LA TOAMNĂ, AM PUTEA AVEA PREȚURI MAI MARI LA STRUGURI. CE SPUN VITICULTORII?

18 apr 2022
Pentru anul 2022, viticultorii se așteaptă la o recoltă mai bogată de struguri. Chiar și așa, preţul lor ar putea creşte la toamnă. Este pronosticul mai multor viticultori, precum şi a specialiştilor de la Oficiul Viei şi Vinului. Potrivit experţilor, în această iarnă, viţa-de-vie a avut condiţii optime de dezvoltare, nu au fost îngheţuri şi temperaturi înalte care să grăbească procesul vegetativ. Preţul strugurilor va fi, însă, dictat de scumpirile în lanţ, iar o evaluare exactă va fi făcută aproape de sezonul de recoltare, transmite AGROMEDIA, cu referire la PUBLIKA.md.
Victor Efros din satul Paşcani, raionul Criuleni, a încheiat curăţarea viţei-de-vie de pe podgoria sa de 13 hectare. Viticultorul susţine că plantele au avut condiţii prielnice de iernat şi că se aşteaptă la o recoltă similară celei din anul trecut.

Vița de vie este curată, nu are afecţiuni de mană, mițeliu, ciuparca, ea nu este pe viţă, nu o găsim. În caz că este o boală, ea se vede, e pestriță pe viţă. Iarna de anul acesta a fost o iarnă blândă pentru viţa-de-vie. Chiar dacă au fost temperaturi mai joase, ele au fost de scurtă durată şi ele nu ne-au afectat.

Odată cu procesul vegetativ, care va începe în cel mult două săptămâni, agricultorul trebuie să efectueze primele tratamente contra bolilor şi dăunătorilor. Lucrările vor costa mai scump din cauza preţurilor mari la carburanţi şi substanţe chimice.

Reieşind din faptul că s-au scumpit combustibilul, produsele fitosanitare, plata muncii, adică corespunzător, ar trebui să crească şi preţurile cu 10-15 procente.

Potrivit experţilor, în prezent, toate podgoriile din ţară sunt în stare bună, dar în anumite sectoare agricultorii vor trebui să efectueze tratamente suplimentare. Şi asta pentru că unele plantaţii au intrat în iarnă cu boli, iar proprietarii vor fi nevoiţi să cheltuie mai mulţi bani pentru combatere
.
10-20 % din plantaţiile viticole, agronomii în această primăvară, trebuie să atragă o deosebită atenţie anume primei tratări împotriva la aceste trei boli - mana, făinarea şi putregaiul cenuși", a spus Vladimir Corobca, expert în viticultură în cadrul ONVV.

Chiar şi aşa, reprezentanţii Oficiului Naţional al Viei şi Vinului sunt optimişti şi prognozează o recoltă mai bună în acest an.

Ar putea să fie mai mare cu 15-30 la sută în comparaţie cu 2021, iar în comparaţie cu anul 2020, am putea să fie cu 35-50 la sută mai mare.

În Moldova sunt aproape 120 de mii de hectare de plantaţii viticole.
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CUM SCĂPĂM DE COROPIȘNIȚE? Capcane cu miere, bere sau melasă. Măsuri agrotehnice de combatere

01 jul 2022

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

TEHNOLOGII DE ULTIMĂ GENERAȚIE PENTRU AMBALAREA FRUCTELOR. Echipamentul are capacitatea de 1000 de caserole pe oră și substituie trei muncitori

21 jun 2022

LA TOAMNĂ, AM PUTEA AVEA PREȚURI MAI MARI LA STRUGURI. CE SPUN VITICULTORII?

LA TOAMNĂ, AM PUTEA AVEA PREȚURI MAI MARI LA STRUGURI

CE SPUN VITICULTORII?

LA TOAMNĂ, AM PUTEA AVEA PREȚURI MAI MARI LA STRUGURI. CE SPUN VITICULTORII?

loading ...