Cine s-ar fi gândit că un material despre cultura de rodii v-a trezi un interes atât de mare printre fermierii moldoveni. I-am descoperit întâmplător pe soții Nadejda și Serghei Cosiug din satul Nezavertailovca din Stânga Nistrului (raionul Slobozia), care ne-au povestit despre mica lor plantație de rodii și recoltele destul de impunătoare, totuși, 0,5 tone de rodii recoltate de pe meleagurile noastre nu întâlnești atât de des. Amatori, care au plantat câte 2, 3 pomi și și-au încercat norocul am mai întâlnit la noi, dar iată producători care să cultive pe spații întinse, pentru prima dată.
Citește și: KIWI, PORTOCALE ȘI POMELO MADE IN MOLDOVA. Cum reușește Vladimir Munteanu să crească fructe exotice în grădina casei, vedeți în material
Succesul fermierilor se datorează atâ zonei favorabile pentru creșterea acestor fructe, cât și implicării lor mai mult decât a unor amatori. Soții au adus primii puieți de la Institutul de profil Novokahov din Harkov, crescuți special pentru a se adapta la condițiile în care urmează a fi plantați. Ulterior, au studiat și cercetat ani la rând până au ajuns să fie și producători de puieți de rodii, de asemenea, adaptați și pregătiți să crească și să fructifice în zona noastră.
Știrea despre livada de rodii din Stânga Nistrului a depășit așteptările noastre, a avut peste 15 mii de cititori doar pe pagina AGROMEDIA, fiind în top în luna decembrie. Feed-bakul a fost la fel de numeros, foarte mulți fermieri, agronomi, cercetători din domeniul agricol și simpli curioși din Republica Moldova și din România au contactat familia Cosiug pentru a afla mai multe detalii despre cultivarea rodiului.
Ne-au sunat foarte mulți. În primele zile după publicarea materialului, ne-am ocupat doar de oferirea consultațiilor la telefon. Ne-au sunat agronomi, interesați de detalii tehnice, ne-au sunat fermieri, interesați să planteze și ei rodii și foarte mulți oameni care pur și simplu își doresc 2, 3 pomi de rodii în grădina lor. Am avut multe apeluri și de la specialiști din România. Le-am oferit la toți cu drag consultații și îi așteptăm la noi să le prezentăm mai multe informații direct în plantație. Noi ne bucurăm de acest interes sporit, ne bucurăm că fermierii noștri sunt interesați și de culturile exotice, mai puțin populare la noi, dar, care, cu puțin efort, pot fi cultivate cu succes și în zona noastră, ne-a spus Nadejda Cosiug.
Pe lângă rodii, fermierii mai cresc și își doresc să dezvolte plantațiile lor de afine și curmale. De asemenea, sunt în proces de cercetare și adaptare a pomilor de kiwi.
În doar o lună de la publicare, materialul „AU STRÂNS 0,5 TONE DE RODII DIN PROPRIA PLANTAȚIE DE LA SLOBOZIA. Cum este posibil, aflați de la Serghei și Nadejda Cosiug” a avut un impact de 45 de mii pe rețelele de socializare. Știrea a fost preluată de alte 5 portaluri, unde a adunat alte în jur de 100 de mii de cititori.
Noi ne bucurăm că am reușit să aducem cititorilor un material de un interes atât de mare. Vă mulțumim pentru că ne sunteți alături și citiți știrile AGROMEDIA. Depunem maxim efort ca și în continuare să venim cu informații utile și materiale interesante.