Producătorii de cireșe au avut săptămâna aceasta ocazia să învețe cele mai noi tehnici de cultivare a cireșului. La Criuleni, Corjova, în cadrul companiei „Moreller”, Asociația „Moldova Fruct” a organizat un seminar practic cu tema: „Cultura cireșului, operațiuni tehnologice”. Peste 60 de producători și exportatori de cireșe din întreaga țară au participat la seminar.
Aceștia s-au reunit pentru a învăța despre tehnologiile belgiene de pregătire a pomilor pentru sezonul rece și despre importanța calității materialului săditor, în obținerea unei recolte bogate.
M-am bucurat să văd o prezență numeroasă la eveniment. Oamenii doresc să învețe mai multe despre practicile de îngrijire a pomilor, practicate în Belgia, pentru a-și dezvolta propria afacere, a afirmat Toon Vanrykel, agronom și specialist în producția de cireșe la DEPA Fruit din Belgia, instructor în cadrul seminarului.
Prin colaborarea pe care o avem cu DEPA Fruit putem contribuim la dezvoltarea cunoștințelor producătorilor de cireșe privind lucrările de echilibrare a pomilor. Aceștia învață tehnici corecte pe care le pot aplica ulterior în propriile plantații, a declarat Vera Ciobanu, administratoarea Moreller SRL.
Avem o livadă de cireșe plantată în 2020, cu soiurile Regina și Kordia. Suntem dedicați gestionării eficiente a livezii pentru a-i crește productivitatea, iar seminarul ne-a oferit răspunsuri valoroase referitoare la tehnicile corecte de tăiere, an de an, cu exemple practice, precum și informații despre irigare și fertilizare, a adăugat Andrei Roșca, administrator GȚ „Rovi Plant”.
Seminarul a fost organizat, pentru al doilea an consecutiv, de către Asociația Moldova Fruct cu suportul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (Dezvoltăm Moldova Rurală), în colaborare cu Moreller SRL și DEPA Fruit, Belgia.