Soiul de zmeură Enrosadira este un hibrid relativ nou, dar a reușit deja să câștige încrederea producătorilor. Gustul excelent și caracteristicile bune fac soiul să fie potrivit și pentru cultivarea individuală, dar și în scopuri industriale.
Hibridul se caracterizează ca fiind cu randament ridicat – în condiții favorabile de creștere, se pot recolta aproximativ 1,5 kg de fructe proaspete de pe un tufiș, iar în cazul cultivării industriale – 25 de tone la 1 ha.
Caracteristici principale ale fructului
Soi remontant, timpuriu, cu fructe de înaltă calitate. Fructele alungite-conice sunt destul de mari – aproximativ 3 cm lungime și 2 cm lățime. Greutatea variază între 6-12 g. În stadiul de maturitate deplină, fructele sunt de un roșu strălucitor, ușor pubescente. Conțin un număr mic de semințe. Pulpa, este densă, suculentă, cărnoasă. În perioada de coacere, boabele emană o aromă puternică de zmeură.
Fructele sunt acoperite cu un strat subțire, dar destul de puternic și rezistent la deteriorarea mecanică. Acest lucru asigură o bună transportabilitate a fructelor proaspete. Fructele de zmeură Enrosadira se remarcă prin calitatea bună a păstrării – cu o răcire adecvată, pot rămâne proaspete și comercializabile timp de 10-12 zile.
Caracteristici principale ale plantei
Enrosadira este tolerant la principalele boli și dăunători. Planta are o creștere foarte puternică, cu mici ramuri laterale și spini mici. Ramurile laterale cresc mai puternic după tăieri. Tufele de zmeura Enrosadira sunt puternice, viguroase. În medie, înălțimea lăstarilor puternici în poziție verticală, la sfârșitul verii, este de 170 cm. În condiții favorabile, mai ales atunci când sunt cultivate în teren protejat, tulpinile de zmeură pot crește până la 2,5 m.
De un verde deschis, lăstarii tineri flexibili în al doilea an de viață devin lemnoși și capătă o nuanță maro deschis sau cenușiu-portocaliu. Suprafața tulpinii este acoperită cu țepi drepti, scurti, roșu-maronii.
În timpul sezonului de vegetație, chiar la baza tufișului și uneori din mugurii aflați sub nivelul solului, cresc lateralele - lăstari puternici ramificați, care pot ține de la 20 la 30 de pomușoare. Mai mult, cu cât lateralul este mai jos, cu atât este mai lung și poate da mai multe fructe. Începe să dea roade deja în primul an de viață. Zmeura oferă cea mai mare parte a recoltei pe lăstarii de anul trecut (aproximativ 70%).
Un sistem puternic de rădăcină bine ramificată pătrunde adânc în sol, ceea ce permite plantei să extragă umiditatea chiar și în verile uscate.
În ciuda faptului că este un hibrid, atunci când sunt propagate asexuat, răsadurile de zmeură Enrosadira păstrează toate caracteristicile. Zmeura Enrosadira iubește soarele, așa că este mai bine să alegeți un loc însorit pentru cultivarea sa și ferit de curenți. Puteți planta plante de două ori pe an – primăvara (mijlocul-sfârșitul lunii aprilie) și toamna (sfârșitul lunii septembrie, octombrie).
Atenție! Nu este recomandat să crești acest hibrid în zona în care au crescut înainte ardei sau roșii.