Strugurii „Moldova” din noua recoltă au apărut deja pe rafturile magazinelor locale. Calitatea acestora pare a fi una destul de bună, nu sunt plângeri cu privire la densitate, conținut de zahăr și dimensiune. Pentru consumatorii deosebit de pretențioși, însă, doar dimensiunea mică a ciorchinelor poate provoca nemulțumiri, transmite AGROMEDIA, cu referire la East Fruit.
Ciorchinii mai mici decât ne-am obișnuit să-i vedem sunt, de fapt, un efect secundar al secetei de vară. Și pentru unii, acesta este chiar un avantaj care permite de exemplu, cumpărarea în cantități mai mici.
Mai mult, strugurii „Moldova” proaspăt recoltați, începe foarte repede să se întunece și să se usuce ciorchinele, ceea ce îi reduce atractivitatea.
Aceasta este o circumstanță neplăcută, mai ales că prețul primei recolte de struguri „Moldova”, în retailul moldovenesc este destul de mare - 16-18 lei/kg. Mai mult, strugurii albi și roșii autohtoni de înaltă calitate din soiurile „de vară” sunt încă așezați pe rafturile magazinelor la un preț de 20-25 lei/kg.
Experții din asociațiile viticole susțin că schimbarea culorii ciorchinelui de struguri de la verde la maro se datorează faptului că tulpinile își pierd umezeala mult mai repede decât boabele în sine. Modalitatea de a încetini acest proces este de a răci ciorchinii de struguri cât mai repede din momentul în care sunt culeși la 2-4 grade Celsius (nu mai jos). Această procedură nu este pentru întreaga recoltă, ci doar pentru cantitatea destinată pentru depozitare și export.
Pentru vânzarea către consumatorul final pe piața internă, strugurii „Moldova”, din păcate, vin adesea fără prerăcire și sortare.