Gândacul păros este prezent în luna mai în multe livezi, unde produce pagube însemnate. Deoarece aceștia migrează foarte repede prin zbor, au rezistență la insecticide și apar în perioadele în care putem afecta și albinele prin stropire, combaterea acestuia se face prin culegere și punerea în livadă a unor găleți albastre în care introducem apă cu balsam floral. Această metodă atrage gândacii păroși, care se îneacă. Alte metode pentru lupta cu gândacul păros sunt:
1) Culegerea de dimineaţă cu mâna.
2) Scuturarea pe pânze, ce s-au aşternut sub copac, după ce mai întâi s-a făcut afumarea sau s-a pulverizat coroana arborelui cu apă. Gândacii se strâng şi se omoară apoi în apă clocotită sau prin ardere.
3) Se dă foc la grămezi de bălegar, ce sunt aşezate în livezi; fumul înăbuşă gândacii şi-i împiedică să atace florile. Fumul se întăreşte şi devine mai eficace dacă peste bălega se toarnă o cantitate oarecare de păcură.
4) Prin stropire cu emulsiune carbolică, mirosul goneşte insectele şi nu dăunează plantei.
5) În alte ţări, se întrebuinţează plante- cursă, ca de ex. revent, ce înfloresc înaintea pomilor şi floarea ţine mai mult şi apoi insectele pot fi adunate mai uşor cu mâna de pe aceştia.
6) Aratul în locul unde s-a observat depunerea de ouă; cel mai bine este să se facă în iunie.
7) Curăţirea terenului de resturi vegetale, gunoaie, pentru că femelele preferă să-şi depună ouăle în astfel de terenuri. Pentru că rezultatul să fie cât mai eficace e de dorit ca toţi acei, ce au observat apariţia gândacilor păroși este bine să ia cât mai repede măsuri de combatere, putând împiedeca astfel depunerea de ouă și salvarea regiunii în anul viitor.
Gândacii se pot strânge şi da la păsări. Insă nu toate păsările îi mănâncă. Dacă însă se omoară, pe un ciur expus la aburul fierbinte al unui vas ce fierbe, atunci pot fi mâncaţi de păsări şi în special de găini. Cadavrele gândacilor păroși pot să fie întrebuinţate ca un bun îngrăşământ azotos.
Sursa: populare.ro