SECETA ȘI ÎNGHEȚURILE DE PRIMĂVARĂ I-A OCOLIT PE UNII PRODUCĂTORI. Iată ce roadă de cireșe strâng de pe un hectar

02 jun 2020
Cireșele sunt fructele aromate și delicioase și, probabil, nu sunt oameni care să nu fie fericiți atunci când le mănâncă. Primăvara, cu înghețuri și secetă, i-a pus pe jar pe mulți producători de cireșe, dar și pe consumatori. Ne gândeam că nu vom ajunge în acest sezon să mâncam cireșe, dar iată că natura face minuni și a venit momentul când ne putem delecta cu aceste fructe gustoase. Agricultorii au început recoltarea, dar și exportul de cireșe. În pofida condițiilor climaterice nefavorabile din acest an și în lipsa sistemelor de irigare, unii fermieri chiar se pot bucura de roadă bogată. Printre ei este și Petru Mihov, fondatorul companiei “Terra-Vitis” din satul Burlacu, raionul Cahul. Antreprenorul gestionează 13 hectare de cireș, iar până acum, a recoltat doar trei.



Agricultorul susține că, estimativ, recolta de cireșe este de 15 toane la hectar. Bineînțeles, Petru Mihov este mulțumit de acest rezultat. El a povestit pentru AGROMEDIA că intenționează să instaleze sisteme de irigare în viitor, iar astfel recolta va putea crește cu 50 de procente. Anul acesta, mulți fermieri se plâng că roada a avut de suferit în urma secetei și grindinei, însă Petru Mihov spune că pământurile sale au fost ocolite de intemperii.



Am avut mare noroc de o ploaie bună toamna trecută, care a menținut semănătura. Gerul din primăvară a afectat o parte doar din fructe. Grindina ne-a ocolit și am avut parte doar de ploi care au ameliorat situația în livezi și vie”, a spus antreprenorul.

Pe lângă cireșe, Petru Mihov mai este cunoscut și pentru plantația de viță de vie cu struguri de masă, dar și pentru livezile de meri și peri. Fermierul spune că 90 la sută din roadă o exportă. Până acum, vânzările le realiza prin intermediul unor companii private, însă deja are alte planuri în această privință.



 “Anul acesta vom încerca singuri să exportăm marfa peste hotare. Am găsit parteneri în România, Polonia și Rusia. Sper să ne reușească”, a mai spus Petru Mihov.



În pofida greutăților, antreprenorul reușește cu succes să gestioneze 1900 de hectare de terenuri, dintre care pe 130 de hectare sunt plantate culturi multianuale.
loading ...