ZIUA FRUCTELOR A ADUNAT PESTE 400 DE PRODUCĂTORI AGRICOLI. Ce spun oficialii și participanții la eveniment

09 jul 2021
Întreprinderea “Elit Fruct” din satul Coșernița, Criuleni găzduiește astăzi cea de-a III-a ediție a Expoziției Specializate de tehnică și inovații pentru pomicultură “Ziua Fructelor”, organizată de Asociația Moldova Fruct. Evenimentul a adunat peste 400 de specialiști și președinți de întreprinderi horticole, iar 47 de companii și-au prezentat inovațiile pentru livezi. Este vorba despre tehnologii moderne de producere, de depozitare, ambalare și produse fitosanitare de ultimă generație. 
 
Elit Fruct, o companie model
 


Prezent la eveniment, Vitalie Gorincioi, președintele Moldova Fruct a menționat că “Elit Fruct” SRL, gazda evenimentului, este o companie model pentru pomicultorii din Republica Moldova și nu numai. 
 
“Am avut aici întruniri cu diferiți oaspeți din străinătate care au rămas impresionați de organizarea din cadrul întreprinderii și de modelul în sine. Noi cu toții suntem conștienți că doar prin modernizarea continuă a tehnologiilor de producere, de depozitare, de ambalare vom putea face față cerințelor tot mai riguroase ale consumatorilor de fructe proaspete pe piața locală și cea internațională. Anul acesta ne-a demonstrat că numai atunci când punem la dispoziția consumatorilor marfă bună, suntem apreciați așa cum se cuvine”, a reiterat dl Gorincioi. 
 

Președintele Moldova Fruct a subliniat că “susținerea și accelerarea acestei modernizărieste o sarcină strategică a Asociației, iar evenimentul de azi este un pas foarte important în această direcție. Cele 47 de companii expozante ne stau la dispoziție pe tot parcursul zilei, oferindu-ne soluții inovatoare pentru un șir de probleme cu care ne confruntăm noi, producătorii. Care sunt soiurile de perspectivă, unde găsim material săditor și cum înființăm o plantație modernă, cum o dotăm cu tehnică și alte echipamente necesare – sunt subiectele care îi interesează pe producătorii noștri și sperăm că vom afla răspunsul. Și că fiecare din cei peste 400 de specialiști și conducători de întreprinderi care vor vizita azi standurile expoziționale vor pleca acasă cu idei și parteneri noi și de ce nu? – cu contracte de lungă durată pentru a conculcra cu cei prezenți aici”, a reliefat dl Gorincioi. 
 
Tehnologiile inovaționale garantează competitivitatea
 
Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a subliniat că horticultura este un sector cu valoare adăugată sporită, competitiv și aduce plus valoare țării. 
 

“Noi vorbim despre tehnologii și inovații fără de care nu putem fi competitivi și pe piața externă a țării și acest lucrru reprezintă o prioritate pentru Minister, pentru Guvern și trebuie să rămână o prioritate permanentă. Horticultura este un sector cu un lanț valoric ce implică în sine diverse subramuri. Sunt implicați zeci de mii de agenți economici în această ramură. Anul trecut a afectat și sectorul horticol, schimbările climatice nu mai sunt o glumă și din aceste considerente anume tehnologiile și inovațiile tehnologice trebuie să stea la bază. Noi trebuie să ne schimbăm atitudinea și noi trebuie să ne adaptăm, clima nu se va adapata după noi, noi trebuie să fim în pas cu schimbările și să prevedem ce se poate întâmpla mâine. Mesajul meu este să consumăm produsele autohtone, ale noastre, iar ce rămâne să exportăm acolo unde avem consumator și preț. Și voi sunteți cei care alegeți piața pe care exportați produsele. Exportați acolo unde aveți venituri pentru a putea investi, a crea locuri de muncă și pentru a dezvolta țara”, a accentuat ministrul Ion Perju. 
 
“Elit Fruct SRL și-a primit azi și certificatul GLOBAL G.A.P. pentru recolta din anul curent. În acest context, Sergiu Croitoru, director executiv SGS, a menționat că peste 120 de companii sunt certificate conform Standardului de bune practici agricole. 
 
“Noțiunea de calitate presupune siguranța fructelor pe care le produceți Dvs. cu ajutorul furnizorilor de fertilizanți, produselor fitosanitare, tehnică agricolă etc. Aceasta este calea – prosperarea prin calitate. Avem nevoie de aceste certificatepentru a produce fructe sigure pentru sănătatea consumatorului și pentru a pătrunde pe piețele UE și alte piețe”, a mai adăugat dl Croitoru. 
 

Dan Vornices este manager la compania “Agrodenidan și a prezentat în cadrul expoziției cutii de carton pentru transportarea și ambalarea fructelor care merg la export. 
 

Iar Sergiu Panuța, reprezentant ADAMA, a venit la întâlnirea cu producătorii cu noi produse fitosanitare.

 “În acest an lansăm un produs nou și foarte eficient în combaterea bolii numită “făinarea mărului”. Este vorba de Nimrod, cu un conținut de substanță activă buperinată. Are trei mecanisme de acțiune și a fost recent înregistrat pentru a fi utilizat pe teritoriul R. Moldova. De asemenea prezentăm și alte produse noi, de ultimă generație, Brevis, utilizate pe larg în protejarea fructelor. Iar pentru combaterea bolii “rapănul merelor” oferim horticultorilor o gamă foarte vastă de produse fitosanitare”, ne-a spus dl Panuța. 
 
AGROMEDIA  menționează că expoziția va dura toată ziua și intrarea este liberă.
 
 
loading ...