TRATAMENTE LA RĂSAD ÎNAINTE ȘI DUPĂ PLANTAREA ÎN SERĂ. Sfaturi utile

21 mar 2023
În aceasta perioadă este în toi plantarea legumelor în spații protejate – sere și solarii. Pentru răsaduri și recolte sănătoase și bogate este necesară protejarea legumelor de dăunători.

Mediul cald din spațiile protejate favorizează apariția dăunătorilor care atacă plantele, sunt principalii vectori de transmitere a bolilor și în final pot duce la distrugerea întregii culturi.

În acest material vă prezentăm primii dăunători ce apar în spațiile protejate și măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea și combaterea lor.

Acarienii – sunt păianjenii minusculi, care de cele mai multe ori nu se văd cu ochiul liber. Atacul se vede prin apariția unor pânze foarte fine, apariția decolorării punctiforme pe frunze, plantele atacate încep să se usuce, bobocii florali se inegresc și cad, se ajunge la uscarea plantei.

Afidele – numeroase specii de păduchi cu forme aripate și nearipate în diverse culori (verde, negru, cenușiu , alb etc.) Colonizează pe partea inferioară a frunzelor, florilor, inflorescențelor, lăstarilor tineri și prin înțepare se hrănesc cu seva plantei, ducând la stagnarea creșterii, gofrarea și uscarea frunzelor și chiar la distrugerea totală.

Musculiță albă de seră – formează colonii pe spatele frunzei, larvele și adulții se hrănesc prin înțepare cu sucul celular. Frunzele atacate se gofrează, îngălbenesc, se usucă și apoi cad, plantele nu mai cresc,  rămân debile și treptat pot muri.

Pentru observarea rapidă a dăunătorilor, este recomandată instalarea capcanelor lipicioase de culoare albastră, galbenă și neagră. Acestea ajută la determinarea precisă a prezenței insectelor sau acarienilor, intensitatea infestării și, totodată, ajută la stabilirea tipului de tratament care se aplică: preventiv sau curativ.

În stadiul de răsad, datorită creșterii accelerate, este recomandată aplicarea produselor fitosanitare sistemice, deoarece acestea pătrund în plantă și protejează plăntuța pentru o perioadă mai lungă de timp.

Când se fac tratamente la răsaduri

Pentru o protecție adecvată, aplicarea tratamentelor la răsaduri se face în 3 faze cheie: imediat după răsărire, la repicare și inainte de plantare.

Tratamente după răsărire

În această fază, după ce a apărut prima frunză adevărată, se aplică tratamente cu fungicide împotriva complexului de cădere a plănțutelor.

Dacă în acest stadiu, se observă pe capcanele de monitorizare prezența anumitori dăunători se consultă un specialist în domeniu și doar la indicațiile acestuia se poate aplica un tratament cu un insecticid.

Tratamente la repicare

Dacă pentru umplerea ghivecelor, se utilizează și pământ de pădure, în momentul preparării, se adaugă o soluție cu unul din fungicide.

Chiar și după repicare, există riscul de apariție a complexului de cădere a plăntuțelor și de aceea, este necesară aplicarea tratamentelor preventive, cu fungicide care au în spectru de combatere această boală. Soluția cu fungicid se aplică cu mare atenție, astfel încât să nu se atingă vârfurile de creștere ale plantelor.

În această etapă, când răsadurile sunt repicate, pot fi condiții prielnice pentru dezvoltarea și a altor agenți patogeni care provoacă boli precum mana și putregaiul cenușiu. Astfel, se poate aplica, preventiv un tratament foliar.

Pentru că în solariile în care se produc răsaduri, sunt condiții prielnice de apariție a dăunătorilor, precum trips, acarieni, afide, molia tomatelor, este necesară aplicarea tramentelor preventive care să impiedice înmulțirea acestora.

Tratamentele cu insecticide se pot aplica:
  • Radicular, soluția cu insecticid se aplică cu mare atenție, astfel încât să nu se atingă vârfurile de creștere ale plantelor.
  • Foliar, prin pulverizare foarte fină, fără să se insiste asupra plăntuțelor. Un aspect important este cel legat de hidratarea plăntuțelor înainte de aplicarea tratamentului foliar. Cu câteva ore înainte, plantele vor fi udate la rădăcină, astfel încât să se evite apariția reacției de fitotoxicitate.

Tratamente înainte de plantare

Cu 1-2 zile înainte de plantarea răsadurilor, se aplică un tratament foliar cu un insecticid și un fungicid, astfel încât plantele să fie protejate de eventualele îmbolnăviri, provocate de noile condiții de mediu.

Surse: populare.ro
          marcoser.ro

 
loading ...