Autoritățile moldovenești au anunțat că negociază cu conducerea UE eliminarea cotelor de aprovizionare cu produse autohtone. Acest lucru va duce la creșterea exportului de mărfuri moldovenești pe piața europeană. Șeful Delegației UE în Moldova, Janis Mažeiks, a declarat că UE este complet deschisă în această privință, transmite AGOMEA, cu referire la PUBLIKA.md.
Asociația Moldova Fruct susține că producătorii autohtoni de fructe cu sâmburi pot furniza Uniunii Europene mult mai multe produse decât cele stabilite prin cote. Aceștia își doresc acces liber pe piața europeană. Potrivit Moldova Fruct, Moldova poate exporta 30, 40 de mii de tone de prune și aproximativ 4 mii de tone de cireșe.
Producătorii de mere susțin că piața europeană este suprasaturată, iar prețurile sunt mici. Mai mult, europenii preferă alte soiuri decât cele care sunt cultivate în prezent la noi.
De asemenea, crescătorii de păsări speră să aibă acces pe piața europeană. În prezent, Moldova exportă loturi mici de carne de pui în Azerbaidjan și ouă în mai multe țări africane. Experții europeni vor vizita țara noastră săptămâna viitoare pentru a certifica produsele moldovenești.
Vor fi verificați și cârnații moldovenești. Certificatele europene vor permite companiilor autohtone să extindă geografia livrărilor nu numai către țările UE, ci și către alte state.
Șeful delegației Uniunii Europene, Janis Mazeiks, a declarat în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune PRIME că promovarea exportului de produse moldovenești pe piața europeană este una dintre măsurile de sprijinire a țării noastre.
Este clar că Moldova a avut de suferit și economic, dacă vorbim de războiul din Ucraina. Vor exista stimulente pentru redirecționarea exporturilor moldovenești către piețele UE. Suntem pregătiți să ne deschidem în continuare piața pentru produsele agricole cultivate în Republica Moldova", a adăugat el. cu condiția să respecte normele sanitare, a spus Janis Mazeiks.
În prezent, aproape 70 la sută din exporturile moldovenești sunt orientate către piața UE, dar potențialul este mult mai mare. Anul trecut, în Uniunea Europeană au fost livrate bunuri în valoare de peste 900 de milioane de dolari. Comparativ cu 2020, exporturile au crescut cu 17%.
Premierul Natalia Gavrilița a anunțat că Chișinăul negociază și cu autoritățile egiptene eliminarea cotelor pentru produsele moldovenești. Dacă negocierile vor avea succes, producătorii de mere își vor putea reorienta exporturile.
Anterior, 95% din volumul livrărilor străine de mere proveneau din Rusia, ceea ce reprezintă aproximativ 200 de mii de tone pe an. Cu toate acestea, din cauza războiului din Ucraina, exporturile către Federația Rusă au devenit dificile, în special, costurile de transport au crescut serios - camioanele ajung în Rusia prin Europa.