BICARBONATUL DE SODIU ÎN GRĂDINĂ. Insecticid și fungicid ecologic

21 jun 2023
Bicarbonatul de sodiu (potasiu) este o alternativă ECO și ieftină, față de substanțele cumpărate din magazinele de grădinărit, în lupta cu putregaiul, făinarea, omizile, afidele și alte organisme dăunătoare ale legumelor. El poate acționa ca:
  • fungicid în grădină,
  • poate combate bolile plantelor,
  • insecticid, ajutându-vă să faceți față multor dăunători ai plantelor,
  • poate dezacidifica solul, așa că îl putem folosi doar în solurile acide sau slab acide. Pe cele mai alcaline acesta le va alcaliniza mai tare. De asemenea, pe plantele care sunt amatoare de acid, bicarbonatul de sodiu nu poate fi aplicat,
  • combate făinarea de pe culturile dvs. Această boală fungică atacă plantele în cazul anumitor oscilații de temperatură și afectează cel mai des agrișul, coacăzele, zmeura și murele. În ceea ce privește culturile legumicole, cele mai sensibile la această boală sunt castraveții, dovleceii și roșiile. Bicarbonatul de sodiu poate elimina foarte rapid această boală.


Tratament cu bicarbonat contra făinării: diluați 4 linguri de bicarbonat de sodiu în 10 l de apă stătută. Amestecați până se dizolvă bicarbonatul de sodiu. Turnați-l într-un pulverizator și stropiți cu această soluție pe frunze, atât deasupra, cât și dedesubt.

Acest tratament trebuie efectuat la intervale de o săptămână, dacă nu au murit toți sporii din prima aplicare. Această aplicare este complet inofensivă și poate fi efectuată chiar și în timpul perioadei de fructificare, deoarece este una de contact și nu va dăuna culturii și nici sănătății dvs.
 
Tratament cu bicarbonat contra omizilor

Dacă pomii dvs sunt atacați de omizi, bicarbonatul de sodiu va face față cu ușurință și acestei probleme și va acționa ca un insecticid împotriva dăunătorilor.

Diluați 5 linguri de bicarbonat de sodiu în 10 l de apă stătută. Tratați pomii la nivelul coroanei și al frunzelor de deasupra și de dedesubt. Și în cazul dat, sunt necesare aproximativ două tratamente. Acest lucru se datorează faptului că puteți ucide prima generație de omizi, dar va urma generația tânără, pe care al doilea tratament o va ucide cu siguranță și va scăpa definitiv copacii de omizi.



Puteți scăpa de omizile de pe varză, stropindu-le cu praful dat dimineața devreme, când încă este rouă, sau puteți face acest lucru și seara, după ce ați udat culturile și le-ați stropit direct pe frunze, iar bicarbonatul de sodiu se va lipi de varză.

Pe lângă omizile de pe varză, acest tratament va ajuta și la eliminarea melcilor și limacșilor. Pe lângă stropire, puteți, de asemenea, să răspândiți un strat subțire de bicarbonat de sodiu și pe sol, astfel încât limacașii și melcii nici măcar să nu se poată apropia de plantă.
 
Bicarbonatul de sodiu ca insecticid combate excelent furnicile. Nu la fel de rapid ca și substanțele chimice, dar foarte sigur. Furnicile de pe terenul dvs vor dispărea, așa că găsiți mușuroaiele lor și căile către acestea și presărați bicarbonat de sodiu uscat pe ele, iar acestea vor părăsi imediat mușuroiul și vor pleca să trăiască departe de proprietatea dvs.


 
Bicarbonatul de sodiu ajută și la combaterea afidelor, cel mai frecvent dăunător din grădinile noastre. Pentru a obține o soluție funcțională, aveți nevoie de 10 l de apă, în care să diluați 4 linguri de bicarbonat de sodiu și o treime dintr-un săpun de casă de 72 %. De reținut este că pomii trebuie pulverizați de-a lungul părții inferioare a frunzei, unde se află afidele. Dacă îi veți pulveriza numai pe partea superioară, nu va avea niciun efect.
 
Pe lângă proprietățile fungicide și insecticide ale bicarbonatului de sodiu în grădină, acesta are și proprietăți dezoxidante. Prin aplicarea regulată a bicarbonatului de sodiu, pH-ul solului se va schimba treptat spre neutru. După cum se știe, atunci când pH-ul este neutru și recolta este mai mare. Pentru a obține acest lucru, trebuie să puneți bicarbonat de sodiu atunci când plantați răsadurile în teren deschis, precum și la plantarea semințelor. În fiecare gaură, adăugați fie un praf de bicarbonat de sodiu, fie dacă răsadurile sunt mari, atunci puteți adăuga și o jumătate de linguriță și amestecați-o cu sol înainte de a planta răsadurile. Pe lângă acidificare, adăugând bicarbonat de sodiu în sol, veți proteja plantele și de putrezirea rădăcinilor.
 
Așadar, mergeți la magazin să cumpărați bicarbonat de sodiu. Dar nu uitați să îl folosiți cu moderație și respectând rețetele pe care tocmai vi le-am oferit, pentru a nu dăuna plantelor dvs. Spor la grădinărit!
 
Sursa: Rețete ușoare
loading ...