POMICULTORII:’’ Înghețurile ne-au afectat livezile’’ Vom avea sau nu fructe în acest an? Iată ce spun agricultorii

29 apr 2020
Primăvara a început cu ghinion pentru agricultorii moldoveni. Până la 40% din livezile din țară au fost compromise de înghețurile din luna martie. Fermierii sunt disperați și spun că așteaptă susținere de la conducerea țării. Printre cei afectați de intemperii este și producătorul Ion Tulei din sudul țării. Antreprenorul gestionează 130 de hectare de livezi super-intensive, printr-un sistem modern. Mai exact, are linii de sortare și frigider cu cameră de răcire ultra-rapidă. În pofida faptului că a investit în tot ciclul de producere, totuși condițiile meteorologice nefavorabile de la începutul primăverii au afectat mai multe soiuri de mere și cireși.
 
’’Livezile sunt compromise între 20-30 %. Soiurile Golden, Gala și Aidared sunt cele care au avut de suferit cel mai mult. Livada de cireș, la fel, a fost atinsă de înghețuri. Pierderile sunt de 40% din inflorescență. Seceta, la fel, este o problemă și suntem nevoiți să irigăm mai mult, iar din această cauză avem și cheltuieli mari pentru apă. Asteptăm ploile și noi ca toți ceilalți pentru că ar fi binevenită și ar soluționa multe din problmele apărute’’, a declarat Ion Tulei.



Agricultorul povestește că așteaptă prima roadă de cireșe la mijlocul lunii iulie. Este cert că prețul acestora va fi mult mai mare decât cel de anul trecut, însă, deocamdată, nu se știe cu cât va crește mai exact. Ion Tulei a mai spus că fermierii se confruntă și cu alte probleme de pe urma înghețurilor și secetei. Este vorba despre efectele pandemiei de COVID-19.
 
’’Cu siguranță, această carantină va genera un șir de scumpiri. Nu este exclus că și exporturile vor avea de suferit. Să nu uităm că și alte țări sunt afectate de COVID-19. Așa că nu avem așteptări îmbucurătoare’’, a mai spus Ion Tulei.



Zona de Nord a țării a fost mai puțin afectată de înghețuri. Dorin Vornices are 120 de hectare de livezi, jumate din ele sunt super-intensive, dotate cu cele mai performante sisteme. Fermierul spune că livada sa de cireș care se întinde pe o suprafață de 4 hectare, dar și cea de măr, au fost doar pe alocuri afectate de îngheț.
 
’’Deținem sistem anti-îngheț, iar asta ne-a permis să putem aplica metode de protecţie contra îngheţurilor tardive de primăvară la pomii fructiferi. Cu ajutorul sistemului de irigare, putem controla procesul în funcție de necesitate pomilor. Mai mult, concomitent se administrează fertilizanții și tratamentul fitosanitar. Cu căteva zile în urmă, au căzut mici precipitații la noi, ceea ce ne-a permis să economisim apa, însă temperaturile ridicate ne obligă să irigăm în continuare’’, a povestit Dorin Vornices.



Fermierul din raionul Briceni a mai spus că este în așteptarea primei roade de cireș în luna iunie, dar până atunci, continuă investițiile în livezi.
 
’’Vrem să instalăm plasa anti-grindină. Acest sistem îi face pe fermieri să fie mai sigur în ziua de mâine și chiar îi îndemn și pe ceilalți pomicultori să implemnteze mecanismele moderne și atât de necesare pentru protecția pomilor’’, a mai spus Dorin Vornices.

De situația creată în țară se îngrijorează mai multe asociații de profil, care au expediat și o scrisoare în adresa conducerii țării. Ei au cerut ca autoritățile să se implice și să ajute fermierii afectați. Mai mult, prin această inițiativă, reprezentanții asociațiilor speră că vor reuși să miște carul din loc și să întoarcă privirea guvernanților către cel mai important sector al țării, agricultura.

Directorul Executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, Iurie Fală, a declarat pentru AGROMEDIA că este necesar să fie inițiată o comisie care să inspecteze fiecare livadă și doar atunci autoritățile vor avea un răspuns mai clar despre pierderile din sectorul pomicol.
 
’’În diferite regiuni, livezile au fost afectate diferit, iată de ce este nevoie de a stabili cauzele exacte ale piederilor. Eșantionul pe care vrem să îl cuprindem pentru a face o analiză este mult mai mare. Cunoaștem că zona de centu a fost cea mai afectată, dar mai avem livezi distruse în diferite regiuni. Pentru a veni cu date statistice exacte, trebuie să analizăm toate detaliile. Cerem crearea comisiilor speciale raionale cu implicarea reprezentanților din cadrul Ministerului Agriculturii pentru a fi constate, în mod oficial, prejudiciile cauzate de temperaturile negative de la -7 C° la -13 C° în noaptea din 31 martie- 1 aprilie 2020, pentru fiecare producător de fructe’’, a declarat Iurie Fala.



Conform evaluărilor preventive ale experților, condițiile meteorologice nefavorabile au afectat sectorul pomicol și vor cauza pierderi din recoltă de circa 30-40%. Cele mai afectate sunt livezile de cais și piersic, unde pierderile ajung și până la 70% din recoltă. Urmează plantațiile de cireș cu 30-40% pierderi. O situație mai optimistă este la pruni, unde gradul de deteriorare se estimează la 25%.
loading ...