DE CE SE OFILESC ROȘIILE? 7 greșeli de evitat

18 jun 2024
Sunt câteva greșeli pe care le puteți face atunci când cultivați roșii și care pot avea un impact negativ asupra sănătății plantelor. Vedeți în acest material cele șapte motive pentru care planta de tomate se ofilește și ce poți face pentru a o trata.
 
Udarea insuficientă
Roșiile sunt plante care au nevoie de apă. Deși prosperă în lunile de vară, când temperaturile tind să crească, roșiile au nevoie de o aprovizionare constantă cu apă pentru a se dezvolta. Cam de două ori pe săptămână, dar depinde și de sol și de climă.
 
Vă puteți da seama dacă ofilirea este cauzată de o udare slabă uitându-vă la starea frunzelor; dacă sunt uscate, este posibil ca planta să nu primească suficientă apă. O modalitate de a verifica dacă planta este pregătită pentru mai multă apă este să verificați solul la câțiva cm sub pământ.
 
Udarea excesivă
Plantele de roșii udate prea mult vor avea frunze mai groase, care nu sunt uscate. De asemenea, solul va arăta umed și saturat de apă, chiar și la câteva zile după udare, indicând că există prea multă umiditate în sol.
 
Udarea excesivă este o problemă, deoarece influențează creșterea ciupercilor și a larvelor, ducând la deteriorarea rădăcinilor, frunzelor și tulpinilor plantei. De asemenea, putregaiul rădăcinilor poate ucide planta, în timp. Dacă nu există o cauză clară, reduceți udarea. Așteptați să udați planta de roșii până când ați verificat solul și ați constatat că primii cm de sus sunt uscați. Apoi, aveți grijă să nu saturați planta cu apă.
 
Este mai bine să udați mai des, permițând solului să se usuce între udări, decât să turnați întreaga cantitate peste plantă dintr-o dată și să lăsați rădăcinile să stea în pământ umed.
 
Boli
Una dintre provocările plantelor de tomate este aceea că sunt susceptibile la mai multe tipuri de boli: fungice, virale și bacteriene. Boala petelor de bronz sau Wilt Virus (TSWV) este unul dintre cele mai frecvente tipuri de boală și apare sub formă de pete violete sau maronii pe frunze sau ofilind complet planta.
 
Ofilirea bacteriană poate face ca frunzele să se îngălbenească și să se ofilească. În cele din urmă, bolile fungice acționează rapid, provocând ofilirea și moartea plantei. Din păcate, niciuna dintre aceste boli nu este tratabilă. În schimb, puteți planta soiuri rezistente și face rotația culturilor, astfel încât solul să fie în continuare valorificat.
 
Când plantați roșii, distanțați plantele una de cealaltă, astfel încât să existe o circulație adecvată a aerului și un risc mai mic ca acestea să se infecteze între ele.
 
Deteriorarea rădăcinii
Dacă ai udat plantele în mod corespunzător, dar tot nu arată bine, ar putea suferi deteriorări ale rădăcinilor. Acest lucru se întâmplă adesea atunci când o plantă a fost transferată dintr-un loc în altul, cum ar fi din recipientul original al ghiveciului în grădină.
 
Când scoateți planta din solul original, este posibil să rupeți accidental unele dintre rădăcini și să lăsați rădăcinile secundare. Astfel, planta se poate ofili în primele zile, pe măsură ce se adaptează. Vestea bună este că plantele dezvoltă tot timpul rădăcini noi, fără intervenția noastră.
 
Dacă planta și-a pierdut rădăcinile secundare, va lucra pentru a le reface imediat. Trebuie doar să-i acordați timp să acționeze. Asigurați-vă că solul este hrănit corespunzător cu nutrienți și apă.
 
Prezența unor nuci în apropiere
Dacă nu știați, nucii produc o substanță chimică toxică, numită juglone. Deși este inofensivă pentru oameni, provoacă daune semnificative culturilor de solanacee, cum ar fi roșiile, vinetele și ardeii. Îngălbenirea, frunzele ofilite și încetinirea creșterii vor usca plantele de roșii.
 
Stresul termic și solar
Factorii de mediu pot pune stres asupra unei plante, forțând-o să se protejeze. Căldura extremă poate face ca o plantă de tomate să se ofilească și să-și învârtească frunzele, pentru a reduce suprafața vizibilă și a minimaliza pierderea umidității. De asemenea, prea mult soare o va stresa.
 
Ambele afecțiuni pot fi destul de comune în perioada de vârf a verii, dar pe termen scurt. Dacă a apărut deja stresul termic sau solar, nu trebuie decât să aveți grijă în mod regulat de plantă, prin udare și fertilizare.
 
Tăierea în exces
Tăierea este o parte importantă a îngrijirii plantelor de tomate. Tăierea unora dintre ramurile mai tinere ajută la direcționarea energiei plantei către fructele în creștere. Dar trebuie să obțineți echilibrul corect.
 
Tăierea în exces poate provoca stres plantei, făcând ca frunzele să se ofilească și să se încurce. Dacă observați că planta se ofilește în zilele după o sesiune de tăiere, aceasta poate fi cauza, potrivit TomsGuide.
loading ...