Oleg Negură din satul Echimăuți, raionul Rezina este fermier cu experiență de peste 20 de ani. În acest timp, a cultivat și a testat diferite soiuri și produse de protecția plantelor în gospodăria pe care o administrează. A căutat întotdeauna să valorifice potențialul maxim din culturi. Cum a reușit agricultorul în 2022, când recolta medie la nivel de țară a fost de 2550 kg/ha, să-și dubleze recolta de grâu, dar și cum a ajuns în condițiile anului curent la rezultatul de peste 7 tone de grâu la hectar, vă povestim în acest material. Pilonii de bază sunt genetica, tratamentul cu produse de calitate al semințelor și schema de protecție.
Pibrac - soi de grâu cu cel mai înalt potențial de producție și cu toleranță sporită la boli
Cu Syngenta lucrăm de foarte mulți ani. În 2021, am luat de la ei pentru prima dată jumătate de tonă de grâu Pibrac. Am semănat 2 hectare. Pentru că am rămas mulțumiți, am ales acest soi și pentru anul următor. În condițiile unui an secetos, când peste tot recoltele au fost foarte mici, cu Pibrac am obținut 5 tone de grâu la hectar. Deja în toamnă, am semănat 45 de hectare de grâu Pibrac, din sămânță aleasă de noi, spune Oleg Negură.
Grâul a răsărit și s-a dezvoltat bine pe toată perioada de vegetație, aceasta grație faptului că semințele vin tratate cu insecto-fungicidul Austral® Plus, care a asigurat protecție maximă împotriva principalilor dăunători și a patogenilor transmisibili prin sămânță și a oferit efect fitotonic culturii. Pibrac a avut o toleranță superioară vizibilă la boli comparativ cu celelalte soiuri pe care le mai are în asolament, povestește fermierul.
Am avut alături 2 câmpuri cu alte soiuri. Acelea aveau în primăvară făinare, iar Pibrac nu a avut deloc, susține agricultorul.
Soiul Pibrac, într-adevăr, are o toleranță bună la boli. Asta a demonstrat în condițiile anului 2022-2023, care au fost destul de aspre și fermierii din R. Moldova au trebuit să facă față unei infestări destul de puternice. Vorbim aici în special despre făinare și septorioză. Soiul Pibrac s-a dovedit a fi tolerant la aceste provocării, susține Alexandru Neamțu, Reprezentant Vânzări Syngenta, Cultura Mare.
Schema de protecție la grâu
Cum bolile sunt una dintre amenințările majore la cultura de grâu, este foarte important tratamentul preventiv și curativ atât la reluarea în vegetație a culturii, cât și în cazul celor foliare și de spic. Împotriva bolilor, grâul din gospodăria GȚ „Oleg Negură Ștefan” a fost tratat cu produsele companiei Syngenta.
Fungicidele Syngenta au o eficacitate foarte bună. În T 1, am aplicat Amistar® Prime Pack. Pentru al doilea tratament am ales Elatus™ Era. Am ținut ca substanțele active din fungicidele utilizate în T1 și în T2 să nu se repete și am găsit soluțiile potrivite la Syngenta. Un lucru foarte bun la produsele Syngenta este că ele nu sunt agresive.
Vara aceasta, cu soiul de grâu Pibrac și produsele de protecție Syngenta, la recoltare, am avut o surpriză foarte frumoasă. Am obținut 7,08 tone de grâu la hectar. De când lucrez în agricultură, nu am mai avut așa recolte, povestește Oleg Negură.
Tratamentul semințelor cu produse de calitate – temelia unei recolte de succes
Celelalte soiuri de grâu fermierul le-a tratat în toamnă cu Celest® Extra: fungicid utilizat pentru tratarea semințelor de grâu și orz. Un produs complet, ce se prezintă ca un mix din două substanțe active, difenoconazol și fludioxonil, formulare ideală pentru controlul de lungă durată a diferitor boli transmisibile prin semințe sau sol. Eficacitatea produsului nu este diminuată de condițiile meteo. Celest® Extra nu afectează capacitatea germinativă a semințelor. Eficacitatea produsului se reflectă în sporul de recoltă și în producții de calitate.
Anul trecut, toată sămânța a fost tratată cu Celest® Extra. Anul acesta, la fel am ales acest produs, dar vom încerca și Vibrence® Duo. Vreau să mă conving de potențialul acestuia de a spori energia de creștere a plantelor după răsărire, mărturisește fermierul.
Domnul Oleg de mult timp utilizează produsele Syngenta pentru tratament sămânță. Anul acesta, este interesat și de Vibrance® Duo. Este un produs care se deosebește prin protecție bună, dar inclusiv și prin efect fitotonic, efect de vigoare de creștere. Produsul oferă plus valoare la dezvoltarea sistemului radicular ceea ce înseamnă o penetrare mult mai bună a solului, o vigoare mult mai bună a aparatului foliar, explică Alexandru Neamțu.
După experiența frumoasă din anii 2022 și 2023, Oleg Negură a decis că în această toamnă, cea mai mare suprafață rezervată pentru cultura de grâu va fi însămânțată cu soiul Pibrac. Pentru tratamentul semințelor celorlalte soiuri care vor fi cultivate a ales Celest® Extra și Vibrence® Duo.
Informații detaliate despre toate produsele Syngenta, găsiți pe site-ul oficial al companiei:www.syngenta.md. De asemenea, fermierii le pot adresa întrebări reprezentanților de vânzări ai companiei: https://www.syngenta.md/echipa-syngenta-moldova.