EXPORTUL DE CIREȘE MOLDOVENEȘTI ÎN RUSIA: Nici nu le vor, nici preț ca lumea. Există o explicație. O găsești AICI

23 jun 2021

Săptămâna care vine va începe recoltarea cireșelor târzii. Cele mai multe cantități ale acestor soiuri sunt destinate pentru exportul în Rusia și Belarus. Așteptările fermierilor cu livezi masive din următoarea etapă activă a sezonului de comercializare sunt destul de pesimiste și asta pentru că lasă de dorit calitatea cireșelor. Mai mult, conjunctura pieței principale de export e una plină de neclarități, anunță AGROMEDIA cu referire la experții EastFruit.
 
Astfel, managerii companiilor horticole cu care au discutat experții remarcă faptul că în ajunul perioadei celui mai intens export al cireșelor moldovenești, cererea pentru aceasta în Rusia este relativ redusă, iar “coridorul de prețuri” la intrarea pe piața rusă nu este cel mai convenabil pentru furnizori. Vorbim de 140-180 ruble/kg (1,9 - 2,5 dolari SUA), în timp ce exportatorii moldoveni sperau să o realizeze cu 200 ruble/kg (2,75 USD) și mai mult.
 
Deocamdată, nu este pe deplin clar motivul care a cauzat aceste așteptări. Într-adevăr, anul acesta prețurile pentru cireșe din Rusia corespund exact celor din ultimii doi ani. În acest moment, cireșele dulci de înaltă calitate sunt vândute pe piața internă a FR cu 2,45-2,50 USD/kg, la fel ca și în 2019 și 2020. Cu toate acestea, există și schimbări serioase și ele țin de calitatea produsului. În plus, furnizorii de cireșe dulci din Turcia, Iran și Azerbaidjan au devenit mai activi. În Uzbekistan prețurile la cireșe sunt în prezent mai mici decât anul trecut, iar exportul continuă.
 
Ce soluții au găsit horticultorii?
 
De menționat că și producția de cireșe dulci din regiunile sudice ale Rusiei se extinde, iar oferta acestor fructe pe piață este în creștere. Aceasta înseamnă că importatorii și comercianții din târgul rusesc au de unde alege și calitatea este în prim plan. Majoritatea fermierilor moldoveni nu au dezvoltat încă o idee detaliată a cantității și calității cireșelor pentru export. Unii dintre ei se plâng că până și fructele necoapte au început să crape din cauza precipitațiilor excesive. Dacă livezile vor fi invadate de boli, atunci pierderile de recoltă vor fi mari și logistica după recoltare devine dificilă.
 
Ținând cont de experiența din ultimii ani, unele companii horticole de top au decis să investească pe termen scurt în modernizarea livezilor intensive de cireș dotându-le cu sisteme anti ploaie și reînnoirea gamei de plantații cu soiuri rezistente la crăpat. În plus, este evident că acum trebuie să ne gândim la achiziționarea de linii pentru sortarea optică a cireșelor, precum și la diversificarea exporturilor. De exemplu, anul acesta puteți câștiga bani buni pe exportul de fructe în țările UE. Doar că aici cerințele privind calitatea și concurența sunt chiar mai mari decât pe piața rusă.
 
AGROMEDIA amintește că R. Moldova este unul dintre zece cei mai mari exportatori mondiali de cireșe din punct de vedere al volumului. În 2020 au fost evidențiate primele semne ale începutului diversificării exportului de cireșe din țară. primele transporturi vrac au fost trimise în Suedia, Polonia, Letonia, Croația și Lituania.

poza simbol: euconsult.md
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

3 LEI PENTRU UN KILOGRAM DE MERE MOLDOVENEȘTI. Acesta este prețul pe care îl oferă Rusia în prezent

20 mai 2022

MOLDOVA, ÎN LISTA PRIMELOR 10 ȚĂRI CU CELE MAI MARI EXPORTURI DE CIREȘ. De ce, însă, obține cel mai mic preț mediu?

19 mai 2022

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

17 mai 2022

INSPECTORII ANSA, INSTRUIȚI DESPRE EVALUAREA CONFORMITĂȚII FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR PROASPETE

13 mai 2022

FERMIERII MOLDOVENI, INTERESAȚI DE INSTALAREA SISTEMELOR ANTI PLOAIE ȘI ANTI ÎNGHEȚ ÎN PLANTAȚIILE DE CIREȘ

13 mai 2022

EXPORTUL DE CIREȘE MOLDOVENEȘTI ÎN RUSIA: Nici nu le vor, nici preț ca lumea. Există o explicație. O găsești AICI

EXPORTUL DE CIREȘE MOLDOVENEȘTI ÎN RUSIA: Nici nu le vor, nici preț ca lumea

Există o explicație

O găsești AICI

EXPORTUL DE CIREȘE MOLDOVENEȘTI ÎN RUSIA: Nici nu le vor, nici preț ca lumea. Există o explicație. O găsești AICI

loading ...