CIUPITUL LĂSTARILOR LA VIȚA-DE-VIE. Anul acesta, mai devreme

15 apr 2024
Așa cum temperaturile mai mari decât norma pentru această perioadă au grăbit procesele vegetative, și lucrările în câmp sunt toate mai devreme în acest an. La vița-de-vie, după tăiatul în uscat și legat, urmează ciupitul lăstarilor. Este o operațiune ce trebuie efectuată în preajma înfloritului. Este indicată pentru soiurile cu flori funcțional feminine, precum și celor dispuse spre mieirea bobițelor. Nu se recomandă ciupitul lăstarilor de pe cepul de înlocuire al verigilor de rod, astfel încât acestea constituie fondul de înlocuire pentru anul viticol viitor.
 
Ciupitul lăstarilor se efectuează cu 2-3 zile înainte de înflorit, rupând cu mâna vârful (coroniţa) lăstarilor cu rod. Ce se urmăreşte prin această lucrare? Îndepărtând vârful lăstarilor, substanţele nutritive care erau consumate pentru creşterea acestora sunt direcţionate către flori, asigurându-le o dezvoltare mai bună.
 
În consecinţă, se scutură mai puţine flori. Operaţia este recomandată mai ales la unele soiuri de struguri de masă cu ciorchini mari şi lacşi: Cardinal, Muscat de Hamburg, Afuz-Ali etc.
 
În cazul viţelor hibride, plivitul este indicat la soiurile predispuse la meire: Terros nr. 20, Seibel 156, Couderc etc.
 
După apariția inflorescențelor, viticultorii efectuează plivitul lăstarilor. Această lucrare rezidă în înlăturarea lăstarilor de prisos, cei rămaşi beneficiind de o mai bună iluminare, aerisire şi nutriţie.
 
Momentul potrivit pentru executarea plivitului este atunci când au apărut inflorescenţele şi deci pot fi deosebiţi lăstarii fertili (care vor da rod) de cei nefertili. Ce lăstari se vor îndepărta? La viţele altoite vor fi eliminaţi în primul rând lăstarii sălbatici care pornesc din portaltoi, ce pot fi uşor determinaţi după frunze.
 
Dacă din buturugă (baza butucului) au crescut numeroşi lăstari, vor fi lăsaţi doar 5-6 (cei mai viguroşi şi aşezaţi pe direcţia rândului), din care în primăvara anului viitor vor apărea cepi. Restul se îndepărtează.
 
De asemenea, se mai înlătură şi o parte din lăstarii nefertili crescuţi pe coardele de rod. Dacă pe coarda de rod sunt puţini lăstari nefertili (până la 30%), aceştia sunt toţi eliminaţi. Aşa se procedează, de regulă, la soiurile Perla de Csaba, Aligote, Riesling, Chasselas dore, Cardinal etc.
 
În cazul când pe o coardă de rod sunt mulţi lăstari nefertili (peste 35%), nu se vor îndepărta toţi, deoarece se micşorează prea mult numărul de frunze la butuc. Într-o astfel de situaţie se vor înlătura circa jumătate sau o treime din lăstarii nefertili, adică se va lasa câte un lăstar nefertil la 2-3 lăstari fertili. Aşa se procedează, de regulă, la soiurile Regina viilor, Muscat de Hamburg, Fetească, Coarnă, Afuz-Ali etc. Plivitul se face uşor, printr-o simplă apăsare cu degetele la baza lăstarilor ce trebuie înlăturaţi.
 
Reţineţi! Nu se face plivitul în cazul viţelor cu creştere slabă sau bătute de grindină. De asemenea, nu se înlătură lăstarii crescuţi pe cepi, deoarece ei vor asigura rodul în anul viitor.
 
Bibliografie: OPERAŢII ÎN VERDE LA VIŢA-DE-VIE, în: Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia.
loading ...