MOTIVELE DIN CARE MERELE INDUSTRIALE MAI RĂMÂN ÎN LIVEZI. Ce spun procesatorii

17 sep 2021
În această lună fabricile din Moldova care produc concentrate de mere folosesc doar aproximativ jumătate din capacitatea lor. Reprezentanții Asociaţiei Producătorilor de Conserve „Speranţa-Con” menționează că demararea lentă a campaniei de toamnă pentru recoltarea și prelucrarea merelor în concentrat este o situație care se repetă frecvent. De obicei, acesta este rezultatul unei divergențe de opinii cu privire la politica de prețuri. Fermierii consideră că prețurile de cumpărare pentru merele industriale sunt prea mici, iar producătorii de concentrat încearcă să demonstreze validitatea costurilor la cerere pentru materia primă în contextul conjuncturii actuale de prețuri pentru concentratul de mere în Uniunea Europeană (adică pe piața principală de vânzare). Sezonul actual nu a fost o excepție, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
Acum producătorii moldoveni de concentrat de mere plătesc fermierilor locali pentru materii prime direcit „în grădină” un preț de 1,4-1,6 lei/kg.  În esență, acestea sunt merele din soiurile văratice. Mai mult, pomicultorii susțin că acestea nu sunt nici pe departe reziduuri care nu ar putea fi vândute drept marfă proaspătă. Au rămas o mulțime de mere de soiuri timpurii și mijlocii chiar și pe copaci. Fermierii colectează fructe din soiuri de toamnă și le oferă procesatorilor numai din livezile care au suferit de grindină și boli.
 
Producătorii de concentrate nu majorează prețurile la materia primă
 
Operatorii pieței de profil consideră că procesul de recoltare s-ar putea accelera dacă producătorii de concentrate ar crește prețurile la materia  primă. Cu toate acestea, reprezentanții Speranța Con consideră că o astfel de posibilitate este puțin probabilă în următoarele două săptămâni. Există trei motive principale. Prima - tendință descendentă a prețurilor concentratului de mere și a materiilor prime pentru acesta în Europa.
 
Al doilea motiv - creșterea constantă a resurselor energetice. Costurile de transport ale fermierilor și procesatorilor moldoveni în septembrie au crescut deja de mai multe ori. Începând cu 1 octombrie, prețul gazului, care este principala sursă de energie pentru majoritatea fabricilor de concentrate în țară, probabil va crește.
 
Și al treilea motiv, potrivit Speranța Con, este calitatea scăzută (în ceea ce privește conținutul de zahăr și cel de substanță uscată) a mărului industrial în august-septembrie. Ca rezultat, pentru o tonă de concentrat se consumă cu 0,5-1,0 tone materii prime mai mult decât norma de toamnă.
 
Sursa:east-fruit.com
 
Top știri

NUCICULTORII MOLDOVENI ÎN FRANȚA: un producător francez – inspirație în creșterea soiurilor Chandler și Howard

14 oct 2021

STANDARDE EUROPENE PENTRU FRUCTELE DE LA ȘOLDĂNEȘTI. Autoritățile au contribuit cu peste 11 milioane lei

13 oct 2021

LA GRĂDINA BUNEILOR - Maria Darii crește produse ecologice pentru copii și nepoți

12 oct 2021

MIEREA ȘI FRUCTELE MOLDOVENEȘTI FAC SENZAȚIE LA ANUGA. Străinii interesați de chipsurile și cubulețele din mere și prune uscate

12 oct 2021

PRUNELE DE LA TARACLIA AU AJUNS ÎN POLONIA. Alte 5 camioane urmează să fie exportate

11 oct 2021
Din aceiași categorie

PREMIERĂ PENTRU CAISELE MOLDOVENEȘTI: Fructele sunt exportate în mai multe țări din Uniunea Europeană

20 jul 2021

EXPORTUL DE CIREȘE MOLDOVENEȘTI ÎN RUSIA: Nici nu le vor, nici preț ca lumea. Există o explicație. O găsești AICI

23 jun 2021

FERMIERUL ION GRODEA: „Vindem piersicile la un preț de nimic.” Ce crede pomicultorul despre situația din agricultură, afli AICI

20 jul 2021

AFACERILE CU LEGUME ADUC PROFIT RAPID AGRICULTORILOR

06 mai 2020

SECETA ȘI ÎNGHEȚURILE DE PRIMĂVARĂ I-A OCOLIT PE UNII PRODUCĂTORI. Iată ce roadă de cireșe strâng de pe un hectar

02 jun 2020

MOTIVELE DIN CARE MERELE INDUSTRIALE MAI RĂMÂN ÎN LIVEZI. Ce spun procesatorii

MOTIVELE DIN CARE MERELE INDUSTRIALE MAI RĂMÂN ÎN LIVEZI

Ce spun procesatorii

MOTIVELE DIN CARE MERELE INDUSTRIALE MAI RĂMÂN ÎN LIVEZI. Ce spun procesatorii

loading ...