ION MALAI: Am toată informația din plantație la un click distanță

07 aug 2023
Ion Malai din satul Ursoaia, raionul Cahul, și-a instalat în via sa de 4 hectare o stație meteo, senzori și capcane pentru dăunători. Astfel, datorită unei aplicații, instalațiile îi transmit direct pe telefonul mobil informații despre starea vremii, când e timpul de lucrat în câmp, de irigat sau de stropit culturile cu anumite substanțe, ce boli sau insecte afectează plantele.
 
Instalația reprezintă o stație meteo, care monitorizează vița-de-vie. Datorită informațiilor exacte, pot să-mi planific activitățile din câmp: când pot intra cu tractorul, când este cel mai eficient să efectuez lucrările, când avem temperatura optimă pentru tratamente, când trebuie să oprim anumite lucrări, spune Ion Malai.


 
Fermierul a botezat instalația: „Agronomul în buzunar”, despre care spune că îi asigură o bună gestionare a lucrărilor agricole și deciziilor de care depinde rezultatul final.
 
Un instrument important al instalației este senzorul ce scanează cu exactitate forma frunzei. Astfel, el ne furnizează informații zilnice despre starea fitosanitară din plantație. De exemplu, el ne informează în cazul în care este pericol de atac de făinare, mană sau alte boli. Astfel, ținem totul sub control strict fără a merge zilnic în vie și a verifica fiecare frunză. El ne informează.

Pentru a monitoriza atacul dăunătorilor, am instalat capcane inteligente pe bază de lipici. În fiecare dimineață, capcana îmi transmite informații despre câte insecte au fost capturate. Dacă avem mai mult de 5-6 dăunători prinși în capcană, primim alarmă.

Este un lucru tare util pentru noi. Inițial mă gândeam că nu prea are rost instalarea acestor tehnologii. În schimb acum, primul lucru pe care îl fac dimineața este să deschid aplicația și să verific. Cu un singur click, văd toată informația de care am nevoie o zi întreagă, o lună întreagă.

În zona în care ne aflăm, este un deficit mare de apă. Acum, datorită acestei aplicații, pot să controlez nivelul de umiditate. Să irig atât cât planta are nevoie.



De asemenea, agricultorul și-a achiziționat o dronă. Cu ea monitorizează furturile și distrugerile cauzate de animalele sălbatice. Datele captate de senzori sunt transmise într-o aplicație instalată pe telefonul mobil. Aici, fermierul poate verifica oricând umiditatea din sol sau de pe frunză, temperatura aerului, atacuri ale dăunătorilor etc.

Investițiile în aceste tehnologii sunt de câteva mii de euro. Opt agricultori din raionul Cahul și-au instalat recent astfel de stații meteo în plantații. Aceștia au fost instruiți cum să utilizeze aplicația. A fost posibil datorită Fundației StratUp Moldova și proiectului USAID.



Sursa: Europa Liberă
loading ...