CUM SĂ CREȘTI CIUPERCI PLEUROTUS ACASĂ. Tehnologia pas cu pas

14 feb 2023
Pentru a crește ciuperci pleurotus în casă, nu trebuie să fiți un specialist în cultivarea ciupercilor. Tot de ce aveți nevoie este să cunoașteți tehnologia și să respectați regulile de siguranță. Merită să aveți la îndemână acest produs.

AVEȚI NEVOIE DE:
 1. -miceliu;
 2. -sol (substrat).
PAȘI DE URMAT:

Pregătiți solul

În calitate de substrat puteți folosi paie de orz, știulete de porumb sau coji de semințe de floarea-soarelui. Nu vă recomandăm să utilizați talaj de lemn sau rumeguș, deoarece cultivarea ciupercilor devine destul de dificilă. Aveți nevoie de 8-10 kg de materie primă mărunțită.

Pentru ca solul să fie moale, elastic, umed și fără mucegai, prelucrați-l cu aburi fierbinți înainte de plantare. Apoi adăugați apă fierbinte și îl fierbeți timp de 1 oră. După care, îl puneți sub greutate și îl răcoriți până la temperatura de 25°С.Pregătiți miceliul și plantați ciupercile

Miceliul îl puteți cumpăra în orice gospodărie, care cultivă ciuperci în cantități mari. Pentru prima plantare, va fi suficient 1 kg de miceliu, din care puteți crește până la  5 kg de ciuperci pleurotus.
 1. Înainte să adăugați miceliul, dezinfectați toate suprafețele. Amestecați miceliul cu substrat în proporții de 0,5 cm de miceliu pentru fiecare 5 cm de pământ.
 2. Transferați amestecul într-un sac mare de plastic de 10-15 kg (puteți împărți solul în 2 pungi câte 5 kg). În părțile laterale, faceți incizii de 0,5-1 cm lungime, folosind un cuțit steril.
 3. Legați sacul și amplasați-l vertical, astfel încât oxigenul să pătrundă din toate părțile – cel mai bine este să-l agățați de un cârlig fixat în tavan. Respectați regimul termic – cel mult 22°С.
 4. Perioada de incubație durează 10-15 zile. În acest timp, solul se va încălzi și se va umple cu miceliul dezvoltat. Până la apariția ciupercilor, este nevoie să stropiți sacii cu apă, dar nu exagerați. Încăperea nu trebuie aerisită: ciupercile au nevoie de un anumit nivel de umiditate și dioxid de carbon.
 5. Așteptați prima recoltă, apoi îndepliniți 4 condiții: măriți numărul de irigări până la 2 pe zi, aerisiți camera de până la 4 ori pe zi, scădeți temperatura până la 10°С și asigurați 8 ore de iluminare.
 6. Peste 14 zile, așteptați al doilea val de ciuperci. În total, veți avea 4, însă 75% din recoltă le dau primele 2. Când blocurile încetează să dea roade, înlocuiți-le, iar conținutul poate fi folosit ca îngrășământ.


Cerințe față de încăperea pentru cultivarea ciupercilor pleurotus
 1. Pentru cultivarea ciupercilor în condiții de casă, se potrivesc serele sau subsolurile cu iluminare bună. Nu vă recomandăm să creșteți ciuperci pleurotus în apartament. Ciupercile secretă spori alergeni care provoacă tuse. În plus, pentru creștere ele au nevoie de un nivel crescut de umiditate, iar acest lucru poate duce la apariția mucegaiului.
 2. Nu vă aflați în aceeași încăpere cu miceliul mai mult de 2 ore. În timpul lucrărilor, îmbrăcați o mască de protecție respiratorie sau un bandaj de tifon.
 3. Nu lăsați ciupercile să se coacă excesiv și recoltați la timp roada.
Ciupercile pleurotus pot fi cultivate și mai ușor: trebuie doar să cumpărați un bloc de ciuperci gata făcut cu un substrat amestecat și doar să urmați instrucțiunile. Principalul lucru de care aveți nevoie este să vă concentrați asupra succesului. După prima recoltare, multe persoane se aventurează atât de mult în acest proces, încât își înființează o afacere.

Sursa: reteteusoare.info
 
loading ...