IURIE BEGAL: Putem face legumicultură și la temperaturi extreme, doar să luăm deciziile corecte

19 jul 2024
Temperaturile extreme pârjolesc și usucă la propriu legumele din câmp. În multe raioane din țară producătorii au rămas și fără acces la apă, râurile și lacurile mici au secat. Situația nu este una bună nici în serele unde lipsește sistemul de control al umidității, temperaturii etc. O salvare ar fi plasele de umbrire, care reduc supraîncălzirea și previn arsurile solare.
 
Pe an ce trece, ne convingem tot mai mult că soluția este digitalizarea proceselor agricole: să reducem suprafețele, dar să creștem performanța și rentabilitatea, susține Iurie Begal, agronom, specialist în legumicultură.
 
Legumele sunt culturi cu sistemul radicular mic, au nevoie de apă constant pentru a se dezvolta. Culturile de tip deschis: ardei, roșii etc. suferă arsuri solare, care, evident, duc la deteriorarea calității producției.
 
Este momentul să atragem tot mai multă atenție hibrizilor cu sistemul foliar puternic dezvoltat, proveniți din Italia, Grecia, Spania. În condițiile actuale, aceștia se remarcă prin rezistență mult mai bună. De asemenea, când alegem hibrizii, să ținem cont de rezistența la noile tipuri de viruși și boli. Din sere nu trebuie să lipsească plasele de umbrire, sistemele de ventilare.
 
Am fost recent în România într-o vizită și am văzut la ei plase de umbrire chiar în câmp deschis. Este o soluție destul de eficientă.
 
Și, cheia succesului – să facem agricultură cu tehnologii avansate, sisteme de irigare performante. Nu mai putem iriga „la ochi”. Trebuie să monitorizăm cu strictețe nivelul de umiditate, carențele de îngrășăminte etc. Într-un cuvânt: să cultivă legumele în spații controlate. Aici, apare o altă problemă, lipsa apei. De aceea, trebuie tot mai mult să ne gândim la sisteme de conservare a apei, de acumulare a apei, explică specialistul.


 
Energia solară care ne usucă culturile acum trebuie să fie utilizată în folosul agriculturii. În spațiu protejat, apelând la sursele de energie regenerabilă: baterii, panouri solare, putem crea un mediu controlat în sere, susține Iurie Begal.
 
Noi trebuie să învățăm de la țările unde aceste temperaturi sunt în fiecare an: Grecia, Israel, Albania etc.
 
Dacă pot ei să facă agricultură, înseamnă că noi tot putem. Doar să luăm deciziile corecte și să ajustăm tehnologiile de creștere, să renunțăm la obiceiurile vechi, spune Iurie Begal.
 
Amintim că Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis pentru perioada 17-23 iulie Cod galben pentru râul Nistru, Cod portocaliu pentru râul Prut și Cod roșu pentru râurile mici de scurgere scăzută a apelor. Ministerul Mediului îndeamnă fermierii care folosesc resursele de apă pentru irigare să utilizeze apa rațional, să practice irigarea pe timp de noapte pentru a diminua procesul de evaporare a apei.
loading ...