Primăvara aceasta, vom mânca mai târziu căpșuni moldovenești. Din cauza creșterii foarte mari a prețului la gaz, mulți dintre fermieri au renunțat să-și încălzească serele. Astfel, potrivit producătorilor de căpșuni, producția de anul aceasta va apărea pe piață cu o lună mai târziu.
Timp de câțiva ani la rând, Ion Bobeico din Criuleni era printre fermierii care aduceau primele căpșuni pe piața locală. Anul acesta însă, din cauza prețurilor mari la gazele naturale, fermierul nu a conectat cazangeria din sere.
Avem cazangeria pe gaz și anul acesta nu am încălzit serele pentru că este un cost foarte mare și este foarte greu să ne menținem. Dacă anii precedenți ieșeam pe piață cu primele căpșuni încă de la sfârșitul lunii martie, anul acesta așteptăm prima roadă la sfârșitul lunii aprilie. Este destul de greu. Nu putem vorbi despre profit, depunem eforturi mari să ne menținem, a declarat pentru AGROMEDIA, Ion Bobeico.
Fermierul spune că a recurs la acest pas pentru a putea vinde căpșunile la un preț rezonabil, mai ales că puterea de cumpărare a consumatorilor a scăzut mult și aceștia și-au orientat cheltuielile mai mult spre produsele de bază.
Căpșuna este un produs mai specific, un produs „mai de sărbătoare”, dar în situația în care suntem, nu prea e sărbătoare, din acest motiv sunt riscante investițiile foarte mari, a specificat Ion Bobeico.
Zinaida Plămădeală este printre puținii fermieri din țara noastră care crește căpșuni în spațiu protejat și încălzit. Ea speră că va culege primele fructe peste aproximativ trei săptămâni.
Noi încălzim sera cu lemne și ne-am permis să facem focul și anul acesta, spre deosebire de colegii noștri care au fost nevoiți să renunțe, dar avem și noi cheltuieli mari. Toate aceste scumpiri la fertilizanți, combustibili ne afectează mult. Mai mult, căpșuna face parte din fructele moi și are un timp scurt de realizare, respectiv ne facem griji și pentru căpșuna pe care o creștem în câmp deschis. O mare parte din importuri erau în țările CSI, acum va trebui să ne reorientăm spre Europa. Sperăm să ne putem acoperi cheltuielile și să ne onorăm obligațiunile față de angajați, a declarat pentru AGROMEDIA, Zinaida Plămădeală.
Aneta Ganenco, Președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei” susține că fermierii moldoveni au toate șansele să-și vândă producția pe piețele europene, producția acestora este una de calitate și competitivă.
Odată cu creșterea prețurilor la produsele de uz fitosanitar, gaz, energie, probabil vom simți și o majorare de preț a căpșunilor. Anul acesta, prețul primelor căpșuni va fi de aproximativ 150 de lei/kg. Cât ține de exporturi, anul trecut am avut export de pomușoare și în Italia și sperăm că acest fenomen va avea prelungire și în acest an.
În ultimii trei ani, Moldova a exportat aproximativ 3 mii de tone de căpșuni. Toate căpșunile moldovenești de export sunt exportate în stare proaspătă, ramura fructelor de pădure congelată fiind încă nedezvoltată în țara noastră.