EXPORTUL DE FRUCTE ÎN RUSIA, UN ADEVĂRAT DEZASTRU! Experții dau cea mai proastă notă din ultimii cinci ani

25 aug 2021
Prima jumătate a anului 2021 s-a dovedit a fi cea mai dezastruoasă pentru exporturile de fructe din Moldova, cel puțin în ultimii cinci ani, anunță analiștii EastFruit. În ratingul furnizorilor de fructe către Federația Rusă, principala piață a fructelor moldovenești, țara a scăzut cu patru poziții simultan, ocupând doar locul opt. Pentru comparație: în aceeași perioadă a lui 2020 R. Moldova se situa pe locul patru. În plus, veniturile din exportul de fructe moldovenești către Rusia în prima jumătate a anului 2021 au scăzut cu 23%, până la 95 de milioane de dolari, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.

Pe parcursul anului curent și exportul de mere a scăzut cu 33%, iar în raport cu indicatorii medii din ultimii ani - cu 23%, diminuându-se până la 101, 5 mii tone. Exportul de struguri de masă, al doilea cel mai important export de fructe către Rusia, a scăzut cu 19% și a fost, de asemenea, sub media ultimilor ani. Cu toate acestea, cel mai semnificativ declin a fost observat la exportul de cireșe dulci care s-a datorat parțial întârzierii de la începutul recoltei acestor fructe.

De menționat că la sfârșitul lunii iunie 2021, Moldova a reușit să exporte în Rusia doar 541 tone de cireșe - de șapte ori mai puțin decât în 2020, de 11 ori mai puțin decât în 2019 și de 17 ori mai puțin decât în aceeași perioadă a anului 2018! O scădere similară a aprovizionării a fost observată pentru cireșele proaspete.

O altă poziție importantă în exportul de fructe de la noi către ruși o reprezintă prunele uscate. Și aici a existat o scădere a volumelor exporturilor cu 13% față de 2020 și cu 7% față de indicatorul mediu. A fost posibil să se mărească livrarea doar cu căpșune, dar chiar și aici creșterea a fost de numai 3%. În același timp, exporturile de zmeură și caise proaspete s-au prăbușit literalmente.

Sezonul 2021/22, unul dintre cele mai dificile din istorie pentru agricultorii moldoveni

Trebuie remarcat faptul că, pe lângă scăderea volumelor de export, a fost observată și o micșorare prețurilor medii de export la mai multe articole. Experții consideră că principalul motiv îl reprezintă concurența crescută pe piața rusă și lipsa eforturilor de diversificare a exporturilor de către fermierii moldoveni.

„De câțiva ani observăm o creștere bruscă a activității furnizorilor de fructe din Iran și Turcia pe piața rusă și nu numai la pozițiile exotice, ci chiar la mere. Exportatorii de fructe din aceste țări cultivă soiuri moderne de mere solicitate în întreaga lume și au experiență în exporturile la scară largă către țările din Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est. Standardele lor de calitate și experiența la export sunt din start mai mari decât cele ale furnizorilor moldoveni, ceea ce le oferă un avantaj și pe piața rusă ”, explică Andriy Yarmak, economist la Departamentul de investiții al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

„În plus, Serbia continuă să își consolideze poziția pe piața rusă, totuși, nu din cauza creșterii volumelor de aprovizionare, ci grație creșterii calității produselor. Și grădinarii din Rusia nu stau cu mâinile-n sân – ani la rând această țară a fost un lider în Europa la capitolul volumul importurilor de răsaduri de culturi fructifere și la construcția unor instalații moderne de depozitare a fructelor. Prin urmare, produsele locale încep să concureze direct cu importurile din Moldova, având un avantaj competitiv sub forma unor costuri logistice mai mici”, notează expertul FAO.

Analiștii EastFruit prognozează că sezonul 2021/22 va fi unul dintre cele mai dificile din istorie pentru agricultorii moldoveni, mai ales pentru producătorii de mere. Creșterea producției în majoritatea țărilor din regiune, combinată cu scăderea cererii de fructe, va pune presiuni enorme asupra prețurilor.

Sursa:east-fruit.com
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

AU EXPORTAT PENTRU CĂ DEȚIN CERTIFICAT: Ce volum de fructe a fost livrat în 2021 în UE de producătorii cu GLOBALG.A.P. și GRASP

19 jan 2022

COMORILE DIN PĂDURE SAU TOTUL DESPRE AFINE: Când le plantăm, cum le îngrijim și când strângem roada

18 jan 2022

CULTIVATORII DE ALUN: Curs de instruire despre agrotehnici și tăieri în livadă. Masterclass de la cercetătorul Valerio Cristofori

18 jan 2022

DELICII DIN NATURĂ, O AFACERE CU DESERTURI DIN FRUCTE ȘI BACIFERE USCATE. O nouă istorie de succes a antreprenoarei Ludmila Castraveț

11 jan 2022

UNDE-I ȚUICA ȘI MAGIUNUL DE PRUNE DE PE RAFTURI? Producătorii din România se confruntă cu o dilemă. Detalii

06 jan 2022

EXPORTUL DE FRUCTE ÎN RUSIA, UN ADEVĂRAT DEZASTRU! Experții dau cea mai proastă notă din ultimii cinci ani

EXPORTUL DE FRUCTE ÎN RUSIA, UN ADEVĂRAT DEZASTRU! Experții dau cea mai proastă notă din ultimii cinci ani

EXPORTUL DE FRUCTE ÎN RUSIA, UN ADEVĂRAT DEZASTRU! Experții dau cea mai proastă notă din ultimii cinci ani

loading ...