În această lună fabricile din Moldova care produc concentrate de mere folosesc doar aproximativ jumătate din capacitatea lor. Reprezentanții Asociaţiei Producătorilor de Conserve „Speranţa-Con” menționează că demararea lentă a campaniei de toamnă pentru recoltarea și prelucrarea merelor în concentrat este o situație care se repetă frecvent. De obicei, acesta este rezultatul unei divergențe de opinii cu privire la politica de prețuri. Fermierii consideră că prețurile de cumpărare pentru merele industriale sunt prea mici, iar producătorii de concentrat încearcă să demonstreze validitatea costurilor la cerere pentru materia primă în contextul conjuncturii actuale de prețuri pentru concentratul de mere în Uniunea Europeană (adică pe piața principală de vânzare). Sezonul actual nu a fost o excepție, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
Acum producătorii moldoveni de concentrat de mere plătesc fermierilor locali pentru materii prime direcit „în grădină” un preț de 1,4-1,6 lei/kg. În esență, acestea sunt merele din soiurile văratice. Mai mult, pomicultorii susțin că acestea nu sunt nici pe departe reziduuri care nu ar putea fi vândute drept marfă proaspătă. Au rămas o mulțime de mere de soiuri timpurii și mijlocii chiar și pe copaci. Fermierii colectează fructe din soiuri de toamnă și le oferă procesatorilor numai din livezile care au suferit de grindină și boli.
Producătorii de concentrate nu majorează prețurile la materia primă
Operatorii pieței de profil consideră că procesul de recoltare s-ar putea accelera dacă producătorii de concentrate ar crește prețurile la materia primă. Cu toate acestea, reprezentanții Speranța Con consideră că o astfel de posibilitate este puțin probabilă în următoarele două săptămâni. Există trei motive principale. Prima - tendință descendentă a prețurilor concentratului de mere și a materiilor prime pentru acesta în Europa.
Al doilea motiv - creșterea constantă a resurselor energetice. Costurile de transport ale fermierilor și procesatorilor moldoveni în septembrie au crescut deja de mai multe ori. Începând cu 1 octombrie, prețul gazului, care este principala sursă de energie pentru majoritatea fabricilor de concentrate în țară, probabil va crește.
Și al treilea motiv, potrivit Speranța Con, este calitatea scăzută (în ceea ce privește conținutul de zahăr și cel de substanță uscată) a mărului industrial în august-septembrie. Ca rezultat, pentru o tonă de concentrat se consumă cu 0,5-1,0 tone materii prime mai mult decât norma de toamnă.
Sursa:east-fruit.com