SEZONUL DE VÂNZARE A MIEZULUI DE NUCĂ ÎNTÂRZIE. Care este prețul de pornire?

19 oct 2023
Anii precedenți, în prima jumătate a lunii octombrie, începea deja sezonul de achiziții pentru miezul de nucă pentru export. Anul acesta, sezonul de comercializare activă a miezului de nucă întârzie și pare să fie similar cu cel de anul trecut, care a început în noiembrie. Potrivit specialiștilor din cadrul Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Nuci din Republica Moldova, întârzierea se datorează mai multor factori, transmite AGROMEDIA, cu referire la EastFruit.
 
În primul rând, vorbim despre schimbarea obiceiurilor de consum în contextul crizei economice. Chiar și în țările UE cu un nivel ridicat de solvabilitate a populației, consumatorul mediu începe să-și schimbe obiceiurile gastronomice. Se dă prioritate produselor de bază pentru consumul zilnic. Nucile nu sunt incluse în lista acestor produse. Inclusiv din acest motiv, de câțiva ani la rând, operatorii pieței de nuci intră în sezonul nou de comercializare, având stocuri importante de produse de anul trecut.
 
În condiții de incertitudine pe principala piață (europeană) de vânzare, comercianții de export încearcă să reducă riscurile și costurile. Dacă anterior cei mai mari dintre ei cumpărau nuci în coajă și miez de nuci de la începutul lunii octombrie, apoi le uscau ei înșiși la unitățile de producție, atunci, de anul trecut, preferă să achiziționeze ambele produse mai târziu, dar deja prelucrate (uscate).
 
Anul acesta, din mai multe motive tehnologice, recoltarea soiurilor târzii de nuci (Chandler etc.) a fost ușor amânată, urmând să fie finalizată în această săptămână sau puțin mai târziu. Nuca târzie este încă foarte umedă. Cu toate acestea, piața este deja pregătită să ofere miez de nuci timpurii destul de uscat. În prezent, o singură companie comercială mare a început să cumpere miez de nuci. Primul preț este încă foarte prudent - 75 lei/kg. Aparent, procesul de cumpărare și vânzare va avea nevoie de mai mult de o săptămână pentru a câștiga avânt.
 
Și nu putem să nu menționăm că piața internă a nucilor din Moldova, în această perioadă, încă mai consumă nuci verzi, umede, care sunt în vânzare la târgurile de „weekend” din oraș.
loading ...