Sortimentul înregistrat în Republica Moldova necesită a fi completat cu soiuri ce posedă adaptabilitate și plasticitate ecologică cât mai bune la condițiile locale de mediu, calități superioare ale fructelor, dar și cunoașterea calităților și a comportamentului soiurilor introduse, care ulterior pot fi incluse în programele de ameliorare a caisului.
În acest sens, s-au efectuat studii de cercetare a soiurilor noi de cais, în condițiile climatice ale R. Moldova. Cercetările experimentale au fost efectuate în colecțiile naționale de cais (Stațiunea Experimentală „Codrul” (Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare), precum și în raioanele Nisporeni (com. Șișcani), Telenești (s. Mândrești), Strășeni (s. Recea).
Cais Pinkcot
În calitate de material biologic pentru cercetare s-au utilizat structurile biologice și de producție ale unor soiuri create în cadrul institutului (Kostiu jenski, Codrean, Nadejda), precum și ale unor soiuri introduse din selecția mondială (introduse pentru testare temporară, inclusiv Early Blush ® Ruthbhart (cov), Orange red ® Bhart (cov), Pinkcot, Kyoto, Big red, Farbaly, Faralia, Lady cot etc.), care, conform cercetărilor preliminare din cadrul programelor instituționale, s-au dovedit a fi de perspectivă și pentru Republica Moldova. Ca portaltoi a fost utilizat biotipul de zarzăr MVA, schemele de plantare 6x4 m și 5x4 m, în lipsa irigării.
Caracteristici ale soiurilor noi de cais
Actualmente, Catalogul de Stat al soiurilor de plante al Republicii Moldova conține 21 de soiuri de cais, dintre care 9 create în țara noastră (IŞPHTA). Începând cu ultima perioadă de dezvoltare a culturii caisului, sunt considerate ca prioritare soiurile destinate consumului proaspăt, cu pulpa fermă, pretabile la păstrare temporară, transportare la distanțe lungi etc. Având în vedere diversificarea piețelor de desfacere a caiselor, este indispensabil de a introduce soiuri moderne străine, deja solicitate intens de consumatori.Astfel, soiurile recent introduse pentru fondarea noilor livezi de cais (spre exemplu: Orange red, Pinkcot, Kyoto, Big red, Farbaly, Faralia) completează perfect golurile temporare de fructe din perioada timpurie spre medie, medie-tardivă. Acestea se încadrează în grupul celor de vigoare medie, iar producția kg/pom este relativ înaltă: la majoritatea soiurilor – peste 20 kg/pom, nota de degustare a fructelor proaspete fiind mai înaltă față de martor (peste 4,5 p.).
În condițiile de cultivare ale țării noastre, genotipurile evidențiate introduse posedă un complex de caracteristici favorabile pentru promovare, cum ar fi: productivitate stabilă, rezistență sporită și toleranță la factorii nefavorabili biotici și abiotici, vigoare medie de creștere, capacitatea de a forma mai multe tipuri de formațiuni de rod etc.
Cais Orange red
În prezent, în producere sunt frecvent răspândite în special soiurile Codrean (cu fructe de maturare timpurie-medie destinat pieței locale), Vasile Cociu (maturare timpurie spre medie, fructe cu calități comerciale înalte, intens colorate, pulpa fermă, păstrare bună la frigider, transportare la distanțe lungi), Nadejda (maturare medie, fructe cu calități comerciale înalte, pulpa fermă, păstrare bună în stare proaspătă la frigider, pretabile pentru export), Kostiujenski (bun polenizator pentru majoritatea soiurilor luate în studiu).
- Se coc în perioada medie și medie-tardivă
- Sunt buni polenizatori
- Se adaptează bine la condițiile locale
Cais Farbaly
Caracteristicile morfologice, biologice și de producție evidențiate constituie o premisă evident valoroasă pentru introducerea soiurilor sus-menționate. Astfel, cele mai reprezentative caracteristici ale soiurilor studiate țin de adaptabilitatea bună la condițiile locale, corespunderea înfloririi și polenizării cu a soiurilor locale, productivitate sustenabilă și calități înalte ale fructelor în cadrul noilor piețe pentru fructe proaspete.
Bibliografie: Maria PÎNTEA. Cu privire la introducerea soiurilor noi de cais în Republica Moldova.