TEHNOLOGIA HIDROPONICĂ ÎNTRE AVANTAJE ȘI COSTURI. De ce producătorii o evită și ce spune expertul USAID/APM

06 mai 2021

Ion Bobeico și Dmitrii Bass sunt doi dintre puținii agricultori, care au ales să cultive căpșune prin tehnologia hidroponică. Mai exact, pe substrat din nucă de cocos, adică “fără sol”, pentru că hidroponia presupune ca rădăcinile plantelor să fie scufundate într-o soluție nutritivă, pe bază de apă și nutrienți, sau plantate într-un mediu inert și poros (vată minerală, argilă, perlit, fibre de cocos etc.). Acesta reține soluția nutritivă, permite oxigenarea rădăcinilor și oferă suport de creștere plantelor.
 
Ambii au optat pentru aceeași metodă, Dl Bobeico fiind însă primul fermier, care a introdus tehnologia în afacerea lui încă în 2015.
 
Dmitrii a recurs la know-how acum un an și a reușit să îl implementeze grație suportului acordat de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).  Între producători există o colaborare eficientă, dl Bobeico fiind un mentor și un consultat principal pentru antreprenorul de la Compania Agrolux-DIA. Și asta pentru că fermierul de la Criuleni, fiind mai vechi în domeniu, beneficiază de instruiri oferite de experții din afară.
 

Investiția mare și lipsa abilităților practice
 
Deși tehnologia oferă multiple avantaje, puțini fermieri din Republica Moldova o implementează. De ce fermierii o evită, care sunt atuurile și  dezavantajele și de ce această tehnologie este una exactă? AGROMEDIA a încercat să afle răspunsurile la aceste întrebări de la Oleg Calestru, specialist în dezvoltarea lanțului valoric al pomușoarelor din cadrul USAID/APM.
 
“Dacă e să ne referim la dezavantaje, atunci este vorba despre costul mare la înființarea unei astfel de plantații. Și altul, care persistă la noi și, poate, cel mai important, e lipsa de cunoștințe și abilități practice în adoptarea unei astfel de tehnologii”, a menționat dl Calestru.
 
De unde iau producătorii nucă de cocos, vă întrebați? “Acest substrat se importă și există câteva companii, care îl aduc în țară sub diverse volume, forme si ambalaje. Acesta, de obicei este pregătit pentru anumite culturi și sisteme de cultivare sau poate fi și într-o stare, care necesită pregătire specială pentru utilizare”, a precizat sursa vizată.
 
Potrivit dlui Calestru, cel mai mare avantaj și funcția esențiala a unui substrat este susținerea rădăcinilor, fiind astfel un înlocuitor al solului. Chiar dacă se crează impresia că produsul pare a fi unul artificial, efectul este același, ca și în cazul culturilor crescute în sol.
 
“A crește pe un substrat, neutru, care nu conține în sine substanțe nutritive, implică  necesitatea deținerii unor abilități tehnice. Pentru cei care nu au  experiență, e obligatoriu să solicite ajutorul unui specialist în domeniu”, a sugerat expertul din cadrul USAID/APM.
 
Dl Calestru a subliniat că, de fapt, cultura fără sol a apărut din cauza multiplelor probleme, care se atestă în terenuri, fie protejate sau deschise.
 
“Este vorba despre buruieni, boli și dăunători, care sunt controlați mult mai simplu și mai usor aici. Totodată, utilizarea substratului presupune amplasarea lui pe un sistem de susținere care, în mod normal, îl amplasează la nivelui mâinii întinse a omului. Astfel sunt optimizate  procesele de întreținere a plantelor și recoltare a fructelor și reducerea  considerabilă de costuri pentru aceste operațiuni tehnologice. Deși tehnologia este aplicată, în general, în sere si tuneluri, în țările cu o agricultură mai dezvoltată sau cele pentru care solul este un factor limitativ, cultura fără sol se utilizează și în spații deschise”, a relatat sursa noastră.
 
În plus, încadrând cultura fără sol în spații protejate, ne ajută la ajustarea tehnologiilor de cultivare, în special a perioadelor de recoltare, ca să ieșim pe piață mai devreme sau mai târziu, când prețurile la produse sunt mai atractive. Aceste spații, a mai opinat expertul, ne protejează plantele în perioadele cu riscuri de îngheț. Cultivarea culturior “fără sol” este un pas sigur în ocolirea anumitor riscuri.
 
Substratul are termen de valabilitate limitat
 
Ce se întâmplă cu subtratul iarna și care este termenul de valabilitate?
 
“Totul depinde de temperatura de afară și tehnologia utilizată. Dar, în mod normal, în cultivarea în solarii, acesta se păstrează pe sistemul de suport, așa cum este el, la înălțime, sau poate fi coborât jos, pe sol, acoperit cu un agrotextil sau alt tip de material. Poate fi coborât doar dacă avem plante pe el, și acestea au nevoie de protecție adițională contra temperaturilor scăzute. Substratul din nucă de cocos, tehnologic vorbind, are un termen de utilizare limitat – cca doi ani de zile, după care nu mai este sigur și trebuie schimbat”, a precizat interlocutorul AGROMEDIA.
 
Tehnologia hidroponică este o tehnologie exactă.
 
“Atunci când cultivi în sol, acesta este ca un bufer și îți permite să greșești. Chiar dacă ai un sistem de fertigare și ai aplicat o soluție mai concentrată, solul, cumva, filtrează totul și efectul negat nu este atât de mare, permițând plantei să extragă necesarul de nutrienți. În cazul acestei tehnologii însă, nu avem voie să greșim. Agricultorii o evită și din acest motiv, dar și pentru că nu toată lumea cunoaște sistemul de cultivare”, a precizat dl Calestru.
 
 
 
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

PRINCIPALELE BOLI ALE ARDEIULUI. Simptome, prevenire și combatere

05 jul 2022

CUM SCĂPĂM DE COROPIȘNIȚE? Capcane cu miere, bere sau melasă. Măsuri agrotehnice de combatere

01 jul 2022

OLANDEZII, INTERESAȚI DE CIREȘELE MOLDOVENEȘTI. Cea care i-a convins este Mariana Pâslaru din Ustia, Dubăsari

29 jun 2022

DE CE CRAPĂ ROȘIILE? Cauze și metode de prevenire

23 jun 2022

CASTRAVEȚII ÎNFLORESC, DAR NU DAU ROADE? Soluția florilor goale, AICI

22 jun 2022

TEHNOLOGIA HIDROPONICĂ ÎNTRE AVANTAJE ȘI COSTURI. De ce producătorii o evită și ce spune expertul USAID/APM

TEHNOLOGIA HIDROPONICĂ ÎNTRE AVANTAJE ȘI COSTURI

De ce producătorii o evită și ce spune expertul USAID/APM

TEHNOLOGIA HIDROPONICĂ ÎNTRE AVANTAJE ȘI COSTURI. De ce producătorii o evită și ce spune expertul USAID/APM

loading ...