STROPIRILE LA PRUN – SCHEMĂ DE LA A LA Z. Fenofaza: creșterea fructelor

30 mai 2022
Fenofaza:  Creșterea fructelor – III

Probleme care pot să iasă în evidenţă în această perioadă

Începând cu această perioadă, acolo unde tratamentele nu au fost efectuate, încep să apară primele simptome ale pătării frunzelor de prun. Dacă aveţi probleme cu această boală, specialiștii recomandă stropirea folosind un produs cu acţiune curativă, din lista cu fungicide.  Petele apărute vor rămâne, în schimb boala va fi stopată, iar acolo unde a avansat, măcar nu se vor dezvolta noi fructificaţii ale ciupercii. Ciclul biologic al patogenului va fi întrerupt, iar rezerva biologică de boală din livadă va fi redusă. Preventiv, stropirile care ţin sub control pătarea roșie a frunzelor de prun, sunt efectuate în aprilie – mai.

Stropirile la prun – recomandare!

Din această perioadă, mai ales dacă stropirile la prun au fost bine efectuate, presiunea patogenilor asupra aparatului foliar, se reduce semnificativ. Din acest moment, atenţia se va concentra asupra fructelor. Fungicidele pe care le aplicăm de acum încolo, trebuie în primul rând să protejeze fructele de putregaiuri. Împotriva bolilor aparatului foliar, stropirile la prun se mai efectueaza doar la avertizare!  Chiar dacă fructele încă sunt departe de perioada de coacere, în cazul în care survin condiţii prielnice, monilioza se poate instala imediat. Priviţi cu atenţie la fotografie de mai jos, fotografie făcută în luna iunie!

Citește și: SCHEMA DE TRATAMENTE LA CAIS

!!! Atenţie mare la viermele prunelor și monilioza fructelor! Stropirile la prun trebuie neaparat sa vizeze aceste doua mari probleme.
Dăunători specifici perioadei:

Viermele prunului (Cydia funebrana)
Boli specifice fenofazei:

Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

Stropirile la prun se vor face la avertizare, în funcţie de condiţiile climatice  și potenţialul de infecţie din livadă.

FenofazaCreșterea fructelorIV

Probleme care pot iasă în evidenţă în această perioadă
Pe toată durata luni iunie, pot să apară simptome ale atacului produs de prima generaţie de viermele prunelor (Cydia funebrana). Un simptom care anunţă că prunele au o larvă înăuntrul lor, este apariţia cleiului în zona de intrare a larvei. Fructele atacate, își vor schimba culoarea în violaceu și vor cădea la sol, constituind rezerva pentru apariţia generaţiei a doua, cea mai păgubitoare. Adunarea fructelor afectate de prima generaţie, poate constitui un ajutor vital, pentru că se va reduce presiunea celei de-a doua generaţii de viermele prunelor.

Dăunători specifici perioadei
Viermele prunului (Cydia funebrana)

Boli specifice fenofazei
Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

Stropirile se vor face la avertizare, în funcţie de condiţiile climatice  și potenţialul de infecţie din livadă.

Fenofaza:  Creșterea fructelor – V

Acolo unde avem soiuri timpurii, prunele afectate de viermele prunelor, vor fi primele care „se vor coace”. Căzute pe jos sau încă rămase în pruni, atunci când desfacem fructul, vom găsi larva, iar în jurul sâmburelui excrementele lăsate de dăunător. Adunarea și distrugerea acestor fructe, vor contribui simţitor  la protejarea fructelor de generaţia a doua de Cydia funebrana. Daca suntem atenţi să facem această lucrare, iar suplimentar avem  în livadă și capcane feromonale, putem să ne protejăm livada foarte eficient, fără să fie nevoie de aplicarea unei cantităţi ridicate de pesticide.
Având în vedere că avem soiuri de prun,  a căror fructe se coc spre sfârsitul lunii iulie sau în august, ţinere sub control a dăunătorului folosind și alte metode decât cele care implică folosirea de pesticide, pot avea consecinţe pozitive asupra calităţii producţiei de prune.

Dăunători specifici perioadei:
Viermele prunului (Cydia funebrana)

Boli specifice fenofazei
Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

Stropirile la prun se vor face la avertizare, în funcţie de condiţiile climatice  și potenţialul de infecţie din livadă.

Fenofaza:  Fruct la dimensiunea normală – VI
De acum, până la recoltat, atunci când urmează să efectuăm o stropire cu pesticide, va trebui să fim mult mai atenţi la timpul de pauză.

Dăunători specifici perioadei
Viermele prunului (Cydia funebrana)

În această perioadă, în mod normal zborul celei de-a doua generaţii de viermele prunelor, ar trebui să fie puternic. Generaţia din vară este cea mai periculoasă și poate duce la pierderea a peste 90% din producţia de prune. În lipsa capcanelor feromonale, pentru identificarea curbei de zbor a dăunătorului, mai ales dacă aţi avut în trecut probleme mari cu acest dăunător, va trebui ca la 10-14 zile să intervenim cu un insecticid.

Boli specifice fenofazei
Monilioza (Monilinia laxa si Monilinia fructigena)

Stropirile la prun se vor efectua la avertizare, în funcţie de condiţiile climatice  și potenţialul de infecţie din livadă. Atenţia nostră se va focusa pe protejarea fructelor, de patogenii care provoacă putregaiuri. Stropirile se fac la avertizare! În condiţii propice,  monilioza poate acţiona foarte puternic la nivelul fructului.

Sursa: agromentor.ro

Pentru informații despre dăunătorii prunilor și stropirile la prun în etapele anterioare de dezvoltare, vedeți materialele:

CEI MAI PERICULOȘI DĂUNĂTORI AI PRUNULUI

STROPIRILE LA PRUN – SCHEMĂ DE LA A LA Z

STROPIRILE LA PRUN – SCHEMĂ DE LA A LA Z. Partea a II-a
 

 

 


 

 
loading ...