ÎN DEPOZITELE FRIGORIFICE DIN ȚARĂ, MAI SUNT 3 MII DE TONE DE STRUGURI DE MASĂ. În 2022, am exportat 76 de mii de tone

15 feb 2023
În prezent, în depozitele frigorifice sunt circa 3000 de tone de struguri de masă. Pe parcursul anului 2022, a fost exportată o cantitate de circa 76.000 tone, iar de la începutul anului 2023, circa 6000 tone au fost livrate pe piețele UE și CSI. Anual, țara noastră produce peste 100.000 tone de struguri pentru masă. A menționat  Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova (APESM), în cadrul consiliului consultativ, organizat astăzi la Ministerul Agriculturii.

În prezent, din cele 13.000 de hectare cultivate cu struguri de masă, circa 8000 de hectare sunt plantate cu soiul Moldova, și doar aproximativ 100 de hectare sunt plantații înființate după sistemul Pergola, ce asigură calitate înaltă și productivitate.

În anul curent, producătorii își propun să devină mai competitivi și să acorde o atenție sporită la selecţia soiurilor de struguri și să-și adapteze exploatațiile viticole la condițiile locale de creștere, menționează Gheorghe Gaberi.

La Consiliu au participat producătorii și exportatorii strugurilor pentru masă și conducerea MAIA. Creşterea productivității şi calității strugurilor de masă, necesitatea implementării tehnologiilor avansate de creștere a acestora, diversificarea piețelor de desfacere și obținerea unor venituri mai mari au fost pilonii discuțiilor.

În scopul stabilirii priorităților pentru anul 2023, părțile au analizat dinamica dezvoltării sectorului viticol și evoluția exportului de struguri pentru masă.

Ministrul Vladimir Bolea a încurajat producătorii să se asocieze și să investească în sisteme performante, menționând că viticultorii care își doresc să-și modernizeze afacerile vor fi susținuți plenar  prin intermediul mecanismelor de subvenționare, se arată în comunicatul oficial.
 
loading ...