UIMITOR! Cum a reușit un producător să-și tripleze productivitatea de recoltare la conopidă și broccoli

30 oct 2020
Chiar și într-un an secetos, unii agricultori se pot mândri cu adevărate succese înregistrate. Proprietarul unei fabrici de conserve din regiunea transnistreană și-a triplat productivitatea de recoltare a conopidei și broccoli pentru congelare, datorită unui echipament modern procurat cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Acesta a costat circa 85 de mii de dolari și îi permite agentului economic să reducă de trei ori timpul de recoltare a acestor legume. Acest fapt l-a motivat pe antreprenor să dubleze terenurile cultivate cu aceste legume, ajungând la 56 de hectare, inclusiv datorită parteneriatelor dezvoltate cu fermierii din regiune. Până acum, compania nu pute produce cantități comerciale, deoarece producerea și recoltarea acestor legume implica multă muncă manuală, iar costurile înalte făceau produsele necompetitive. În acest an însă a uitat de această problemă și cu ușurință face față solicitărilor importatorilor.”Anterior, manual reușeam să recoltăm timp de 8 ore doar jumătate de hectar de broccoli sau conopidă. Astăzi cu noul echipament reușim să recoltăm în același timp până la 2 hectare. Astfel, fabrica procesează continuu, fără pauze, un aspect extrem de important în obținerea unui cost mic al producției finale”, a declarant Artiom Dobran, reprezentatul fabricii de conserve.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, afirmă că agricultura Republicii Moldova va prospera doar atunci când toți antreprenorii, indiferent de regiune, vor avea acces egal la tehnologii moderne și la informații, iar prin conjugarea eforturilor vor obține produse competitive pentru piața de export.

Prin procurarea echipamentului modern de care a beneficiat compania de procesare din Tiraspol și parteneriatul construit cu fermierii, cu suportul proiectului USAID/APM, s-a reușit dezvoltarea unui model eficient de agricultură performantă, care generează bunăstare în comunități, un model care poate fi adoptat de alți antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului”, a menționat Scott Hocklander.
În ultimii patru ani, USAID a investit circa 1,3 milioane de dolari în susținerea sectorului agricol din regiunea transnistreană. Datorită acestor investiții au fost dezvoltate mai multe activități demonstrative, programe educaționale pentru pregătirea forței de muncă calificată, dar și promovarea unor tehnologii avansate
loading ...