SOIUL DE ZMEUR-MUR TAYBERRY: Caracteristici, cultivare

04 jul 2024
Tayberry este produsul încrucișării dintre mur (Rubus fruticosus) și zmeur (Rubus idaeus), un hibrid patentat în anul 1979 la Scottish Horticultural Research Institute și numit astfel după râul Tay, aflat în Scoția.
 
Deși are o istorie scurtă, zmeura Tayberry a devenit între timp suficient de populară încât să ajungă și pe la noi. Nu se găsește încă în multe grădini, dar varietatea aceasta începe treptat să atragă atenția datorită fructelor sale foarte gustoase, mai mari și mai lungi decât ale zmeurei.
 
Zmeura Tayberry are fructul de formă conică și prinde o culoare roșie-vișinie atunci când este copt, mai aproape de zmeură. De la mură a moștenit formă lungă, de 2-3 cm și faptul că miezul rămâne în fruct, atunci când sunt culese.


 
Dar, spre deosebire de ambele sale mame, zmeura Tayberry se coace mult mai repede, cu câteva săptămâni înaintea zmeurei și murelor. La fel ca ele, zmeura Tayberry este bogată în fibre și antioxidanți și este ideală pentru gemuri, plăcinte și prăjituri, siropuri sau chiar băuturi alcoolice. Drajonii de zmeur Tayberry conțin caroten, vitamina A și C, luteină, fier, fosfor, mangan, potasiu, calciu și magneziu, toate ideale pentru organismul uman.
 
De remarcat la soiul de zmeur Tayberry este că se pretează foarte bine la înființarea unei culturi organice deoarece se poate spune că nu are dăunători și dă randament bun pe aproape orice sol.
 
Tayberry preferă să fie plantat într-un loc însorit pentru a obține cele mai bune rezultate în ceea ce privește producția de fructe. Solul ar trebui să fie bine drenat și bogat în substanțe nutritive. Adăugarea de compost sau materie organică în sol înainte de plantare poate ajuta la asigurarea unei dezvoltări sănătoase a plantei. Asigurați-vă că planta de Tayberry primește suficientă apă, în special în timpul perioadelor secetoase sau în timpul dezvoltării fructelor.
 
Tăierea poate fi necesară pentru a îndepărta ramurile moarte sau bolnave și pentru a încuraja creșterea ramurilor noi care vor produce fructe în următorul sezon. Tayberry poate beneficia de o tăiere regulată pentru a menține o formă și o producție de fructe optime.
 
Sursa: StrongBerry 
loading ...