterea viguroasă, formarea coroanei conform unui sistem anume adoptat, grăbirea intrării pe rod, apărarea integrității acestora (evitarea rănirilor, rozăturile de iepuri, șoareci, combaterea bolilor și dăunătorilor).

De asemenea, livezile tinere au nevoie de fertilizare periodică. Tăierea ar trebui să fie efectuată în livezi tinere pentru a îmbunătăți structura copacilor, a minimiza deteriorarea cauzată de vânt și pentru a crește suprafața fructificată. Arborii tineri pot fi infestați cu un număr de insecte dăunătoare, de aceea trebuie verificați.

În general, nutriția are un impact redus asupra producției, cu excepția cazului în care copacii au o deficiență sau un exces de unul sau mai mulți nutrienți. Copacii necesită mult timp pentru a răspunde îngrășămintelor, cu frunze noi, flori și fructe dependente de rezervele din copac și nu de îngrășământul aplicat pe sol. Pe de altă parte, odată ce concentrațiile de nutrienți scad sub valorile critice, este posibil să dureze câțiva ani până când sănătatea și producția pomilor se vor recupera complet. S-au raportat răspunsuri la unele substanțe nutritive, în timp ce aplicarea îngrășămintelor are un efect redus asupra randamentului sau calității fructelor. Nutrienții sunt aplicați cel mai bine pe sol și nu pe frunze sub formă de spray foliar.

Fertilizarea

În primii trei ani, îngrășămintele sunt utilizate pentru a promova creșterea rapidă a pomilor. Nu aplicați îngrășăminte până când copacii nu își produc prima frunză. Modificați-vă aplicațiile de nutriție pentru a se potrivi cu situațiile locale.
Cantitățile excesive de îngrășăminte organice sau anorganice pot ucide copaci, în special pe soluri slabe și slab drenate. Păstrați îngrășăminte la cel puțin 20 cm distanță de trunchi pentru a evita arderea țesuturilor.

Irigarea

Momentul și cantitatea de apă aplicată variază în funcție de dimensiunea copacului, solul, vremea și perioada anului. Irigați de două-trei ori pe săptămână în nisipuri și de una până la două ori pe săptămână în argile grele.

Tăierea

Copacii tineri sunt tăiați pentru a oferi o structură puternică, pentru a minimiza deteriorarea vântului și pentru a crește suprafața fructificată. Deteriorarea cauzată de vânt este o problemă importantă. Arborii trebuie inspectați în mod regulat în primii patru ani și trebuie luate măsurile corespunzătoare, dacă este necesar. Îndepărtați ramurile cu unghiuri slabe, înguste, în care coaja este pliată în cruce. Atenție, însă, nu îndepărtați ramurile până când copacii nu au cel puțin un an.

Dăunătorii

Cel mai important dăunător al copacilor tineri este acarianul. Acarianul face ca suprafața frunzelor să fie blisteră, în timp ce partea inferioară dezvoltă o felingă brună. Dacă nu este controlat, dăunătorul poate dăuna copacilor și reduce producția de înflorire și fructe. Cel mai bun control este să împiedicați acarianul să intre în proprietatea dvs. prin ”înmuierea” copacilor noi. Dacă apar simptome, îndepărtați și ardeți frunzele infestate. Dacă majoritatea copacilor sunt infestați, pulverizați fiecare clătire cu dimetoat sau sulf umezit la fiecare 10 până la 14 zile, de la puțin timp înainte de apariția flush-ului până se întărește. Nu mai pulverizați odată ce noua creștere nu prezintă simptome.
Ocazional, furnicile si omizile care mănâncă frunzele apar, iar gândacii de frunze atacă copacii tineri. Acestea pot fi controlate cu substanțe chimice înregistrate.

Buruienile

Buruienile concurează cu copacii pentru apă și nutrienți. Dacă se lasă să crească, se pot deteriora considerabil rădăcinile copacului atunci când sunt îndepărtate. Problemele sunt evitate prin menținerea unei semănătoare de iarbă mixtă și specii cu frunze largi sau acoperirea culturilor între rânduri. Buruienile de sub copaci pot fi controlate prin mulcire, așchiere și stropire la suprafață cu erbicide.
Mulciurile utilizate includ grâu, orz sau paie de orez, fân, ciot de sorg și materiale similare. Reduceți costurile prin creșterea materialului de mulcire între rânduri pentru tăierea ulterioară. Reînnoiți mulcirea, deoarece se descompune. Prin mulcire, de asemenea, crește materia organică a solului, îmbunătățește structura solului, crește retenția de apă și contribuie la reducerea fluctuațiilor temperaturii rădăcinii.

Sursa: Chimping-Consulting SRL
 
loading ...