DE CE SE SUBȚIAZĂ RĂSADURILE? Tratament pentru îngroșarea tulpinii

27 apr 2023
Răsadurile de legume se pot alungi din mai multe motive, printre care se numără:

Lumina insuficientă: Dacă răsadurile nu primesc suficientă lumină, acestea vor încerca să se extindă pentru a ajunge la lumina de care au nevoie. Aceasta este, de altfel, principalul motiv pentru care se alungesc răsadurile. În acest caz, puteți muta răsadurile într-un loc mai luminos sau puteți folosi lămpi de creștere pentru plante pentru a asigura o cantitate adecvată de lumină.

Supraîncălzire: Dacă răsadurile sunt păstrate într-un mediu prea cald, acestea se pot alungi. Este important să mențineți o temperatură potrivită pentru răsadurile dvs. De exemplu, pentru roșii, specialiștii recomandă 16-20°C pe timpul nopții și 22-26°C în timpul zilei și recomandă această alternanță pentru obținerea unui răsad de calitate.

Udare excesivă: Dacă răsadurile sunt udate prea mult, acestea pot începe să se alungească. Asigurați-vă că pământul este bine drenat și nu udați răsadurile decât atunci când solul este uscat la atingere.

Solul compact: Solul prea compact poate împiedica răsadurile să se dezvolte corespunzător și poate duce la o tulpină subțire și fragilă.Potrivit ing. agronom Adrian Cornaciu, un răsad gata de plantare trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
  • să aibă vârsta cuprinsă între 55 – 70 de zile la tomate, 60 – 80 de zile la ardei, 30- 35 de zile la castraveți și 60 zile la varză;
  • să aibă înălțimea de 20 – 30 cm;
  • să se vadă bine primul buchet floral, dar să nu fie înflorit la plantare;
  • să fie viguroase, călite și cu un sistem radicular bine dezvoltat;
  • să fie liber de boli si dăunatori – se aplică un tratament cu 7 zile înainte de plantare cu fungicid.

Pentru a îngroșa tulpina la răsadurile de roșii, există câteva lucruri pe care le puteți face:

Sol fertil: Asigurați-vă că utilizați un sol fertil și bogat în substanțe nutritive. Puteți adăuga în sol compost sau îngrășăminte organice pentru a îmbunătăți fertilitatea solului.

Lumina adecvată: Asigurați-vă că răsadurile primesc suficientă lumină pentru a crește puternice și sănătoase. Lumina naturală este cea mai bună, dar puteți folosi și lămpi de creștere pentru a asigura o cantitate adecvată de lumină.

Udare adecvată: Udarea adecvată poate ajuta la dezvoltarea unei tulpini puternice. Asigurați-vă că pământul este bine drenat și udarea se face doar atunci când solul este uscat la atingere.

Îngrășăminte: Puteți folosi îngrășăminte pentru plante pentru a ajuta la dezvoltarea unei tulpini puternice. Este important să urmați instrucțiunile și să nu exagerați cu cantitatea de îngrășământ folosit.

Pregătirea răsadurilor de legume pentru plantare. Sfaturi pentru începători

Întrebări și răspunsuri:
1. De ce se întâmplă ca răsadurile de roșii să se alungească?
R: Răsadurile de roșii se pot alungi din cauza unor factori precum lumina insuficientă, temperatura inadecvată, solul compact sau apa insuficientă.

2. Cum pot îngroșa tulpinile răsadurilor de roșii?
R: Puteți îngroșa tulpinile răsadurilor de roșii prin asigurarea unei cantități adecvate de lumină, controlarea temperaturii, utilizarea unui substrat adecvat, asigurarea unei cantități adecvate de apă, adăugarea de îngrășăminte naturale și folosirea suporturilor pentru plante. De asemenea, în perioada de răsad se pot face stropiri cu un foliar.

Sursă: Populare.ro
loading ...