FERMIERUL ION GRODEA: „Vindem piersicile la un preț de nimic.” Ce crede pomicultorul despre situația din agricultură, afli AICI

20 jul 2021

Ion Grodea din satul Ursoaia, raionul Căușeni este pomicultor din 2008. De atunci, el și familia sa îngrijesc 3 ha de livadă, în care cultivă prune, caise și piersici, ultimele fiind plantate pe un hectar. Primul soi de piersici, Favorit, s-a copt ceva mai devreme și recolta a fost deja și realizată. Dl Grodea a adunat din livadă aproape o tonă de fructe și le-a vândut angro, contra unui preț de 5 și 7 lei/kg.
 
„Le-am dat la un preț de nimic. Am solicitat un preț mai mare, dar asta e situația. Ieftin, prea ieftin, dar mai mult cumpărătorii nu au vrut să-mi ofere. În plus, ploaia a distrus mai bine de jumătate din recoltă și ele au căzut la pământ. În anii buni adunăm cam 25-30 kg de la un copac. Nu cresc pentru export, nu adun așa cantități mari. Un ha e pentru piața locală, mai merge uneori soția și mai vinde. Din păcate, mie nu-mi permite sănătatea să stau în soare și să îndemn lumea să îmi cumpere munca. Vedeți cum se întâmplă: noi muncim, investim, le creștem și le vindem la un preț de nimic, iar cineva face bani. E un circuit pe care nu îl putem schimba noi, micii producători”, a relatat pentru AGROMEDIA dl Grodea.
 
Peste jumătate de ha e plantat cu soiul de piersici Moldova, care se coc prin august. E acel fruct mai mășcat, mai „cărnos” și care se ia ușor de pe sâmbure. Micul producător nu are făcute deocamdată niște calcule despre ce recoltă va aduna și cât vor costa și ne-a spus că livada lui e bătrână deja ca și el.
 
 „Aș planta soiuri tinere și noi, dacă ar vrea cei doi băieți să ducă mai departe această muncă. Eu o voi îngriji până la sfârșitul vieții, o mai duce ea, livada noastră”, a povestit el.
 
„Suntem bolnavi de boala pământului
 
Întrebat dacă celor doi fii le place agricultura, pomicultorul din Ursoaia ne-a răspuns că „e imposibil să nu le placă, dar când văd cât de greu ne descurcăm, că statul ne îngenunchează... Nu-s perspective în agricultură și gata! Statul ar trebui să aibă grijă de productător. Să fie ca în țările civilizate, să le ofere subvenții, susținere. În piață te duci - locuri nu ai...
 
Atâta timp cât în agricultură va domina haosul, nu prea cred că tinerii se vor arunca să pornească afaceri. Ei au văzut situația din alte state, au cu ce compara. Când statul va garanta contracte cu companiile care vor achiziționa marfa, ca noi să știm că producem nu pentru a o vinde pe nimic, atunci vom vorbi despre agircultură”, și-a spus fermierul păsul.
 
Întreținerea livezii îl costă cca 60 mii lei anual, 20 mii fiind investite într-un hectar. Nu are un sistem de irigare și o stropește mai primitiv, din butoi.

Noi, cei mai în vârstă, suntem bolnavi de boala pământului și de asta nu putem renunța la ceea ce am făcut o viață întreagă. Tinerii nu tolerează o asemenea atitudine în raport cu ei din partea statului”, ne-a mai declarat micul producător.
 
loading ...