PRUNELE ÎȘI SCHIMBĂ CULOAREA, SE ZBÂRCESC ȘI CAD? Căutați în interiorul sâmburelui. Poate fi un atac al Viespii sâmburelui de prun

11 jul 2022
La început de iulie, de multe ori, se întâmplă că prunele își schimbă culoarea în violet, se zbârcesc și cad. Mulţi vor confunda această cădere cu ceva fiziologic, ca și cum prunii și-au reglat singuri producţia. Asta mai ales că la o simplă verificare a fructelor căzute, nu este identificat nici un dăunător.  

Este vorba însă despre atacul Viespii sâmburelui de prun (Eurytoma schreineri), unul dintre cei mai periculoși dăunători ai prunului. Femela va perfora pulpa fructului, unde își va depune oul. Pericolul în privinţa acestui dăunător începe din perioada în care cad petalele și se menţine până în momentul în care sâmburii prunelor se lemnifică.  Fructele afectate, la exterior nu vor avea semne de înţepătură, viermele nu se face văzut, larva fiind ascunsă în sâmbure.

Simptomele atacului apar foarte târziu (spre finalul lunii iunie) și de multe ori, sunt foarte confuze. În pulpa fructului, fermierul nu găsește urmă de dăunător, prin urmare acest fenomen denumit și „fulgerarea prunelor” este pus pe seama unui deficit de nutrienţi, secetă sau o problemă fiziologică. Însă dacă fermierul caută în sâmburii fructelor căzute, va găsi o larvă de viespea sâmburilor de prun. În mod indirect, stropirea împotriva acestui dăunător va acţiona și asupra larvelor de viespea neagră și galbenă  a prunului atunci când acestea vor părăsi un fruct și vor încerca să intre în altul.

Descriere. Femela are corpul de 4-6 mm lungime, de culoare neagră, capul și toracele sunt acoperite de perișori rari, albicioși, ovipozitorul este gălbui. Masculul este mai mic. Larva este apodă, de culoare albă, iar la completa dezvoltare are lungimea corpului de 5-8 mm. Capsula cefalică este albă-gălbuie cu mandibule brunii. Oul este de formă ovoidă, alb-lăptos, are 1.3-1.5 mm lungime și este prevăzut cu un pedicel alungit.

În toate zonele în care este semnalată, viespea are o singură generație pe an și iernează sub formă de larvă complet dezvoltată, în sâmburii fructelor infestate. Primăvara, larvele se transformă în pupe, stadiu care durează 18-35 zile. Când începe scuturarea primelor petale ale florilor de prun, apar primii adulți, care ies prin orificii circulare, de 1-1.6 mm diametru, roase în peretele sâmburelui.
După împerechere, fiecare femelă depune, cu ajutorul ovipozitorului, până la 130 de ouă. Depunerea ouălor durează 15-30 zile, iar într-un fruct sunt depuse 1-2 ouă. Larvele eclozează după câteva zile, fenomen care are loc la începutul lunii iunie.

Plante atacate si daune. Atacul produs de viespea sâmburilor de prun se manifestă prin căderea prematură a prunelor, de obicei, începând cu sfârșit de iunie, început de iulie. Fructele atacate pot fi identificate chiar înainte de căderea din pom. Acestea sunt colorate în violaceu și prezintă o simetrie și un început de vestejire. La infestări mai puternice se formează sub coroana pomilor un adevărat covor de fructe căzute. Atacul poate fi depistat prin spargerea sâmburilor, dezvoltarea sa de la ou, larvă, pupă și adult, având loc în interiorul sâmburelui fructului.

Combatere. Măsurile agrofitotehnice contribuie la reducerea rezervei biologice: lucrările solului între rândurile de pomi, adunarea și distrugerea fructelor căzute. Pentru combaterea chimică se recomandă utilizarea insecticidelor omologate.

Pentru a evita daunele considerabile din cauza atacului de Viespea sâmburelui de prun nu este suficientă o singură stropire, în perioada de cădere a petalelor. Care sunt momentele cheie a schemei de tratament care nu trebuie omise, vedeți în materialele de mai jos:

STROPIRILE LA PRUN – SCHEMĂ DE LA A LA Z
STROPIRILE LA PRUN – SCHEMĂ DE LA A LA Z. Partea a II-a
STROPIRILE LA PRUN – SCHEMĂ DE LA A LA Z. Fenofaza: creșterea fructelor

Surse:
botanistii.ro
agromentor.ro
loading ...