PREȚURILE ÎNGRĂȘĂMINTELOR SCAD PE PIAȚA MONDIALĂ. Tona de uree s-a ieftinit cu 80 de euro în Europa și cu 50 de USD în Orient

26 jan 2023
Săptămâna aceasta, ureea pentru livrare în februarie costă la fel de puțin ca în mai 2021. Și în Europa, prețurile la îngrășămintele cu azot continuă să scadă. Motivul scăderii prețurilor este probabil să fie ieftinirea gazului și depozitele pline ale multor producători și dealeri. De asemenea, analiștii spun că piața este supraaprovizionată și se așteaptă ca prețurile la îngrășăminte să continue să scadă, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Aparent, scăderea prețurilor nu va declanșa frenezia de cumpărare în rândul fermierilor la care spera industria, deoarece prețurile ar putea scădea și mai mult. Pe piață, ureea pentru încărcarea în februarie în Golful SUA (fob) va costa doar 375 USD pe tonă în această săptămână. În decembrie, prețurile erau încă de 550 USD în același loc, iar în septembrie erau puțin sub 700 USD pe tonă. De atunci, prețurile ureei s-au redus aproape la jumătate.

Tona de uree s-a ieftinit cu 50 de USD în Orient și cu 80 de Euro în Europa

La mijlocul anului (iunie), prețul cerut la care poate fi cumpărată ureea este de doar 350 USD pe tonă. Prețurile au scăzut brusc și la alte centre de tranzacționare importante. De asemenea, ureea pentru data din februarie în cele mai importante porturi din Orientul Mijlociu costă doar 390 USD pe tonă – după 440 USD în ianuarie. Dacă îți iei ureea din Egipt, mai trebuie să plătești puțin mai mult de 400 USD.

Citește și: PREȚURILE ÎNGRĂȘĂMINTELOR. La ce să ne așteptăm. Stanislav Demeanciuc: „Cred că va fi criză de fertilizanți la sezon”

În porturile de import din Germania, prețurile ureei sunt încă la 605 de euro în această săptămână – față de 725 de euro la începutul lunii și 780 de euro în decembrie. Retailerii germani percep în medie 565 de euro pentru azotat de calciu amoniu (KAS), față de 620 de euro în decembrie și 880 de euro în septembrie.

Importurile slabe din SUA, cumpărăturile lente în Europa și întârzierile în următoarea licitație a Indiei înseamnă că există scăderi suplimentare ale prețurilor, spun analiștii de la CRU în perspectiva lor săptămânală. Prețurile europene ale nitraților sunt, de asemenea, afectate de scăderea prețurilor de pe piețele gazelor naturale și ale ureei.

Piața mondială, este supraofertă și prețurile continuă să scadă

Una dintre cele mai mari preocupări pentru fermieri sunt costurile ridicate ale inputurilor, a declarat pentru agrarweb analistul îngrășămintelor Josh Linville, vicepreședinte al îngrășămintelor la StoneX. Cu toate acestea, un element cheie – îngrășământul – pare surprinzător de ieftin. O iarnă caldă în Europa și reducerea problemelor lanțului de aprovizionare au dus la o scădere cu 50% a prețului gazelor naturale, care este necesar pentru a face îngrășământ cu azot.

Josh Linville spune că transporturile de îngrășăminte din Rusia, care sunt esențiale pentru livrările globale, au scăzut anul trecut din cauza războiului de la Marea Neagră, iar producția unor produse în China și Europa a scăzut, împingând prețurile la cote record. Acum acea situație s-a inversat.

Linville spune: Pe măsură ce intrăm în acest an și piețele se simt supraofertante într-o anumită măsură, cererea pare că poate continua să aștepte, să se rețină. Nimeni nu este îngrijorat de logistică, este o piață mult mai calmă, mai normală astăzi decât era acum 12 luni.

De asemenea, analistul de îngrășăminte mai spune că prețurile pentru multe îngrășăminte de pe piața spot din SUA au scăzut deja cu aproximativ jumătate față de vârful lor. Linville se așteaptă, de asemenea, că aceste prețuri mai scăzute vor continua și până la comenzile de primăvară.

La reuniunea anuală recentă a Asociației pentru îngrășăminte și chimie din Illinois de la jumătatea lunii ianuarie, BK Morris, redactor senior de piețe, îngrășăminte, la CRU Group, a făcut previziuni pentru perspectivele pieței similare cu cele ale Linville. Se așteaptă că prețurile azotului vor continua să scadă și să se decupleze de costuri din cauza ofertei abundente, a spus el.

Această situație este susținută de reluarea exporturilor de amoniac din Rusia. Apreciem că negocierile intermediate de Națiunile Unite din 2023 vor avea ca rezultat o creștere a transporturilor de amoniac din Rusia de la 0,8 milioane de tone la 2 milioane de tone, a spus Morris.
 
loading ...