VIERMELE FRUCTELOR DE PRUN SAU MOLIA ROȘIE A PRUNELOR (GRAPHOLITA FUNEBRANA)

24 jun 2024
Viermele fructelor de prun Grapholita funebrana este o insectă periculoasă, larvele (viermele prunelor) atacă atât fructele de prun domestic cât și cele de : prun sălbatic, cais, cireș, și piersic. Producând pagube importante în livezi și în grădini particulare. Pagubele produse de viermele prunelor sunt mari (până la 80% din recoltă), aceasta pot fi masiv diminuate prin efectuarea tratamentelor cu insecticide de prun.
 

Ciclul biologic

Perioadele de atac asupra plantelor de prun: Viermele prunelor are 2 generații pe an, iar pagubele mai însemnate se produc de către generația a II-a. Momentul critic (atacul) pentru generația I-a, este în luna Mai (după 10 mai) când fructele au circa 1cm în diametru (de mărimea unui sâmbure de măsline) pe care fluturii depun ouăle, după 2-3 zile de la apariția fluturilor. Larvele se pot deplasa și de la un fruct la altul cu ajutorul unui fir de mătase. Iarna se adăpostea-ză sub scoarța pomilor (sau alte locurilor) în stadiu de larvă matura într-un cocon de mătase. Larva (omida) la completa dezvoltare, are o lungime de 10-14 cm, corpul plăcilor toracice și ultimul segment este de culoare roz. O femelă poate depune până la 45-50 ouă, are forma lenticular, eliptic, translucid apoi devine galben, ele sunt depuse jumătatea inferioară a fructelor.

Semnele atacului

Larvele generației a I-a sapă o galerie către sâmbure și consumă atât sâmburele fructului cât și pulpa. Datorită atacului fructele se coc prematur și cad pe sol.
 
Larvele generației a II-a sapă galerii (garnisite cu excremente) în jurul sâmburelui și consumă pulpa. Fructele se coc prematur, se stafidesc iar unele prune prezintă zone gomoase (clei) ce astupă ca un dop galeria.
 
Adultul - prezintă un fluture de culoare brună-cenușie, aripile anterioare sunt brune-închise cu pete mai deschide, depuse median, iar la vârf prezintă un cater, o pată ovală, brună-cenușie sau plumburie, lucitoare in interiorul căreia se găsesc alte pete mai mici negre. Aripile posterioare sunt cenușii, cu franjuri. În vârful aripilor anterioare, în zona tonusului se distinge câte o pată plumburie pe care se găsesc 4 linii brune-negricioase, dispuse longitudinal.
 

Măsuri de prevenire și combatere a viermele fructelor de prun Grapholita funebrana

Preventiv,  se efectuează tratamente chimice la avertizare după schema 2-3 sau 2+2 (generația I-a și generația II-a ), în funcție de rezerva biologică a dăunătorului; tratamentul chimic se justifică la depășirea pragului economic de dăunare Pragul Economic de Dăunare (PED) de -5 fluturi/capcană/săptămână. Pentru combaterea viermelui prunului se recomandă tratamentele fitosanitare cu produse specifice la depășirea pragului economic de dăunare.
 
Pentru a stabilii momentul aplicării insecticidelor specifice se vor folosii pentru captarea adulților (fluturilor) capcanelor cu feromoni de la biochemtech și se vor amplasa 5 capcane/ha. Dacă se prind fluturii (adulții) 4-5 fluturii/săptămână în capcane se procedează imediat la efectuarea tratamentelor cu insecticide specifice de combatere a viermelui Grapholita funebrana.


 
În situația în care nu avem capcane cu feromoni tratamentele cu insecticide specifice se fac la acoperire (10-14 zile) în intervalul dintre fenofazele: scuturat petale – fruct de mărime normală (prune-mari și verzi).
 
Combinarea tratărilor chimice cu preparatele biologice conform Registrului de Stat al produselor de uz fitosanitar și al fertilizanților, premise pentru utilizare în Republica Moldova. Efectuarea lucrărilor agrobiotehnologice, prin combinarea instrumentelor și tehnologiilor de prelucrare a solului. Igienizarea și irigarea terenului sunt unul dintre cele mai recomandate.
 
Recomandări: Sunt necesare implementarea deciziilor adecvate în timp util, care vor reduce la minimum pierderile de recolte.
 
După confirmarea prezenței dăunătorului de către Laboratorul Central Fitosanitar IP, inspectorul fitosanitar:
  1. Anunță proprietarul terenului de pe care s-a prelevat proba despre prezența dăunătorului respectiv și daunele are le provoacă.
  2. Întocmește actul fitosanitar, cu includerea recomandărilor ulterioare care necesită a fi respectate, precum și a termenilor de executare a acestor recomandări (care ulterior se atașează la dosarul tehnic al producătorului).
  3. Supraveghează terenul în cauză, inclusiv în cadrul programului anual de monitorizare pentru anul curent.
 
Recomandă proprietarului de teren autocontrolul terenului vizat pe o perioadă de minim 3 ani, inclusiv cu prelevarea probelor pentru expertiza de laborator în cadrul autocontrolului.
 
Sursa: Direcția protecția plantelor, ANSA
loading ...