SFATURI UTILE PENTRU PRIMUL TRATAMENT FUNGICID LACEREALELE PĂIOASE

03 mar 2023
După o iarnă destul de blândă, deja putem observa în câmp primele simptome ale bolilor foliare. Au fost sesizate făinarea, septorioza și ruginile. Este importantă efectuarea în termeni optimi a tratamentelor, însă trebuie să fim atenți la ce temperatură le facem. Din experiența anilor precedenți, pot apărea fenomene de fitotoxicitate din cauza aplicării fungicidelor pe bază de triazoli, din motivul că planta nu a metabolizat produsul.
 
  • Când putem avea fitotoxicitate?
    • Când noaptea avem sub 5 grade Celsius; orice aplicare sub 5 grade Celsius este sub risc. Înghețul de dimineață este foarte periculos.
    • Când avem alternanță mare de temperaturi zi-noapte (la produsele pe bază de triazoli întâlnim des acest fenomen).
  • Care sunt substanțele active cele mai predispuse la fitotoxicitate?
În special Triazolii. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că sunt mai puțin sistemici (se mișcă foarte puțin din zona în care sunt aplicați) și, astfel, avem o concentrație prea mare de produs într-un singur loc.

Specialiștii recomandă fermierilor să urmărească prognoza meteo și să aștepte temperaturi de peste +5 grade Celsius noaptea și fără alternanțe mari de temperatură între zi și noapte.

Mai jos, câteva poze din câmp cu astfel de fenomene de fitotoxicitate.
Syngenta recomandă Amistar®Prime Pack, un pachet alcătuit din 2 fungicide performante ce oferă un control excelent al bolilor la reluarea vegetației. Făinarea, rugina brună, rugina galbenă, septorioza sunt foarte bine controlate. Avantajul major al pachetului constă în prevenția oferită de Tehnologia Amistar® - care are și un efect de lungă durată, de până la 3-4 săptămâni, datorită sistemicității excelente. În cazul unor fluctuații mari de temperatură între zi și noapte sau în cazul în care după tratament vin temperaturi scăzute, pachetul Amistar®Prime nu stresează planta de cultură, aceasta putând să își elibereze potențialul maxim de producție.
 
Amistar®Prime Pack are un spectru larg de boli combătute, oferind un control foarte eficient.Amistar®Prime Pack are performanță foarte înaltă în controlul bolilor foliare la reluarea în vegetație. Mai jos câteva exemple din câmp.


Pachetul Amistar®Prime este dimensionat pentru 20 ha și conține: 15 litri Amistar® + 8 litri Prime®


 
Compoziție Amistar: 250 g/l azoxistrobin +  Prime: 750 g/l fenpropidin
Culturi omologate Grâu, orz, triticale, secară

Mai multe detalii despre Amistar®Prime Pack puteți afla accesând linkul www.syngenta.md.

Dacă aveți întrebări despre produse, vă invităm să luați legătura cu reprezentanții Syngenta din zona dvs.

Contacte aici: https://www.syngenta.md/echipa-syngenta-moldova.
loading ...