EXCLUSIV! CEI MAI BUNI CARTOFI sunt la Tudora! Află AICI cine este fermierul care îi cultivă și la ce preț pot fi cumpărați

26 jan 2021
Vreți cartofi eco, direct de la producător? Mergeți în satul Tudora, raionul Ștefan Vodă, în gospodăria agricolă a fermierului Vasile Mereuță și aveți parte garantat de cei mai buni cartofi. Cel puțin, așa afirmă antreprenorul, președintele SRL-ului “ALIMER-AGRO”, care este o afacere de familie, dar unde sunt angajați oficial și săteni, gata oricând să ofere o mână de ajutor dlui Mereuță.
 
Protagonistul nostru și-a început afacerea acum 13 ani. Are în proprietate 1500 ha, pe care cultivă floarea-soarelui, grâu, secară, mazăre, cartofi, muștar, piersici. La ultimele vrea să renunțe, pentru că nu prea îi aduc venit, iar în locul lor să planteze păduri.
 
“Din păcate, e prea multă birocrație și nu fac decât să bat la ușile oficialilor, care îmi spun că statul nu are puieți”, n-a spus dl Mereuță.
 
I-a adus din Olanda
 
Cum a ajuns să cultive cartofi eco? Se întâmpla acum doi ani. A riscat și a mers singur în Olanda, de unde a revenit cu semințe de cartofi soiul Riviera. A găsit soluția, pentru că în raioanele de Sud e secetă de trei ani, iar acest produs agricol, pe lângă multiplele caracteristici, despre care veți afla în continuare, este rezistent la vremea uscată și se maturizează foarte timpuriu.
 
“Am soluționat de unul singur și problema secetei – am construit un sistem de irigare pe lunca Nistrului, care asigură gratis cu apă întreg terenul agricol. Sincer să vă spun, eu încă rezist, pentru că un alt coleg de-al meu a avut un destin tragic din cauza creditelor, pe care nu le-a putut rambursa. Nu am scăpat nici eu fără peripeții, pentru că, imediat după ce am construit sistemul de irigare, am fost reținut de poliție pe motiv că am distrus un dig. Am trecut și peste asta și nu voi renunța la munca și la ideile mele”, s-a confesat dl Mereuță.
 
Inițial, cartofii erau plantați pe o suprafață de 6 ha, iar în primăvara curentă și-a fixat drept obiectiv să extindă lotul până la 13 ha. Am aflat de la el că sădește atât semințe, cât și tuberculi, anual având parte de mai multe recolte.
 
Nu folosesc îngrășăminte chimice. Utilizez anumite metode bio, fapt care îmi permite să obțin acest cartof eco. E atât de bun la gust! E plin de sănătate! Am fost contactat de câțiva agenți, care distribuie marfă prin supermarketuri, și cred că voi cultiva pentru piața internă. Până la export, mai am de muncă. Calitatea cartofului trebuie să fie net-superioară pentru a ajunge în magazinele din Europa. Dar vă asigur că nu renunț la idee”, ne-a relatat în continuare fermierul.
Și noi suntem dispuși să îl credem, pentru că, spune el, în 13 ani de activitate nu l-a deranjat nimeni cu niciun control. Și asta pentru că achită mereu la timp ipozitele pe venit, indiferent dacă îl obține sau nu. În plus, oferă un loc de muncă și pentru sătenii care vin să lucreze alături de familia lui cu mare drag.
 
Cartofii de import distrug piața locală
 
“Am mers prin sate și am realizat cartofii cu ridicata. I-am vândut cu 3, 50 lei/kg. Voi dubla cantitatea și voi alimenta o țară întreagă cu acest produs ecologic”, ne-a dat asigurări dl Mereuță.
 
Potrivit lui, anul trecut, prin vama de la Tudora la noi în țară au intrat 280 mii tone de cartofi din Belarus – iată și argumentul de ce fermierii noștri nu au unde să își realizeze marfa și înregistrează mai mult pierderi, decât venituri.
 
Soiul Riviera, această varietate de selecție olandeză, stabilit în satul antreprenorului nostru, devine tot mai populară printre fermieri și grădinari.
 
Spuneam ceva mai sus că domnul Vasile obține mai multe recolte în decurs de un an. Specialiștii în domeniu susțin că masa comercială a tuberculilor este dobândită în cea de-a 40-a zi de la lăstari. Soiul este caracterizat printr-un randament ridicat și stabil. În ziua 35, producția atinge 28 de tone la 1 hectar de pământ, iar la sfârșitul sezonului de creștere - 45 de tone la 1 hectar. Datorită maturității sale timpurii, cartofii reușesc să acumuleze cultura înainte de debutul unei perioade pline de viață. Cel mai potrivit sol pentru Riviera este cel ușor. Este rezistent la deteriorarea mecanică - în timpul recoltării, 87-92% din tuberculi rămân intacti. Manifestă și rezistența la boli.
 
Iar despre gust… “E dulce și proaspăt ca pâinea caldă”, și-a încheiat dl Mereuță dialogul cu AGROMEDIA, spunând că ne așteaptă în primăvară la Tudora, să asistăm și să participăm la cultivarea celor 13 ha cu cei mai gustoși cartofi!
 
loading ...