Pune preț pe calitate și nu pe cantitate. Sergiu Negrescu din satul Sadovoe, municipiul Bălți, știe cum să taie pomii pentru ca aceștia să fie roditori, iar fructele dintre cele mai gustoase. Tânărul antreprenor are o experianță în domeniu de cinci ani, reușind să devină popular pe internet. Pe canalul său de youtube, Sergiu Negrescu a reușit să adune peste 40 de mii de abonați.
„Tăierile trebuie făcute în fiecare an, nu neapărat în sezonul rece a anului. Sunt lucrări care se fac în verde, când pomul are frunze multe, sunt lucrări care se fac în uscat, sunt lucrări care se fac în toamnă. Este important să știm care este scopul acestor lucrări, să fie de fructificare, formare sau sanitară”, a declarat Sergiu Negrescu, antreprenor.
O parte din cunoștințe, Sergiu Negrescu le-a acumulat de la bunicul său. Ulterior, a învățat din cărți și din internet. Experiența pe care a acumulat-o o împărtășește acum cu angajații săi.
„Muncim din luna iunie până în aprilie. Pauza e de 2-3 luni. Când este roada, nu are rost să lucrăm”, a spus Vasile Cernovschi, angajat.
„În zi, dacă curățim 100 de pomi, e normal”, a spus Nichita Melenciuc, angajat.
Dacă sunt executate prea devreme, tăierile pot sensibiliza pomii și îi pot face mai vulnerabili la frig. O tăiere prea timpurie poate chiar să compromită producția unei livezi.
„Acești pomi s-au deschis foarte mult. De la axul central, ramurele au plecat foarte departe. Aici nu avem fructe calitative. Avem aici o șarpantă care crește de la axă, o continuăm până aici și o prim din creștere pentru a apropia fructele cât mai mult de baza pomului. Avem o subșarpantă care, la fel, trebuie retezată. Aici avem centrala, pe care am retezat-o mai lung, atunci, subșarpanta o retezăm mai scurt”, a povestit Sergiu Negrescu.
Sergiu Negrescu pune accent pe calitatea produsului. Același lucru îi învață și pe colegii săi.
„Trebuie să apropiem fructele cât mai mult de axă. Pentru că seva nu ajunge în cantități necesare până la toate fructele. La o tăiere severă se lasă un cep pentru ca monilioza să nu pătrundă adânc în lemn, adică se va usca acest cep, dar acest lăstar va rămâne viu.”
Serviciile lui Sergiu Negrescu sunt solicitate în toată țara. În prezent, antreprenorul are în subordinea sa 10 angajați.
sursa: nord-news.md