FRUCTELE MOLDOVENEȘTI: Mai multe piețe de export, prețuri mai mari

17 nov 2023
Sectorul de producere a fructelor a înregistrat rezultate frumoase în sezonul 2022-2023, în special la capitolul export. Geografia țărilor s-a extins și prețurile au crescut. Evoluția exporturilor de prune, mere și struguri de masă au depășit rezultatele anilor anteriori. Despre acest lucru a vorbit, astăzi, viceprim-ministrul Vladimir Bolea în cadrul unui briefing de presă.
 
În anul 2023, se preconizează o recoltă de 505 mii tone de mere. Volumul exporturilor din roada anului curent este estimat la nivel de 185 mii tone, cu cca 60 mii tone mai mult decât cel exportat din roada anului 2022.
 
Avem noi destinații de export. Vorbim despre țările din Golful Persic, țările din UE, Africa și Asia de Sud-Est. Aproximativ 50 mii tone vor fi comercializate în stare proaspătă pe piața locală. Până la 1 noiembrie 2023 fabricile de procesare au achiziționat aproximativ 250 mii tone de mere, a menționat Vladimir Bolea.
 

Export mere

Datele Asociației Moldova Fruct arată că prețul pentru 1 kg de mere în stare proaspătă variază între 7-14 lei în funcție de soi și de calitate, iar fabricile de procesare procură merele cu prețul de 2.5 lei/kg. Totodată, susțin că vestea bună pentru producătorii de mere este sporirea oportunităților de export, din cauza că, în mai multe regiuni ale lumii a scăzut recolta de mere, iar cererea rămâne ridicată în țările din Orientul Mijlociu, Asia și Europa.
 

Export struguri 

În sectorul de producere a strugurilor pentru masă se arată că, din luna iulie și până la sfârșitul lunii octombrie, viticultorii au exportat peste 30 de mii tone de struguri de masă. Cei mai mulți struguri au fost livrați către consumatorii din Ucraina, România, Federația Rusă, Rusia, Kazahstan, Belarus, Letonia ș.a. Circa 14 mii de tone de struguri pentru masă au ajuns pe rafturile din UE, ceea ce înseamnă cu peste 30% mai mult decât livrările efectuate în aceeași perioadă a anului trecut.


 

Export prune

Valoric, exportul de struguri pentru masă în UE constituie aproximativ 11 milioane de dolari SUA, fiind o majorare cu aproape 50% comparativ cu anul 2022. Este de remarcat și faptul că s-a extins considerabil geografia exporturilor. În prezent, se efectuează livrări în 17 țări ale UE, comparativ cu 9 state anul trecut. Principalele destinații ale exportului de struguri în UE sunt România, Polonia, Letonia, Olanda, Croația, Lituania ș.a. Totodată, se observă că prețul mediu de export al strugurilor pentru masă este majorat în acest an. Prognozele arată că Republica Moldova va reuși să exporte cantități mai mari de struguri pentru masă decât anul trecut.
 
Oficialul a menționatcă producătorii de prune au reușit în sezonul curent, să atingă un record în exporturi și că Republica Moldova ar putea deveni cel mai mare exportator mondial de prune din emisfera nordică. Potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în perioada iulie-octombrie 2023, fermierii au exportat circa 74 de mii de tone de prune proaspete în valoare de peste 38 de milioane de dolari SUA, cu un preț mediu de export de 0,52 USD/kg. Se estimează că până la sfârșitul sezonului agricol, volumul total al exporturilor de prune va atinge cifra de 85 de mii de tone. Factorii care au contribuit la aceste rezultate sunt: recoltele scăzute de prune în unele țări și liberalizarea pieței Uniunii Europene pentru exportul de prune. Aproximativ 73% din volumul total de prune a fost exportat în UE, iar celelalte 27% în țările CSI.
 
Acestea sunt rezultatele muncii agricultorilor care s-au asociat, mecanism promovat și susținut de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a menționat Vladimir Bolea.
 
 
loading ...