Structura stropirilor la prun are la bază dăunătorii și patogenii specifici, care în mod obișnuit sunt întâlniți în livezi.
Schema este structurată atât pe fenofaze, cât și pe perioade calendaristice. Soiurile de prun au timpurietăţi diferite. Avem prune care se coc în iulie, iar altele, în septembrie-octombrie. Dăunătorii și bolile atacă în funcţie de fenofază, însă totuși perioada calendaristică contează foarte mult. Spre exemplu, a doua generaţie de viermele prunului s-ar putea să nu mai fie o problemă pentru prunii timpurii. Însă pentru soiurile tardive, în anumite zone, s-ar putea să avem probleme și cu a treia generaţie.
Stropirile la prun – numarul de stropiri
Un număr minim sau maxim, care să funcţioneze în fiecare an și în fiecare fermă, nu există. Optimul stropirilor îl stabilim în funcţie de rezerva de patogeni și dăunători din zona, corelate, bineînţeles, cu condiţiile meteo.
Fenofaza: repausul vegetativ – după efectuarea tăierilor
Taierile să le efectuaţi pe timp uscat. Ar fi bine, chiar următoarele zile după efecturea tăierilor, să nu survină precipitaţii. Rănile mai mari de 1.5 – 2 cm, să le sigilaţi cu mastic în care puteţi să adăugaţi cupru. În aceași zi, recomandăm să efectuaţi o stropire cu sulfat de cupru (2-3% concentraţie).
Citește și: SCHEMA DE TRATAMENTE LA CAIS
Cleiul este o consecinţă a .nerespectării recomandărilor de mai sus. Practic, cleiul face parte din mecanismul de apărare a sâmburoaselor, atunci când intervine o situaţie de stres. Cel mai des, cleiul apare din cauza unor răni de origine mecanică (tăieri, rănirea pomilor cu utilajul, rosături provocate de animale, insecte, etc.). Cleiul acoperă rana, împiedicând scurgerea sevei și uscarea zonei. Dacă nu se intervine imediat după ce apar asemenea situaţii, în aceste răni pot să intre patogeni, care pot împiedica vindecarea normală. În perioada de repaos vegetativ se recomandă tratamentele cu produsele cuprice.
Fenofaza: dezmugurit – „buton verde”
Infecţiile primare au un impact semnificativ asupra livezilor. În această perioadă, stropirile au rol pur preventiv. Produsele cuprice sunt exact ceea ce ne trebuie acum. Se pot folosi produsele pe bază de hidroxid de cupru sau oxiclorură de cupru. Recomandăm, având în vedere că în această perioadă stropirile la prun sunt preventive, iar vremea este caracterizată de ploi frecvente și umiditate ridicată, să folosiţi prioritar produse pe bază de oxiclorură de cupru.
Pe piaţă, au apărut produse care conţin atât hidroxid de cupru, cât și oxiclorură de cupru. Acestea au avantajul că îmbină practic acţiunea curativă a cuprului cu cea preventivă. Cuprul are un important rol preventiv, fiind capabil să elimine sporii de rezistenţă. De asemenea, produsele cuprice sunt printre puţinele fungicide care pot acţiona și asupra bacteriilor.
Fenofaza: buton alb
Boli specifice fenofazei:
Pătarea roșie (Polystigma rubrum)
Monilioza (Monilinia laxa și Monilinia fructigena)
Hurlupi (Taphrina pruni)
Ciuruirea micotică a frunzelor (Stigmia carpophila)
Frunzuliţele și-au făcut apariţia, iar până la finalul înfloritului, vor ajunge la dimensiunea lor finală. În această perioadă, rezerva de patogeni din livadă este antrenată de curenţii de aer, stropii de apă.
Temperatura medie este situată undeva în jur de 15-20°C, iar umiditatea este ridicată, condiţii propice germinării conidiilor și dezvoltării hifelor ciupercilor în organele atacate. Bacteriile sunt de asemenea favorizate în această perioadă.
Monilinia laxa (monilioza lăstarilor). Boala se manifestă în perioada înfloritului, însă, cu siguranţă, infecţia a avut loc mai rapid. După ce foliajul și florile se usucă, în pruni vom putea observa rămurele uscate sau ramuri a căror vârfuri sunt uscate.
Dăunători specifici fenofazei:
Viespea sâmburilor (Eurytoma schreiner)
Viespea prunului ( specii de Hoplocampa spp.)
Paduchele cenușiu (Hyalopterus pruni)
Fenofaza: înflorit (min. 20% flori deschise)
Boli specifice fenofazei:
Pătarea roșie (Polystigma rubrum)
Monilioza (Monilinia laxa și Monilinia fructigena)
Ciuruirea micotică a frunzelor (Stigmia carpophila)
Odată florile deschise, omologat pentru această fenofază nu avem produse, care să ţină sub control într-un mod eficient dăunătorii specifici și care în același timp, să protejeze polenizatorii și entomofauna utilă. Din acest motiv, stropirea din fenofaza anterioară este deosebit de importantă.
Stropirile preventive cu fungicid, în schimb, sunt deosebit de importante, pentru evitarea infecţiilor cu patogeni periculoși, îndeosebi a infecţiei cu monilioză. Mai ales dacă vremea este rece, umedă, iar perioada de înflorit este mai lungă, riscul apariţiei de monilioza florilor și lăstarilor este foarte ridicat.
Fenofaza: Scuturarea petalelor ( > 70% din flori s-au scuturat)
Boli specifice fenofazei:
Pătarea roșie (Polystigma rubrum)
Monilioza (Monilinia laxa și Monilinia fructigena)
Hurlupi (Taphrina pruni)
Ciuruirea micotică a frunzelor (Stigmia carpophila)
Atunci când petalele cad, pentru o scurtă perioada de timp, prin zona în care se desprind, pot să intre patogeni periculoși. În cazul în care și condiţiile climatice sunt favorabile patogenilor, stropirile cu fungicid din această perioadă sunt deosebit de importante. Acestea pot asigura un start bun al culturii și o protecţie de durată într-o perioadă de maximă sensibilitate la atacul bolilor și patogenilor.
Dăunători specifici fenofazei:
Viespea sâmburilor (Eurytoma schreiner);
Viespea prunului ( specii de Hoplocampa spp.);
Paduchele cenușiu (Hyalopterus pruni);
Păduchele ţestos al prunului (Parthenolecanium corni)
În această fenofază, stropirile la prun vizează combaterea unor dăunători, care în această perioadă își depun ouăle (viespea neagră cu ferăstrău a prunilor, viespea galbenă a prunilor). Aceeași stropire poate combate și viespea sâmburilor de pruni, care în această fenofază, în mod normal, ar trebui să aibă zbor puternic prin livezi. În cazul în care dăunătorii amintiţi mai sus, sunt o prezenţă constantă în livezile dumneavoastră, acum este momentul prielnic pentru controlul acestora. Eficienţa stropirilor scade cu cât se întârzie mai mult aplicarea insecticidului.
Stropirile la prun – atenție la polenizatori!
Ca și idee principală, o stropire cu insecticid în fenofază de „buton alb” și încă o stropire în fenofaza „căderea petalelor”, ne va proteja fructele de atacul viespii negre cu ferăstrău și viespii galbene a prunului, dăunători care în această perioadă își depun ouăle pe fructul în formare. Asta fără să fie nevoie de o stropire cu insecticid în perioada înfloritului. Albinele și entomofauna utilă nu va fi pusă în pericol!
Chiar dacă pomii fructiferi nu mai constituie o atracţie pentru albine, totuși acestea pot fi o prezenţă constantă în livezi. De multe ori, sub pomii fructiferi, cresc plante care pot fi o atracţie pentru albine.
Pentru un surplus de protecţie a entomofaunei utile, inclusiv al albinelor, ar fi de preferat ca stropirea să fie făcută după ora 17, când datorită temperaturi scăzute, albinele se retrag în stupi.
! Cu detalii despre lucrările necesare în celelalte etape de dezvoltare, revenim în articole ulterioare.
Sursa: agromentor.ro