AU STRÂNS 0,5 TONE DE RODII DIN PROPRIA PLANTAȚIE DE LA SLOBOZIA. Cum este posibil, aflați de la Serghei și Nadejda Cosiug

23 dec 2022
Pe lângă zmeură, coacăză, afine și piersici, în satul Nezavertailovca din Stânga Nistrului (raionul Slobozia) se întinde o frumoasă plantație în care cresc rodii, kaki și smochine. Fructele exotice s-au aclimatizat foarte bine pe meleagurile noastre și bucură fermierii cu roade bogate și aromate. Cei care de 15 ani studiază și muncesc la realizarea visului lor de a crește cultiva și la noi fructele pe care ne-am obișnuit să le cumpărăm din țări exotice sunt soții Nadejda și Serghei Cosiug.

Nu sunt agricultorii de profesie, dar toată viața și-au dedicat-o pomiculturii. Au studiat, au experimentat până au ajuns la rezultatul de astăzi. Anul acesta, familia a recoltat peste 0,5 tone de rodii din propria plantație. O bună parte le-au vândut, câteva au păstrat pentru consumul familiei, iar din cele răscoapte au făcut suc.

Pentru prima dată, am văzut așa pomi acum 15 ani, în Odessa. În luna octombrie, am văzut un copac cu o recoltă bogată de fructe portocalii, la început m-am gândit că sunt caise, dar amintindu-mi că afară era octombrie, m-am apropiat și m-am urcat pe gard. De acolo s-a auzit o voce: „Interesant?” Mi-am cerut scuze și am spus: „foarte”. Bărbatul m-a lăsat să intru în curte și nu mi-a venit să cred ce am văzut. Un copac cu kaki, două tufișuri uriașe cu rodii și un kiwi. Am spus că nu voi pleca până nu îmi spune de unde le-a luat. Mi-a dat atunci numărul de telefon al fermierilor din regiunea Herson a Institutului Novokahov, care au reușit să creeze puieți de kaki și rodiu pentru regiunea noastră. Mi-au trimis puieții prin poștă. Apoi am fost la seminarul lor și am învățat cum se reproduc, a declarat pentru AGROMEDIA, Natalia Cosiug.Nu există vreun secret anume. Pomul, ca și omul iubește atenția și grija, sunt însă și câteva detalii la care trebuie să fim atenți. Butașii pentru înmulțirea rodiilor trebuie să îi luăm doar de la planta intrată pe rod. E nevoie ca pomul să aibă minim 3-4 ani ca să putem lua „copii” de la el.

Puieții de rodie se sădesc în luna noiembrie. Nu necesită îngrășăminte speciale, cel mai potrivit este compostul din bălegar de vacă. De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că rodia, la origini, crește în soluri uscate, nisipoase. Udăm pomii de 1-2 ori în săptămână, iar în perioada de vegetație mai des, cu excepția sezonului de înflorire, precizează Serghei Cosiug.Rodiul are 4 etape de înflorire: din mai până în septembrie. Atunci când pomii sunt în floare, tabloul este unul de nedescris, florile mari și roșii sunt nemaipomenit de frumoase, povestește antreprenorul.

Chiar dacă se întâmplă ca din anumite motive florile să cadă, vor înflori altele, fără roadă nu rămânem sigur. De regulă, păstrăm doar florile din primele 2 etape de înflorire, celelalte flori trebuie tăiate.

În regiunea noastră, sfârșitul de octombrie este perioada când fructele ajung la maturitate. Este uimitor cum fructele singure ne dau de înțeles când sunt gata de recoltare, doar trebuie „să știm să le ascultăm”. Rodia este coaptă bine atunci când începe să crape coaja și semințele se scutură, exact ca în cazul nucilor. Trebuie culese imediat ce au apărut primele crăpături, altfel, nu vom putea păstra fructele. Din acest motiv, rodii coapte în magazine nu vom găsi niciodată. Păstrate în condiții corecte, rodii din plantația noastră mâncăm până în luna mai. Anul acesta am recoltat 0,5 tone de rodii. Pentru că au fost multe, o parte din roadă am vândut-o, mai spune fermierul.Familia are în livadă diferite soiuri de rodii. De exemplu, soiul „Rodie roz de Crimeea” nu este foarte atrăgător la aspect, dar este cel mai potrivit pentru sucul presat la rece: are semințele mai mărunte și un gust mai dulce. Pentru consumul în stare proaspătă este soiul „Guleisha roșu”.

Deși iernile în zona noastră nu sunt din cele mai aspre, în sezonul rece pomii de rodie trebuie protejați. Noi utilizăm sacii de la îngrășăminte, din ei coasem huse de protecție. Anul acesta am experimentat și am ținut pomii acoperiți până în luna mai. Astfel, le-am creat un microclimat mai aproape de cel din care provin pomii. Când i-am descoperit, pomii aveau deja frunzulițe verzi. Astfel, înflorirea a început mai devreme, respectiv, fructele s-au copt mai repede decât de obicei.

Un alt fruct exotic pe care îl găsim în plantația familiei Cosiug este Kaki. Un fruct care iubește căldura, dar nici de ger nu se teme. Astfel crește și rodește perfect la Slobozia. Înflorește la sfârșitul lunii mai, iar fructele sunt coapte la început de octombrie. Pomii sunt foarte roditori, în deosebi, dacă în preajmă sunt stupi cu albine care să le polenizeze, precizează Serghei.

Puieții de kaki recomandăm să fie sădiți toamna. Perioada caldă va permite pomului să prindă rădăcini și să se acomodeze cu noul loc, iar primăvara va începe regenerarea sistemului de rădăcini. Pentru pomii exotici, este bine să alegem cel mai însorit loc din grădină.

Kaki este foarte rezistent la temperaturi scăzute. Noi nici nu culegem fructele, le mâncăm iarna direct din copac. Iar înghețurile nu fac altceva decât să le accentueze gustul deosebit. Tabloul este tare interesant: frunzele au căzut, dar pomul este plin de fructe, spune bărbatul.În timp, fermierii au învățat cum să crească singuri puieții. Mai mult, au și o pepinieră unde cresc puieți de fructe exotice pentru doritorii de a le avea în grădină. Pentru începători, realizează filmulețe informative pe care le plasează pe internet.

Timp de 15 ani am studiat creșterea pomilor exotici, acum, ne împărtășim și cu ceilalți. Ne sună foarte mulți pentru sfaturi și recomandări. Recent am sădit și doi pomi de kiwi, așteptăm să vedem rezultatele. De regulă, kiwi dă rod în anul 4. Planificăm să dezvoltăm și să creștem și acest fruct.

Am fost curioși și am întrebat fermierii: Este foarte multă muncă în tot ce faceți, este doar o mare pasiune sau intenționați să faceți o afacere cu fructe exotice crescute pe meleagurile noastre și iată ce au răspuns:

La început, a fost un hobby. Mulți ani am ezitat să vindem puieți chiar și prietenilor, până am fost siguri că pomii noștri chiar dau roadă. Informații nu sunt aproape deloc, nu am avut de cine să întrebăm. Cum să formăm pomul de rodii, cu ce-l să-l hrănim, cum să-l îngrijim, toate le-am învățat singuri. În prezent, în urma experiențelor, am ajuns să deținem un bagaj important de informații care ne permite să fim siguri că puieții noștri vor da roade. Vindem puieți de rodiu, dar avem o condiție: omul trebuie să vină la noi, să vadă să ne întrebe, să-i explicăm, să-i arătăm toate detaliile, ne-a mărturisit Serghei Cosiug.
loading ...