EXPORTUL DE MERE ÎN RUSIA: Producătorii moldoveni speră ca acesta să fie reluat din a doua jumătate a lunii mai

07 mai 2021

Un studiu recent, efectuat de EastFruit, relatează că producătorii de mere din R. Moldova speră să reia exportul în Federația Rusă chiar în această lună. Astfel, conform analizei, aceștea susțin că, începând cu săptămâna anterioară Paștelui, piața merelor de calitate la export a stagnat din cauza lipsei aproape complete a cererii din Rusia. Au fost exportate doar loturi relativ mici de mere (majoritatea 70 mm + diametru) din soiurile “Golden Delicious”, “Jonagold” și “Granny Smith”. Nivelul prețurilor maxime cu ridicata la fructele de cea mai bună calitate a ultimelor două soiuri a crescut, totuși, dar în medie cu doar 0,5 lei / kg - până la 11,5-12 lei / kg (0,64-0,67 USD / kg). Este un preț mult mai mic, decât se aștepta.
 
Cu toate acestea, la începutul lunii mai a anului trecut, conform monitoringului EastFruit, prețurile medii cu ridicata pentru merele moldovenești din majoritatea soiurilor erau aproximativ aceleași. S-a remarcat și o slabă majorare, singura diferență fiind că în mai 2020,  prețurile au crescut ușor în partea inferioară a gamei, adică pentru merele de calitate scăzută.
 
Producătorii și exportatorii sunt, actualmente, preocupați de cererea aproape nulă de mere cu dimensiunea de 65 mm sau mai mici. Încercările de a reduce prețul nu ajută la creșterea volumului de aprovizionare externă. În principiu, șefii marilor companii exportatoare sunt de acord cu concluziile analiștilor EastFruit, că, pe segmentul merelor ieftine de pe piața rusă, produsele iraniene concurează serios cu fructele moldovenești.
 
Aceștia observă că partenerii ruși nu fac publicitate pentru exportul masiv de mere din Iran, dar „în mod neașteptat, produsele apar la acei producători de fructe din Stavropol și din Caucazul de Nord, care au încheiat sezonul și și-au închis frigiderele cu aproape o lună în urmă”. Porducătorii moldoveni își leagă singura speranță de faptul că în comerțul cu amănuntul, produsele își păstrează calitatea mai mult decât un măr iranian. Și pe măsură ce se încălzește la mijlocul lunii mai și nu numai, acest factor va deveni mai important.
 
De menționat că, merele moldovenești cu un diametru mai mare de 70 mm, sunt vândute pe piața rusă mai bine decât fructele mici. În același timp, potrivit proprietarilor marilor întreprinderi horticole, în frigiderele lor au rămas relativ puține bunuri de înaltă calitate - sute de tone. Până la începutul lunii iunie, un astfel de produs va fi, cu siguranță, dispersat. Deși, poate nu la prețul pe care îl sperau exportatorii.
 
east-fruit.com
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

PRINCIPALELE BOLI ALE ARDEIULUI. Simptome, prevenire și combatere

05 jul 2022

CUM SCĂPĂM DE COROPIȘNIȚE? Capcane cu miere, bere sau melasă. Măsuri agrotehnice de combatere

01 jul 2022

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

EXPORTUL DE MERE ÎN RUSIA: Producătorii moldoveni speră ca acesta să fie reluat din a doua jumătate a lunii mai

EXPORTUL DE MERE ÎN RUSIA: Producătorii moldoveni speră ca acesta să fie reluat din a doua jumătate a lunii mai

EXPORTUL DE MERE ÎN RUSIA: Producătorii moldoveni speră ca acesta să fie reluat din a doua jumătate a lunii mai

loading ...