Istoria interesantă și motivațională a activității vinificatorului Nicolae Tronciu din satul Pereni, raionul Hâncești o puteți citi în materialul anterior: „VINĂRIA TRONCIU DE LA MARGINEA SATULUI PERENI. Istoria vinificatorului, care își așteaptă feciorii de la muncă din Portugalia”. De data aceasta, badea Colea ne povestește despre conversia la agricultura ecologică.
Sunt mai mult de 10 ani de când am trecut la cultura ECO. Am început în 2010, când am plantat soiuri de struguri de masă. Dar a fost complicat la realizare. Cu 2 lei mai mult pentru un kilogram de struguri ecologici nu dorea nimeni să dea, chiar dacă aveam și certificat atunci. Astfel, m-am dezamăgit și am renunțat.
Ca mai târziu să se deschidă piața ECO la Chișinău și să mă invite să particip, eu fiind pionier în domeniul cultivării strugurilor ecologici la noi în țară. Astfel, este al patrulea an de când sunt prezent la piața EcoLocal cu struguri de masă ECO.
A legat vița-de-vie cu mlajă, ca pe vremuri
Pentru strugurii pentru vin, Nicolae Tronciu este la al treilea an de conversie. Sunt 4 ani de când nu ară, nu utilizează cultivatorul, nu face lucrări cu grapa cu discuri sau orice alt tip de lucrare a solului cu răsturnarea brazdei. Tratamentele le efectuează doar cu substanțe premise în agricultura ecologică și cu sulful și cuprul.Mai mult, viticultorul a legat vița-de-vie cu mlajă sau răchită – crenguțe de salcie, cum rar se mai întâmplă în zilele noastre. Este mai ecologic și mai benefic pentru plantație. Salcia nu traumează via, spune fermierul.
Până anul acesta, m-a ajutat un coleg cu tocătorul pentru resturile obținute în urma tăiatului viței-de-vie, pe care le utilizăm ca îngrășământ în plantație. Dar, recent, în cadrul unui proiect european, am beneficiat de suport financiar și am procurat propriul tocător. Îl vom utiliza atât la mărunțit, cât și la cosit via. Buruienile cosite rămân ca așternut în plantație.
Anul trecut, am semănat în via tânără secară. Aproape de înspicat am cosit-o și a fost un îngrășământ bun. S-a așternut ca o pătură pe sol, care a împiedicat evaporarea apei, s-au dezvoltat toate microorganismele, râmele, maica-domnului și multe altele. Acum, când mergi pe acel sol, parcă calci pe o pernă, este foarte bine afânat. Vom continua neapărat experiența.
Îmi mai doresc să pot procura și o stropitoare a noastră. Sunt stropitori în sat, dar pentru cultura ECO este mai complicat, este nevoie spălarea ei înainte de fiecare tratament.
Protecția în cultura ecologică necesită atenție mai mare și mai multe stropituri
Dacă în via tradițională tratamentele se efectuează cu interval de 14 zile, în cea cultivată după principiile agriculturii ecologice – la fiecare 8-10 zile.Este mai costisitoare cultura ECO, dar, pe an ce trece, se bucură de cerere și apreciere mai mare din partea consumatorului, spune vinificatorul. „Au început a simți gustul și efectul acestor struguri”, mai spune bărbatul.
Nu aș zice că lucrăm mai mult, dar avem răspundere mai mare față de consumatori. Mi-au scris oamenii la poșta electronică mulțumiri și aprecieri după ce au cumpărat strugurii noștri și ne-au căutat să mai cumpere. Nici nu cunosc persoanele, sunt oameni străini care au rămas mulțumiți și ne-au apreciat munca. Clar, este mai scump cu 10-20%, dar este imposibil altfel.
„O să le plantez vie și copiilor și, neapărat - nepoatei. A venit timpul ca lumea să cunoască vinurile Tronciu”
În prezent, Nicolae Tronciu cultivă struguri pe o suprafață de peste 5 hectare: jumătate sunt struguri de masă, iar restul – pentru vin. A plantat soiuri precum: Sauvignon Blanc, Cabernet, Feteasca Neagră, Feteasca Regală, Arcadia, Codreanca și Aperen roz.Vreau tare mult să măresc suprafața de vie, să le pun și băieților, nepoatei, să vadă și ei cum se mănâncă această pâine și, de ce nu, să prindă gustul. Până acum, au gustat din vinurile noastre membrii familiei, prietenii, a venit timpul ca lumea să cunoască despre vinurile Tronciu. Avem terenurile procurate deja, mai adunăm resurse și trebuie să proiectăm viile, să facem toate lucrările ulterioare.
Anul acesta, vița-de-vie de pe podgoriile familiei Tronciu „arată minunat”, spune bucuros vinificatorul. Au finalizat lucrările de legat și s-au apucat de prășit. Vremea rece va întârzia un pic coacerea și perioada de recoltare, dar nu ar trebui să influențeze calitatea strugurilor.